Alūksnes novada atsevišķās teritorijās būs pilotprojekts "Transports pēc pieprasījuma" - Alūksnes novads

Alūksnes novada atsevišķās teritorijās būs pilotprojekts “Transports pēc pieprasījuma”

Alūksnes novada pašvaldība ir piekritusi izmēģināt Latvijā vēl līdz šim mazpazīstamu pakalpojumu – “transports pēc pieprasījuma” jeb TPP. Tas ir kas līdzīgs ierastajam sabiedriskajam transportam, taču ir kāda būtiska atšķirība – tas nekursē pēc iepriekš noteikta, bet gan pašu iedzīvotāju veidota maršruta teritorijās, kur sabiedriskais transports kursē ļoti reti vai nekursē nemaz.

Alūksnes novada dome ir atbalstījusi pilotprojekta “Transports pēc pieprasījuma Alūksnes novadā” ieviešanu Alsviķu, Ilzenes, Jaunlaicenes, Mārkalnes, Veclaicenes un Ziemera pagastu noteiktās teritorijās.

Vidzemes plānošanas reģions kā idejas ieviesējs aicina jūs, Alūksnes novada iedzīvotājus, uz ieceres atklāšanas pasākumu – informatīvo pēcpusdienu.

Tikšanās laikā iepazīstināsim ar plānoto pakalpojumu, kā arī sniegsim atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem. Katrs jūsu vērtējums par mūsu ideju ir būtisks, lai to uzlabotu un pielāgotu tieši jūsu vajadzībām.

Tikšanās ar pagastu iedzīvotājiem 12. martā notiks:

–         Plkst. 11:00 Mārkalnes tautas namā 

–         Plkst. 14:00 Ilzenes pagasta “Dailēs”

Tikšanās ar pagastu iedzīvotājiem 13. martā notiks:

–         Plkst. 11:00 Alsviķu pagasta pārvaldē

–         Plkst. 13:00 Jaunlaicenes tautas namā

–         Plkst. 15:00 Veclaicenes tautas namā

 

NEDAUDZ PAR IECERĒTO KĀRTĪBU

(PIEZĪME! Šis ir sākotnējais redzējums par to, kā pakalpojums varētu tikt organizēts, taču iespējamas izmaiņas, ja iedzīvotāju vajadzības atšķirsies no sākotnējā plāna)

Kā tiks organizēti braucieni pēc pieprasījuma?

Ar TPP busiņu varēs braukt augstāk minēto pagastu iedzīvotāji no noteiktām teritorijām (Alsviķu, Ilzenes, Jaunlaicenes,  Mārkalnes, Veclaicenes un Ziemera pagasta).

Gadījumā, ja kādā no pagastiem pakalpojums netiks izmantots, vai arī to vēlēsies saņemt kāda cita pagasta iedzīvotāji Alūksnes novadā, teritorijas laika gaitā varētu tikt mainītas.

Šobrīd plānots, ka katrā no pagastu teritorijām brauciens notiks konkrētā nedēļas dienā un laikā, tādējādi iedzīvotāji varēs jau laikus saplānot savus braucienus uz novada centru – Alūksnes pilsētu. Vienīgais nosacījums – iedzīvotājam būs iepriekš brauciens jāpiesaka (vismaz 24 stundas iepriekš). Ar TPP busiņu tajā pašā dienā varēs nokļūt arī mājās.

Kur varēs doties ar TPP busiņu?

Pamatā braucieni tiek organizēti ar mērķi ērti un plānoti nokļūt sava novada centrā –  Alūksnes pilsētā, ja nepieciešams saņemt kādus pakalpojumus.

Brauciena mērķi varēs būt dažādi, piemēram, lai apmeklētu novada pašvaldību, vai arī ārstniecības iestādes, veikalu, kapiem, tirgu, bankomātu, aptieku, baznīcu, frizieri u.c. pakalpojumus. Tāpat varēsiet ar TPP busiņu aizbraukt līdz Alūksnes pilsētas centram, lai turpinātu ceļu ar ierasto satiksmes autobusu (Smilteni, Rīgu, utt.).

