Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā Pļaujas svētki 8. septembrī - Alūksnes novads

Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā Pļaujas svētki 8. septembrī

Ar plašu programmu aicina Pļaujas svētki Viktora Ķirpa Ates muzejā

Alūksnes novada Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā, senās Ottes muižas teritorijā, 8. septembrī notiks Pļaujas svētki, kas šogad apmeklētājus sagaidīs gan ar lauku sētai raksturīgo rudens darbu darīšanu, andeli un plašu kultūras programmu, gan arī emocionāli uzrunājošu festivāla “Latvijas Goda aplis” gaismas iedegšanas pasākumu muzeja ēkās vakara krēslā.

Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejs ir dibināts 1985. gadā. Šobrīd tas lepni nes sava izveidotāja un ilggadēja vadītāja V. Ķirpa un mazā Kalncempju pagasta vārdu. Muzeja iniciators, dibinātājs un vadītājs V. Ķirps par šo ieguldījumu 1996. gadā apbalvots ar Trīszvaigžņu ordeni.

Muzeja krājuma pamatā ir V. Ķirpa personīgā kolekcija, kas raksturo 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma periodu. Te vienkopus atrodas Latvijas brīvvalsts laikā darbinātā lauku tehnika, zirgu inventārs, amatnieku un citi lauku cilvēka darba rīki. Tie raksturo Kalncempju pagasta un novada vēsturi un kultūru un stāsta par latviešu zemnieka sadzīvi, tradīcijām, saimniecisko darbību, kultūru, izglītību, reliģisko dzīvi. Pirmie Pļaujas svētki muzejā notikuši jau vairāk nekā pirms 30 gadiem un kopš tā laika izveidojušies par noturīgu, apmeklētāju iemīļotu tradīciju.

Šogad Pļaujas svētku programma atšķirsies no citu gadu tradīcijām, jo apmeklētāji varēs gan piedalīties tradicionālajos lauku sētas rudens darbos, gan vērot deju uzvedumu, teātra izrādi, koncertu, bet noslēgumā svētku kulminācija – festivāla “Latvijas Goda aplis” gaismu iedegšanās Ates muzeja lauku sētā.

Festivāls “Latvijas Goda aplis” ir aicinājums svinēt Latvijas valsts simtgadi gada garumā katru nedēļas nogali citā novadā un 8. septembrī “Latvijas Goda aplis” būs atripojis līdz Ates muzeja lauku sētai. Tā pamatprincipi ir veidot Latvijas mēroga kultūrtūrisma maršrutu, kas stāsta par Latviju un veicina Latvijas apceļošanu valsts simtgadē, kā arī godināt un izcelt vietējas nozīmes kultūrvēsturiskus faktus, notikumus, vietas, nozīmīgas personības, latviskās tradīcijas un novadu kultūras daudzveidību.

Svētku atklāšana Ates muzeja lauku sētā sāksies pulksten 13.00 un pēc tās atdzīvosies muzeja darba rīki un tehnikas vienības, lai ikviens apmeklētājs ne tikai redzētu, bet arī varētu izmēģināt tos darbībā. Katrā no lauku sētas ēkām un pagalmos tiks darīti dažādi lauku sētai raksturīgi darbi – saimes mājā Galgauskas mazpulks ceps maizi, pagalmā skābēs kāpostus un seperēs pienu, labības šķūnī kopā ar Briežuciema etnogrāfisko ansambli varēs apstrādāt linus, bet pie šķūņa degustēt piemājas saimniecības “Melderpuļķi” sieru un apskatīt kaziņas. Rijā labību kuls ar spriguļiem, bet pie motoršķūņa – ar veco kuļmašīnu. Klētī sviedīs medu, pie pirts mazgās veļu uz veļas dēļa, smēdē kals. Būs dažādas amatnieku darbnīcas, varēs aplūkot tautas lietišķās mākslas studiju “Kalme” un “Sagša” darbus, darināt zirglietas, grebt karotes, veidot smilšu aplikācijas, cept puļķu maizi un daudz, daudz ko citu. Ar savu darbu izstādi piedalīsies mazpulcēni, viņi pasākuma laikā veidos latvju zīmes no dabas materiāliem. Būs amatnieku un mājražotāju andele. Festivāla “Latvijas Goda aplis: ietvaros varēs veidot puzli Latvijas kartes kontūrā, kā arī nosūtīt pastkartes saviem radiem un draugiem.

Līdztekus rudens darbu darīšanai Pļaujas svētku apmeklētāji varēs vērot Alūksnes novada amatierkolektīvu koncertu, pārbaudīt savus spēkus umurkumurā. Būs arī viesi – pēcpusdienā muzicēs Alūksnes novada sadarbības partneru – Jonišķu rajona kapella no Lietuvas, latgaliešu deju rakstus izdejos Rēzeknes vidējās paaudzes deju kolektīvs “Dziga”, bet Cēsu Teātris izrādīs Ādolfa Alunāna lugu “Mucenieks un muceniece”. Vakarā ar koncertu priecēs latviešu ekoloģiskās mūzikas grupa “Ducele”.

Savukārt no pulksten 21.00 līdz 23.00 Ates sētā būs krāšņa Pļaujas svētku kulminācija – muzeja ēkās iedegsies festivāla “Latvijas Goda aplis” gaismas un skanēs katrai no tām raksturīgas darba skaņas – smēdē kals, saimes mājā vakarēs, motoršķūnī dūks kuļmašīna, tā radot iespaidu, ka sēta ir patiesi dzīva un tās saime dzīvo savu ikdienas dzīves ritumu.

Ieejas maksa Pļaujas svētkos pieaugušajam – 3,00 EUR, skolēnam – 1,50 EUR, ģimenes biļete – 7,00 EUR, autostāvvieta – 1,00 EUR.

Svētkus atbalsta: Alūksnes novada pašvaldība, Vidzemes plānošanas reģions, festivāls “Latvijas Goda aplis”, Z/S „Lejas”, SIA “ANDIO”, Latvijas Radio, Radio Tev, laikraksts „Malienas Ziņas”, laikraksts „Alūksnes Ziņas”

 

Sagatavojusi: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content