Aicina pieteikties dalībai seminārā par sociālās uzņēmējdarbības iespējām - Alūksnes novads

Aicina pieteikties dalībai seminārā par sociālās uzņēmējdarbības iespējām

Vidzeme lauž stereotipus: esošos un topošos uzņēmējus aicina pieteikties dalībai seminārā par sociālās uzņēmējdarbības iespējām un priekšrocībām

Vidzemes Uzņēmējdarbības centrs un Latvijas Mākslas akadēmija jau pāris mēnešus īsteno nebijušu iniciatīvu ne tikai Vidzemē, bet visā Latvijā, aktualizējot jautājumu par personu ar invaliditāti nodarbinātību. “Vidzeme lauž stereotipus” ir par stereotipos balstītiem uzskatiem gan uzņēmēju, gan arī pašu personu ar invaliditāti vidū – nereti ne tikai uzņēmēji nespēj iedomāties personu ar invaliditāti kā savu darbinieku, bet arī paši mērķgrupas pārstāvji dzīvo stereotipos un neticībā saviem spēkiem un varēšanai.

Lai kliedētu šaubas un iepazītos tuvāk ar sociālās uzņēmējdarbības konceptu, 2018. gada 25.aprīlī plkst.9:30 Smiltenes Tehnikumā (Kalnamuižā, Smiltenē) notiks informatīvs seminārs “Sociālā uzņēmējdarbība – jauna iespēja”. Tā mērķis ir informēt interesentus ne tikai par to, kas ir sociālais uzņēmējs un kā tas atšķiras no sociāli atbildīga uzņēmuma, bet vienlaikus pastāstīt par juridisko pusi un jau šobrīd pieejamo atbalstu sociālajiem uzņēmējiem. Semināra dalībnieki gūs ieskatu, kā klājas tiem, kas jau pazīstami ar šādu uzņēmējdarbības formu, apzinot iespējas, kas paveras sociālajam uzņēmējam.

Semināra darba kārtība šeit.

Reģistrēšanās semināram Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā www.vidzeme.lv, sadaļā “Semināri VPR” līdz 2018. gada 24. aprīlim, plkst. 12:00.

Semināra dalībniekiem būs iespēja uzzināt, kurš uzņēmējs šim statusam var kvalificēties, kādas saistības un kritēriji tam jāizpilda, lai saņemtu sociālā uzņēmuma statusu un kādas ir prasības un ierobežojumi attiecībā uz darbinieku ar īpašām vajadzībām nodarbinātību.

Bieži vien, uzsākot kādu jaunu iniciatīvu, atbalsts ir izšķirošs, tāpēc klāt būs arī ALTUM un Nodarbinātības valsts aģentūras pārstāvji, lai informētu interesentus par šī brīža atbalsta programmām un instrumentiem sociālās uzņēmējdarbības attīstīšanai. Ir svarīgi zināt, ka pieejams gan finansiāla rakstura atbalsts, gan arī uz neskaidrajiem jautājumiem gatavi atbildēt padomdevēji, kas konsultēs un ieteiks labāko risinājumu.

Vislabāk situāciju spēj raksturot tie, kas paši kaut reizi iesaistījušies procesā, tāpēc seminārā ar savu pieredzi aicināti dalīties gan darba devēji, gan arī darba ņēmēji, kas viens otru atraduši, pateicoties sociālās uzņēmējdarbības idejai un mērķiem. Pastkaršu uzņēmuma SIA Typical, dizaina apģērbu zīmola OWA un biedrības “Cerību spārni” pārstāves sniegs savu redzējumu attiecībā uz cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību, sociālā uzņēmēja statusa priekšrocībām un sajūtām, kas rodas, kad dari “kaut ko ne tikai sev, bet mums”.

Seminārā uzstāsies arī vieslektores no Zviedrijas, lai interesentiem pastāstītu par sociālajiem spēcināšanas rīkiem un iespējām, ko var sniegt uzņēmējs, lai uzlabotu kāda dzīves kvalitāti. Sociālā spēcināšana ir būtisks instruments kopienas stiprināšanā – apkārtējā sabiedrība spēj radīt tādus apstākļus, kas palīdz pārvarēt grūtības un nedrošību citiem.

Plānots, ka pēc semināra tā dalībnieki tiks aicināti iepazīties tuvāk ar potenciālajiem darbiniekiem, kas šobrīd apgūst amata prasmes Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālajā struktūrvienībā, un ir gatavi kļūt par rūpīgiem un atbildīgiem darbiniekiem.

Iniciatīvas īstenošanā aktīvi iesaistās arī  Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesore Barbara Ābele un viņas studenti, organizējot Alsviķos radošās darbnīcas izglītojamajiem, lai tie apzinātos un spētu raksturot ne tikai veicamo darbu, bet arī savas stiprās puses, nebaidītos lūgt nepieciešamo atbalstu pilnvērtīga darba veikšanai. LMA strādā pie īpašas metodikas radīšanas personu ar invaliditāti prasmju, spēju un interešu apzināšanai, kas papildinās klasisko CV dokumentu un ļaus darba devējam labāk saprast sava potenciālā darbinieka spējas un vajadzības. Šāda metodika Latvijā tiks izstrādāta pirmo reizi.

Sākotnēji metodika tiks izstrādāta Alsviķu profesionālās skolas audzēkņiem, taču vēlāk plānots izveidot rokasgrāmatu, pēc kuras vajadzību apzināšanu būs iespējams veikt ikvienai personai ar invaliditāti, kura vēlas uzsākt darba attiecības, turklāt to, sekojot metodikas norādījumiem, būs iespējams izdarīt pašu spēkiem, nepiesaistot speciālistus.

Īstenojot iniciatīvu “Vidzeme lauž stereotipus”, paredzēts veicināt izpratni par personu ar invaliditāti tiesībām uz neatkarīgu un patstāvīgu dzīvi, kā arī par pārejas posma “no skolas uz patstāvīgu dzīvi” nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem.

Vairāk informācijas: Māris Ozols, Vidzemes Uzņēmējdarbības centra vadītājs, mob.t. 26449919, maris.ozols@vidzeme.lv

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 29454752, anita.abolina@vidzeme.lv

 

Skip to content