Alūksnes novads – viens no deviņiem finālistiem konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2018” - Alūksnes novads

Alūksnes novads – viens no deviņiem finālistiem konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2018”

Līdz ar iedzīvotāju balsojuma un komisijas vērtējuma apkopošanu noslēgusies konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2018” pirmā kārta. Starp deviņām finālistēm ir Daugavpils, Jēkabpils un Jūrmalas pilsētas pašvaldība, Alūksnes, Ikšķiles, Olaines, Ozolnieku, Preiļu un Siguldas novada pašvaldība. Konkursa otrā kārta turpināsies novembrī.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīkotā konkursa otrajā kārtā vērtēšanu veiks komisija, klātienes vizītēs apmeklējot finālistes – pašvaldības, kurām sevi būs jāprezentē un jāpierāda, ka ir titula “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2018” cienīgas. Par uzvarētāju katrā grupā – republikas pilsētu pašvaldības, reģionālas nozīmes attīstības centru novadu pašvaldības un 89 novadu pašvaldības – kļūs augstākā vērtējuma ieguvēja katrā grupā, bet par draudzīgāko Latvijā – augstākā kopvērtējuma ieguvēja. Konkursa rezultāti svinīgi tiks paziņoti 12. decembrī.

Lai noskaidrotu deviņas finālistes, pirmajā kārtā rezultāti tika noteikti pēc detalizēti izstrādātiem vērtēšanas kritērijiem, katrā grupā apkopojot un vērtējot ne tikai iedzīvotāju balsojumu un izteiktos priekšlikumus, bet arī katras pašvaldības iesniegtos un publiski pieejamos administratīvos un dzimstības datus. Tostarp bērna piedzimšanas pabalstus, ēdināšanas izmaksas izglītības iestādēs, atbalstu interešu izglītībā un citos pakalpojumos ģimenēm ar bērniem, kā arī daudzbērnu ģimeņu un bērnu skaitu pašvaldībā. Plašāka informācija par vērtēšanas kritērijiem pieejama konkursa nolikumā.

“Pateicoties pašvaldību iesaistei un aktivitātei, jau otro gadu sekmīgi turpinām iesākto, lai ikviens pārskatāmā un salīdzināmā veidā var iepazīties ar pilnu informāciju par pašvaldībās pieejamajām daudzveidīgajām iespējām, piedāvājumiem un atbalstu ģimenēm ar bērniem. Vienlaikus pašvaldībām tā ir pieredzes apmaiņas platforma, lai pašvaldībās padarītu vēl pieejamākus un daudzveidīgākus pakalpojumus ģimenēm ar bērniem,” norāda VARAM Reģionālās politikas departamenta direktors Raivis Bremšmits.

Tīmekļvietnē www.vietagimenei.lv publicētajos pašvaldību profilos informācija tiek regulāri atjaunota un papildināta.

Konkurss norisinās jau otro gadu, lai izceltu labākos piemērus un risinājumus, kā pašvaldības rūpējas par ģimenēm. Viena no 119 pašvaldībām, kura tiks atzīta par ģimenei draudzīgāko valsts mērogā, saņems 30 000 eiro naudas balvu. Savukārt katras pašvaldību grupas uzvarētāja – 15 000 eiro balvu. Vērtēšanas komisija varēs noteikt arī papildu nominācijas 34 000 eiro apmērā.

Piešķirtās naudas balvas paredzētas izmantošanai atbalsta pasākumu un pakalpojumu nodrošināšanai vai vides veidošanai ģimenēm ar bērniem. Kāda no pašvaldībām, kuras iedzīvotāji aktīvi balsoja un izteica viedokļus, saņems jaunu rotaļu laukuma elementu 3000 eiro vērtībā no konkursa lieldrauga SIA “Jūrmalas Mežaparki”.

Šī gada vērtēšanas komisijā ir pārstāvji no VARAM, Labklājības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, biedrības “Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienība” un Pārresoru koordinācijas centra sadarbības platformas “Demogrāfisko lietu centrs”.

Aktualitātēm aicinām sekot sociālajās vietnēs un izmantot tēmturi #VietaĢimenei.

2017. gadā uzsāktā VARAM iniciatīva “Ģimenei draudzīga pašvaldība” šī gada jūnijā saņēma Eiropas Daudzbērnu ģimeņu asociācijas starptautisku novērtējumu – galveno balvu kategorijā “Nacionālās valdības iniciatīva” – par ieguldīto darbu ceļā uz ģimenēm draudzīgu valsti.

Konkursa lieldraugi: SIA “Jūrmalas Mežaparki” un plašākais pakomātu tīkla nodrošinātājs Baltijā “Omniva”. Konkursa atbalstītāji: Latvijas vecāku organizācija “mammamuntetiem.lv”, CSDD Rīgas Motormuzejs, mobilo sakaru operators laimīgām ģimenēm “Amigo”, starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība “BT 1”, vietējais veikalu tīkls “top!”, lielākais saldumu ražotājs Baltijā “Laima” un ģimenes uzņēmums “ViKrEm”.

Informāciju sagatavoja:

Ilze Vārpiņa

VARAM

Reģionālās politikas departamenta vecākā eksperte

E-pasts: ilze.varpina@varam.gov.lv

 

 

Papildu informācija:

Ieva Lazdiņa       

NORDS PORTER NOVELLI

projektu vadītāja

Tel.: +371 26158480

E-pasts: ieva.lazdina@porternovelli.lv

 

 

 

 

 

Skip to content