Digitālās nedēļas pasākumi Alūksnes novada bibliotēkās - Alūksnes novads

Digitālās nedēļas pasākumi Alūksnes novada bibliotēkās

No 19. līdz 23. martam Latvijā norisināsies Digitālā nedēļa un arī Alūksnes novada bibliotēkas šajā laikā piedāvās aktivitātes e-prasmju uzlabošanai.

Digitālo nedēļu organizē Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Šāds pasākums Latvijā notiek jau devīto reizi, bet iepriekš tas bija pazīstams kā E-prasmju nedēļa. Šogad nedēļas ietvaros katrai dienai veltīta cita tēma. 19. marts būs Digitālās nedēļas atklāšanas diena un pasākums “Viedvalsts un digitālās prasmes”, 20. marts – Digitālās drošības diena, 21. marts – Digitālās prasmes nākotnes digitālajam darbam un 22. marts – IKT profesionāļu diena.

Visas nedēļas garumā notiks dažādi centrālie pasākumi un diskusijas Rīgā, kam ikviens interesents varēs sekot līdzi interneta tiešraidēs savā datorā vai viedierīcē. Tā 19. martā tiešraidē būs iespējams vērot gan atklāšanas pasākumu, gan Latvijas Pašvaldību savienības prezentāciju par tēmu “Kādi ieguvumi iedzīvotājiem un uzņēmējiem no valsts pārvaldes atvērtajiem datiem?”. 20. martā notiks trīs tiešraidē vērojamas diskusijas – “Drošība un pārliecība digitālajā vidē”, “Mākoņdatošanas ieguvumi un izaicinājumi” un “Vispārīgās datu aizsardzības regula”. Savukārt 20. marta vakarā eksperti diskutēs par nacionālās kiberdrošības jautājumiem un arī šai sarunai būs iespējams pieslēgties internetā.

Trešdien, 21. martā, tiešraidē varēs sekot jauniešu IKT karjeras orientācijas pasākumam un projekta “Digitālās prasmes manam nākotnes darbam” konkursa uzvarētāju apbalvošanai, kā arī diskusijai “Digitālo prasmju attīstība – ceļā uz iekļaujošu un daudzveidīgu darba tirgu?”. 22. martā Latvijas IKT profesionāļu dienā būs vērojama populārzinātniskā konference un finanšu pratības viktorīna. Piektdien, 23. martā, Digitālās nedēļas noslēgumā interneta tiešraidē varēs sekot līdzi pētījuma, kas atklāj bērnu un jauniešu uzvedību digitālajā vidē, rezultātu prezentācijai.

Arī vairākas Alūksnes novada bibliotēkas Digitālās nedēļas laikā piedāvās iespēju iesaistīties dažādās aktivitātēs. Alūksnes pilsētas bibliotēkā sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūras Alūksnes filiāli 20. martā no 11.00 līdz 12.30 darba meklētājiem un citiem interesentiem būs iespēja piedalīties pasākumā, kura laikā varēs iegūt informāciju par to, kā, izmantojot interneta tehnoloģijas, iepazīt sevi, atrast brīvās darba vietas, izmantot aģentūras e-pakalpojumus. Savukārt visas nedēļas garumā Alūksnes pilsētas bibliotēka ikvienam interesentam, kas vēlas uzlabot savas prasmes informācijas meklēšanā, piedāvā attālināti piedalīties virtuālajā konkursā “Atrast pavasari”. Šī konkursa laikā no 19. līdz 23. martam Alūksnes pilsētas bibliotēkas tīmekļa vietnē katru dienu tiks publicēti informācijas meklēšanas uzdevumi katalogos un datubāzēs. 23. martā notiks pasākums 2. – 6. klašu skolēniem, kas būs veltīts drošībai internetā, tā lietošanas paradumiem un informācijas meklēšanas prasmju attīstībai.

Alsviķu bibliotēkā ik dienu apmeklētāji varēs vērot Digitālās nedēļas tiešraides, apgūt iemaņas darbā ar jaunajām informācijas tehnoloģijām, bet 21. martā būs e-prasmju apguvei veltīts pasākums senioru grupai “Par prieku sev un citiem”.

Annas bibliotēkā 20. martā visiem interesentiem būs iespēja saņemt informāciju un konsultāciju par e-pakalpojumiem, to izmantošanu.

Jaunannas bibliotēkā 21. martā pirmsskolas vecuma bērniem no Jaunannas Mūzikas un mākslas pamatskolas notiks izglītojoša nodarbība datorprasmju apguvei. No 20. līdz 22. martam apmeklētāji varēs saņemt individuālas konsultācijas datu bāžu un dažādu e-pakalpojumu izmantošanā.

Jaunlaicenes bibliotēkā 20. martā visiem interesentiem piedāvās iespēju saņemt konsultācijas par portālu latvija.lv, news.lv, letonika.lv lietošanu, bet 23. martā bērni, jaunieši un citi interesenti varēs apgūt, kā droši darboties interneta vidē.

Malienas bibliotēkā 21. martā pirmsskolas iestādes “Mazputniņš” audzēkņi apgūs pirmās iemaņas darbā ar datoru, bet pārējiem interesentiem visas nedēļas garumā notiks individuālas konsultācijas par e-pakalpojumiem.

Mārkalnes bibliotēkā no 20. līdz 24. martam ikvienam bibliotēkas apmeklētājam būs iespējams iepazīties ar e-grāmatu izstādi, to aprakstiem un ieteikumiem e-grāmatu lasīšanai.

Pededzes bibliotēka Digitālās nedēļas laikā apmeklētājus iepazīstinās ar literatūras meklēšanu e-katalogā, palīdzēs iegūt vai papildināt dažādas datora un interneta lietošanas prasmes, skolēniem būs diskusija par drošību internetā un citas norises.

Veclaicenes bibliotēka savus apmeklētājus nedēļas laikā iepazīstinās ar e-katalogu, iespēju attālināti pasūtīt un rezervēt grāmatas, pagarināt izsnieguma termiņu.

Savukārt Zeltiņu bibliotēkā ik dienu bibliotēkas apmeklētājiem piedāvās individuālās nodarbības ar datoru.

Sīkāka informācija par Digitālās nedēļas pasākumiem Alūksnes novada bibliotēkās iegūstama www.eprasmes.lv sadaļā “Pasākumu kalendārs”, savukārt sadaļā “Tiešraides” var gūt plašāku ieskatu par plānotajām tiešraidēm. Digitālās nedēļas mājas lapā pieejami arī dažādi IKT prasmju testi un konkursi.

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content