Alūksnē ierīkots pašapkalpošanās stends velosipēdu apkopei - Alūksnes novads

Alūksnē ierīkots pašapkalpošanās stends velosipēdu apkopei

Līdzās Alūksnes Tūrisma informācijas centram Pils ielā 25A ir radīta iespēja izmantot velosipēdu pašapkalpošanās stendu, kas ierīkots Igaunijas-Latvijas pārrobežu programmas projekta “Zaļais dzelzceļš/Green Railway” ietvaros.

Velosipēdu pašapkalpošanās stends paredzēts nelielu remontdarbu veikšanai paša spēkiem – tajā pieejamas biežāk izmantotās velosipēdu montāžas atslēgas, skrūvgrieži un lāpstiņas, kā arī mehānisks pumpis dažādu velosipēdu marku, bērnu ratiņu un invalīdu ratiņu riepu pumpēšanai. Velosipēdu pašapkalpošanās stenda izmantošana ir bez maksas, bet līdzi jābūt monētai (50 centu, 1 eiro u.tml.), ar ko atvērt stenda durtiņas. Pēc darbu veikšanas un durtiņu aizslēgšanas monētu ierīce atdod atpakaļ, līdzīgi kā novietojot atpakaļ iepirkumu ratiņus. Stends ir pieejams jebkurā diennakts laikā, kas tūristiem velobraucējiem atvieglos problemātiskas situācijas, ja velo remonts nepieciešams vēlos vakaros vai brīvdienās.

Minētā projekta ietvaros Alūksnes novadā ir veikta arī tūrisma maršruta marķēšana dabā, izvietojot informatīvās norāžu zīmes. Diemžēl Alūksnes novadā senā dzelzceļa līnija Alūksne-Ape ir saglabājusies dabā vairs tikai fragmentāri un visas līnijas atjaunošanai, veicot apauguma attīrīšanu, grunts pastiprināšanu un tiltiņu atjaunošanu, bez ievērojama pašvaldības līdzfinansējuma nebija iespējama, tādēļ “Zaļā dzelzceļa” maršruts Alūksni ar Api savieno, izmantojot LatEst velomaršruta posmus un vietējos autoceļus.

Projekta laikā ir atjaunots informatīvais stends pie Alūksnes un Gulbenes novada robežas, bet pie Alūksnes stacijas izvietots lielformāta tūrisma stends. Lai iedzīvotājus nemulsina šī stenda atrašanās vieta – šķietami zāliena vidū. Kā jau dabā redzams, ielas malā esošās teritorijas daļā pie stacijas šķūņa ir noņemta augsnes virskārta un šajā vietā taps automašīnu stāvlaukums Jāņkalna, Brīvības, Merķeļa un Uzvaras ielu pārbūves projekta ietvaros. Šīs autostāvvietas varēs izmantot gan vietējie iedzīvotāji, gan uzņēmumu klienti un stacijas ekspozīcijas apmeklētāji. Līdz ar to jaunais informatīvais stends pēc Jāņkalna ielas posma pārbūves atradīsies autostāvlaukuma malā. Pēc Jāņkalna un Brīvības ielu pārbūves arī pie stacijas būs pieejams velosipēdu pašapkalpošanās stends un būs iespējams uzlādēt elektrovelosipēdus.

Aprīkojums iegādāts Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas
projekta „ZAĻAIS DZELZCEĻŠ/GREEN RAILWAY” ietvaros

Šis informatīvais materiāls atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

 

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content