RAŽĪGAIS SEPTEMBRIS - Alūksnes novads

RAŽĪGAIS SEPTEMBRIS

7. septembrī 10. grupas – Laimīgās zemes iemītnieki un viņu vecāki devās pārgājienā uz Tempļa kalna pussalu. Tēvu dienas priekšvakarā, neskatoties uz vecāku aizņemtību, ceļā devāmies kuplā skaitā. Paldies vecākiem par atsaucību un ieinteresētību.

Iecerētajam ugunskuram katrs mazais Sprīdītis nesa savu malkas pagalīti. Kamēr tēti kūra uguni, māmiņas ar bērniem vāca tuvākajā apkārtnē dabas materiālus un veidoja no tiem gleznas, ieaužot atrastos, izvēlētos materiālus iepriekš sagatavotajos rāmīšos. Ar mīlestību un lielu rūpību gatavotās gleznas tika dāvātas tētiem. Un katrai glezniņai pievienota kartīte ar vēstījumu “…ar Tevi katrs mirklis ir zelta vērts”.
Draudzīgi, jautri sadarbojāmies, sacentāmies rotaļās un spēlēs, cienājāmies, draiskojāmies, pētījām, vienkārši pļāpājām un fotografējām sevi un apkārtni. Foto tver mirkli, bet katra tēta individualitāti, unikalitāti mūsu grupas bērni atspoguļoja kolektīvajā darbā, ar kuru piedalījāmies „Mammamuntetiem.lv” organizētajā konkursā “Uzzīmē savu tēti”.

Pēc pārgājiena bērniem radās daudzi jautājumi par Tempļa kalna izcelsmi, pirmsākumiem. Domāts – darīts. Otrdienas miglainajā rītā, pēc brokastīm devāmies garajā pastaigā un kārtējo reizi novērtējām – cik ērti un veiksmīgi ir izveidots gājēju tilts uz pussalu. Kopā ar bērniem pārrunājām par drošības noteikumu ievērošanas nepieciešamību šajā dažādajā vidē. Bērniem saprotamā veidā pastāstījām par Tempļa vēsturisko izcelsmi, nozīmi. Kopā pētījām, no kādas formas akmeņiem būvēts šis objekts, cik kolonu, mērījām to un visa Tempļa apkārtmēru. Ziniet, ja 23 bērni un divas skolotājas sadodas izstieptās rokās, tad tieši tik garš ir Saules tilts! Neticiet? Pārbaudiet!
Šajā mācību gadā esam nolēmuši vispusīgi iepazīt mūsu pilsētas nozīmīgākās kultūras, izglītības iestādes, dabas un vēstures objektus. Tādēļ septembrī jau trīs reizes esam apmeklējuši Alūksnes bibliotēku. Pirmo apmeklējumu izmantojām, lai iepazītos ar bibliotēkas darbu, plānotajiem pasākumiem, aplūkojām Alūksnes mākslas skolas audzēkņu veidotās, zīmētās grāmatas un nolēmām iesaistīties Bērnu žūrijā 2018. Otrais apmeklējums – pamatīga bibliotēkas ēkas un apkārtnes izpēte. Noskaidrojām cik stāvu ēkai, kādas formas un cik logu, cik durvju, kādi celtniecības materiāli izmantoti, kādā krāsā, cik pakāpienu ieejas kāpnēm, kāda informācija pie ieejas durvīm, ko tā nozīmē. Uzzinājām, cik ēka ir sena un kādiem mērķiem tā kalpojusi. Trešais apmeklējums- Spēļu diena, jo pēc labi padarīta darba nepieciešams interesanti un jēgpilni priecāties un izklaidēties.

Septembri noslēdzām ar dalību iestādes Miķeļdienas pasākumā, kurā parādījām savas zināšanas par tradīcijām, likām lietā atjautību, veiklību. Pētījām etnogrāfiskās zīmes, to nozīmi. No čiekuriem un zīlēm veidojām Māras krustu un esam lepni, ka tieši šo. Jo šī zīme dod pamatīgumu, drošību, saistību ar dabas un zemes spēkiem.

10. grupas skolotājas Indra FRUNZA, Gita SELGA

 

Skip to content