METEŅU TRADĪCIJU SVĒTKI! - Alūksnes novads

METEŅU TRADĪCIJU SVĒTKI!

Viza, viza kamaniņas
Metenīša vakarā;
Tā vizēja liniņam
Zelta poga galiņā.

20.februārī,  pirms brokastīm pie katras iestādes grupiņas ieradās METENIS (D. HOLLA), kurš aicināja bērnus doties viņam palīgā cīnīties ar ziemu un sagaidīt pavasari. Lai bērni spētu palīdzēt Metenim un viņa draugiem, katrai grupai tika atstātas ceļa kartes.

Bērni, atbilstoši kartē norādītajam laikam, devās ārā uz aktivitāšu centriem, kuri bija iekārtoti iestādes teritorijā. Pirmajā centrā bērniem pie SAIMNIECES (G. BOJĀRE), bija iespēja aktīvi darboties un uzzināt, kā vislabāk aizdzīt kurmjus. Bērni varēja ar koka vai metāla karotēm sist pa plastmasas pudelēm, kuras bija iekārtas auklās, tādejādi radot troksni un aizbaidot kurmjus. Vēl bērni piedalījās stafetē, kurā vajadzēja ar karotēm pārnēsāt graudus līdz saimnieces katlam. Pēc tam vajadzēja novērtēt paveikto un sakārtot savu darba vietu ap katlu.

Otrajā centrā bērnus priecīgi mājot sagaidīja METENIS (D. HOLLA) un viņa nesen satiktais draugs, franču brīvprātīgais Antuāns Millers ( Antoine Muller ). Bērni uzzināja par Pelnu dienu un viņiem bija iespēja, turot palagu, ķert Meteņa mestos pelnu maisus, skaitot, cik daudz maisu Metenis ir sagatavojis. Pēc tam visi kopā devās uz kalniņu, kur drošības dēļ nebija iespējams pašiem slidināties no kalniņa, tas tika kopā ar bērniem pārrunāts. Metenis bērniem piedāvāja slidināt noķertos pelnu maisiņus uz “ābolīšiem” no kalna lejā un skaļi kliegt, lieloties: “Manam kaimiņam gari lini! Man būs vēl garāki!” Bērni varēja izkliegties no sirds!

Trešajā centrā bērnus sagaidīja samiegojies, no ziemas miega pamodies LĀCIS (K. ČERNOMIRDINA), tur bērni uzzināja, ka Meteņi ir laiks, kad var braukt ciemos un mest pīrāgus pāri sētai. Bērni kopā ar lāci secināja, ka mežā nav pīrāgu un tur ir dažādi šķēršļi, kuri jāpārvar, bet mest var čiekurus. Visi kopā, viens aiz otra, bērni pārvarēja šķēršļu joslu un centās iemest čiekurus mežā atrastajā lietussargā. Aktīvo darbošanos pavadīja bērnu smiekli.

Ceturtajā centrā bērnus sagaidīja smaidīga ČIGĀNIETE (S. VANCĀNE), kura atgādināja, ka Meteņos uzmanīgi jāvēro daba, lai prognozētu laika apstākļus vasarai un jāzīlē nākotne. Bērniem bija iespēja aktīvi piedalīties zīlēšanā ar Čigānietes zelta pogām, kuras no līnijas bija jāmet pēc iespējas tālāk. Jo tālāk aizmestas pogas, jo siltāka būs vasara. Pēc čaklās darbošanās katrs bērns varēja sameklēt Čigānietes talismanu, zelta pogu, kurš tā nēsātājam nesīs tikai saulainu un siltu laiku.

Bērniem aktīvi darboties un izbaudīt Meteņdienas aktivitātes netraucēja ne lietus smidzināšana, ne slapjais sniegs. Te jāuzteic visi vecāki, kuri izprot kustību un svaiga gaisa nozīmi bērnu attīstībā un bērnus ģērbj atbilstoši laika apstākļiem.

 Kā balva par čaklo darbošanos katrai iestādes grupiņai launagā groziņos tika atnesti silti pīrādziņi no Meteņa.

Pirmsskolas izglītības sporta skolotāja Dita HOLLA.

Skip to content