Vai par braucienu būs jāmaksā?

Braucējam būs jāveic līdzmaksājums, taču tas būs samērīgs.

Vai braucienu pieteikt būs sarežģīti?

Svarīgākais – jāatceras braucienu pieteikt laicīgi (vismaz 24 stundas iepriekš), lai visus braukt gribētājus salāgotu maršrutā. Braucienu varēs pieteikt darba dienās no plkst. 8:30 līdz 16:00, veicot telefona zvanu.

Braucienu koordinatoram Jums būtu jāsniedz šāda informācija:

  • Precīza adrese, uz kuru TPP busiņam būs jāatbrauc Jums pakaļ. (Parasti iekāpšana varēs notikt mājas ceļa galā, tuvējā pieturā, vai kādā citā labi pamanāmā vietā. Iedzīvotāji varēs vienoties arī par kādu konkrētu pasažieru uzņemšanas vietu, kas visiem būtu ērta. Ja pasažierim ir grūtības pārvietoties, ir mazs bērns, smagas ceļasomas, iespējams vienoties, ka busiņš piebrauc pie mājas durvīm);
  • Datums, kad vēlaties braucienu veikt;
  • Braucēju skaits;
  • Adrese, uz kuru vēlaties braukt;
  • Ja nepieciešams, jānorāda, cikos Jums noteikti jābūt galamērķī (piemēram, ja pieteikta vizīte pie ārsta);
  • Jānorāda, ja būs nepieciešams TPP pakalpojums nokļūšanai atpakaļ mājās.

 Līdz tekošās darba dienas beigām saņemsiet apstiprinājumu, ka Jūsu pieteikums ir apstrādāts un iekļauts maršrutā, kā arī neilgi pirms plānotā brauciena Jums tiks atgādināts, ka esat pieteicis braucienu.

Kas jādara, lai sāktu izmantot TPP busiņa pakalpojumus?

 Ja vēlaties kļūt par TPP pakalpojuma lietotāju un jau sagatavoties savam pirmajam braucienam, jau tagad varat aizpildīt anketas formu, to izgriezt un nogādāt uz sava pagasta pārvaldi vai novada pašvaldību vai arī nosūtīt pa pastu (adrese: Vidzemes plānošanas reģionam (TPP), Bērzaines ielā 5, Cēsīs, LV-4101.) No aprīļa aizpildītu anketu būs iespējams ieskenēt un nosūtīt arī uz e-pastu: tpp@vidzeme.lv.

ANKETA AIZPILDĪŠANAI

 Anketas aizpildīšanai būs pieejamas arī TPP busiņā, taču ērtāk tās aizpildīt jau laikus.

Kad plānoti pirmie braucieni?

 Šobrīd plānojam braucienus uzsākt maijā – jūnijā. Lai uzzinātu precīzu datumu, kad varēs pieteikt pirmos braucienus ar TPP busiņu, uzmanīgi sekojiet līdzi informācijai Alūksnes novada pašvaldības informācijai.

Cik ilgi paredzēts sniegt šādu pakalpojumu – “transports pēc pieprasījuma”?

 Viss atkarīgs no iedzīvotāju aktivitātes un pieprasījuma. Pagaidām pilotprojekts paredz pakalpojuma testēšanu viena gada garumā. Ja iedzīvotāju atsaucība būs zema, pakalpojums tiks pārtraukts. Mēs ļoti ceram, ka pateicoties Jūsu interesei, iespējas brīvi pārvietoties būs arī lauku iedzīvotājiem.

Jautājumiem: Līga Puriņa – Purīte, projekta “MAMBA” vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, mob.t. 29214024, liga.pp@vidzeme.lv.

*Pilotprojekts “Transports pēc pieprasījuma” ir Vidzemes plānošanas reģiona projekta “MAMBA” aktivitāte. Projekts tiek īstenots Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir uzlabot mobilitātes  pakalpojumu pieejamību attālajos lauku apvidos un demogrāfisko pārmaiņu skartajos reģionos, un pilnveidot transporta pakalpojumu sniedzēju kapacitāti. Vairāk informācijas: www.vidzeme.lv

Skip to content