Alūksnes novads – viena no deviņām ģimenei draudzīgām pašvaldībām Latvijā - Alūksnes novads

Alūksnes novads – viena no deviņām ģimenei draudzīgām pašvaldībām Latvijā

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) organizētajā konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” Alūksnes novads kā viens no konkursa deviņām pašvaldībām finālistēm tika sumināts nominācijā “Par programmas “Draudzīga vieta bērnam” attīstību Latvijā”, kā arī saņēma divas speciālās konkursa atbalstītāju balvas.

Konkurss “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” norisinās jau otro gadu ar mērķi izcelt labākos piemērus un risinājumus, kā pašvaldības rūpējas par ģimenēm. Ir izveidota funkcionējoša un viegli pārskatāma tīmekļvietne www.vietagimenei.lv, kurā ikviens var iepazīties ar pilnu informāciju par pašvaldībās pieejamajām iespējām, piedāvājumiem un atbalstu ģimenēm ar bērniem. 2017. gadā uzsāktā VARAM iniciatīva “Ģimenei draudzīga pašvaldība” šāgada jūnijā saņēmusi Eiropas Daudzbērnu ģimeņu asociācijas starptautisku novērtējumu – galveno balvu kategorijā “Nacionālās valdības iniciatīva” par ieguldīto darbu ceļā uz ģimenēm draudzīgu valsti.

Konkursa galveno titulu un 30 000 eiro balvu ieguva Olaines novada pašvaldība, 15 000 eiro balvu saņēma un 1. vietu deviņu republikas pilsētu pašvaldību grupā izcīnīja Daugavpils pilsētas pašvaldība, 21 reģionālas nozīmes attīstības centra novadu pašvaldību grupā – Preiļu novada pašvaldība un 89 novadu pašvaldību grupā – Ikšķiles novada pašvaldība.

Īpašo nomināciju saņēmējas pašvaldības – Jēkabpils pilsēta, Siguldas novads, Jūrmalas pilsēta un Alūksnes novads saņēma 4000 eiro balvu, bet Ozolnieku novads – 3000 eiro Teteles pamatskolai. Visas konkursā piešķirtās naudas balvas paredzētas izmantošanai atbalsta pasākumu un pakalpojumu nodrošināšanai vai vides veidošanai ģimenēm ar bērniem. Par konkrētu to izlietojumu pašvaldība informēs. Alūksnes novads saņēma arī konkursa atbalstītāja “Omniva” simpātijas balvu – 200 atlaižu kodus 99% apmērā sūtījumiem ar pakomātu Baltijā, kā arī konkursa atbalstītāja “Amigo” īpašo balvu – iespēju organizēt izglītojošu lekciju par digitālo viedierīču veselīgu lietošanas paradumu veidošanu. Pasniegtos apbalvojumus konkursa noslēguma pasākumā Siguldā saņēma Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins.

Konkursa gaitā pašvaldību sniegtos datus par atbalstu ģimenēm ar bērniem vērtēja īpaša komisija. Deviņas pašvaldības finālistes komisija apmeklēja arī uz vietas. Liela nozīme konkursa norises laikā bija arī iedzīvotāju iesaistei un balsojumam.

 – Paldies visiem Alūksnes novada iedzīvotājiem, kuri iesaistījās šajā konkursā, balsojot par Alūksnes novadu un paužot savus viedokļus un ieteikumus par to, kā mūsu novadā uzlabot atbalsta iespējas ģimenēm ar bērniem. Saņemtie priekšlikumi pašvaldībai noderēs, plānojot turpmāko finansējumu dažādām aktivitātēm ģimenēm un bērniem. Īpašs paldies alūksniešiem Mārim un Jeļenai Vīgupiem, kuru Alūksnē aizsāktā iniciatīva “Draudzīga vieta bērnam” ir novērtēta valsts mērogā un veicinājusi mūsu novada atpazīstamību, – uzsver Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, uzrunājot klātesošos pašvaldību pārstāvjus, sacīja:

 – Daudzbērnu ģimenes ir tās, kas patlaban un arī nākotnē veicinās Latvijas tautas reālu pastāvēšanu un nacionālo vērtību saglabāšanu. Tieši tādēļ ir tik būtiski valsts un pašvaldību līmenī rūpēties par to, lai ikvienam iedzīvotājam būtu pieejams gan finansiāls, gan arī morāls atbalsts visdažādākajās izteiksmēs, tostarp pieejama infrastruktūra, atvieglojumi ģimenēm dažādiem pakalpojumiem – transportam, ēdināšanai, izglītībai, veselībai –, kvalitatīvas mācību iestādes, kā arī brīvā laika pavadīšanas iespējas: parki, bērnu rotaļu laukumi un dažādas aktivitātes.

Savukārt VARAM Reģionālās politikas departamenta direktors un konkursa vērtēšanas komisijas vadītājs Raivis Bremšmits uzsvēra, ka konkurss ir ne tikai iespēja izcelt labākos piemērus un no tiem mācīties, bet arī pašvaldībām apzināt un domāt, kā saviem iedzīvotājiem labāk pastāstīt, ko pašvaldība piedāvā ģimeņu labklājībai.

 – Bieži vien, ikdienā darbojoties savā nozarē, neaizdomājamies, ka mums pašsaprotamas lietas nav zināmas iedzīvotājiem, ja par tām nerunā. Turklāt vairāku pašvaldību pārstāvji atzina, ka, apkopojot nepieciešamos datus iesniegšanai konkursā, paši bijuši pārsteigti, cik daudz iespēju un atbalsta pieejams ģimenēm ar bērniem viņu pašvaldībā,” norādīja R. Bremšmits.

Konkursa lieldraugi: SIA “Jūrmalas Mežaparki” un plašākais pakomātu tīkla nodrošinātājs Baltijā “Omniva”. Konkursa atbalstītāji: Latvijas vecāku organizācija “mammamuntetiem.lv”, CSDD Rīgas Motormuzejs, mobilo sakaru operators laimīgām ģimenēm “Amigo”, starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība “BT 1”, vietējais veikalu tīkls “top!”, lielākais saldumu ražotājs Baltijā “Laima” un ģimenes uzņēmums “ViKrEm”.

Skip to content