Aizdevumi bez nodrošinājuma privāto un pašvaldības uzņēmumu energoefektivitātei - Alūksnes novads

Aizdevumi bez nodrošinājuma privāto un pašvaldības uzņēmumu energoefektivitātei

Edgars Kudurs, ALTUM energoefektivitātes eksperts:

Novecojusi apkures sistēma un ventilācija, dažādu ar ražošanu saistītu neefektīvu iekārtu darbināšana, kas neefektīvi patērē darbaspēka resursu, telpu sildīšana vai dzesēšana un apgaismojums, kas atpaliek no šodienas iespējām – šie ir tikai daži no galvenajiem iemesliem, kāpēc  Latvijas uzņēmumi, gan privātie, gan valsts un pašvaldību paspārnē esošie, katru dienu tērē vairāk enerģijas nekā nepieciešams, un pats galvenais – zaudē daudz naudas.

Risinājums, kā pašvaldībai vai uzņēmumam kļūt energoefektīvākam un ietaupīt naudu, ir vienkāršāks nekā varētu šķist. Attīstības finanšu institūcija ALTUM ir ieviesusi jaunu valsts atbalsta programmu, kas energoefektivitātes uzlabošanai visa veida uzņēmumos un pašvaldībās piedāvā finansējumu beznodrošinājuma aizdevumu veidā. Tas nozīmē, ka nav nepieciešams galvojums vai ķīla. Aizdevums tiks atmaksāts no ietaupījuma, kas rodas pēc energefektivitātes projekta pabeigšanas. Turklāt, finansējumu saņemt ir ļoti vienkārši un bez liekas birokrātijas.

Ar ko jāsāk? Pirmkārt, sazinieties ar ALTUM, lai apspriestu, kādas varētu būt uzņēmuma vajadzības un finansējuma risinājumi. Situācijas var būt patiesi dažādas, taču būtiski zināt, ka ar jauno ALTUM programmu faktiski visām ir iespējams risinājums, kā rezultātā tiek panākts būtisks energo un citu resursu naudas ietaupījums. Tāpat būtiski, ka energoefektivitātes projekti vidēji atmaksājas jau 2 līdz 8 gados.

Energoefektivitātes uzlabošanai var veikt visplašāko pasākumu klāstu – veikt elektrosistēmu, ierīču un iekārtu nomaiņu, dažāda veida enerģijas plūsmu (gaiss, tvaiks, dūmgāze) rekuperācijas iekārtu uzstādīšanu, apgaismojuma nomaiņu uz LED ar vai bez viedās lietošanas sistēmas, apkures sistēmu modernizēšanu. Tāpat var ieviest dažādus atjaunojamo energoresursu risinājumus, kā piemēram saules paneļus un kolektorus, ar biomasu darbināmus apkures katlus un koģenerācijas iekārtas, kā arī sākt izmantot arvien lielāku popularitāti iemantojošo elektrotransportu.

Vienam uzņēmumam varam piešķirt aizdevumu apjomā no 20 tūkstošiem līdz pat 2,85 miljoniem eiro, turklāt mūsu finansējumu var kombinēt arī ar grantiem citās programmās. Varam finansēt līdz 85% no projekta vērtības, aizdevumu izsniedzot uz termiņu līdz 10 gadiem. Kā jau minēju, svarīgākā prasība ir, lai no ietaupījuma, kas rodas energoefektivitātes projektu ieviešot, iespējams atmaksāt aizdevumu un uzņēmumam nerodas ietekme uz esošo naudas plūsmu. Pieminēšanas vērts noteikti ir arī tas, ka finansēt varam arī lietotas iekārtas, ja tās ir efektīvākas par tām, kuras uzņēmums lieto šobrīd.

Vēlos arī uzsvērt, ka energoefektivitātes projektos finansiāls ietaupījums rodas ne tikai no energoresursu ietaupījuma, bet arī no darbaspēka ietaupījums un no nākotnes remontu izmaksām. Tas viss jāņem vērā. Saņemt aizdevumu ir vienkārši –  jāaizpilda pieteikuma veidlapa, kurā ietverti vēlamie darbi, izmaksas un gaidāmais ietaupījums. Ja šajos aprēķinos nepieciešama palīdzība – ALTUM eksperti gan konsultēs, gan palīdzēs veikt aprēķinus.

Kā tas strādā? Pavisam svaigs piemērs no Kurzemes puses – Smārdes pagasta Milzkalnē uzsākts novecojušās apkures sistēmas nomaiņas un modernizācijas projekts, kurā uzņēmums “Šlokenbeka” piesaistījis ALTUM finansējumu 170 tūkstošu eiro apmērā, lai Milzkalnes ciemā veiktu apkures katla nomaiņu un siltuma padeves sistēmas automatizāciju. Pēc apkures katla un šķeldas padeves sistēmas automatizācijas plānots, ka kurināmā patēriņš samazināsies par vairāk kā 25%. Līdz ar apkures sistēmas modernizāciju, samazināsies arī citi maksājumi, piemēram, izmaksas par elektroenerģiju, nebūs jāveic novecojušo sistēmu remonts, samazināsies kurinātāju nepieciešamība no četriem uz vienu u.c.

Ja Jūsu uzņēmumam vai pašvaldībai ir radusies interese, aicinu sazināties ar ALTUM energoefektivitātes ekspertu Edgaru Kuduru, edgars.kudurs@altum.lv, t.20204664, plašāka informācija par ALTUM energoefektivitātes aizdevumiem arī www.altum.lv

 

Skip to content