Plašs norišu klāsts šopavasar Ates muzejā - Alūksnes novads

Plašs norišu klāsts šopavasar Ates muzejā

 Latviešu tautas tradīcijas pārmantojam no paaudzes paaudzē, un tās saglabājas laikā ar tautasdziesmām un gadskārtu svētkiem. Ar latvju rakstu zīmēm rotā ne tikai apģērbu, bet arī ķermeni. Latviešu ornamentus tautas mākslas meistari un amatnieki iestrādā māla traukos, koka izstrādājumos un tekstīlijās. Gulbenes kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studijas “Sagša” izstāde “Ritēja saulīte pa zemes virsu” ir pavasarīgs sveiciens pēc balti pelēkās ziemas. Suminot sauli, “Sagša” meitenes priecājas par dabas atmodu, un caur krāsām un rakstos dalās ar savu radošo enerģiju. Šobrīd studijā aktualizē godu dvieļu tēmu, tāpēc izstādē redzams neliels ieskats tradicionālajos dvieļos ar tamborētām mežģīnēm. Izstāde papildināta ar Gulbenes novada keramiķes Laimdotas Kliesmetes darbiem. Izstāde aplūkojama līdz pat 11. maijam.

 Sadarbībā ar Kalncempju sabiedrisko centru 6. aprīlī pulksten 12.00 muzeja vēsturniece Aiva Lielbārde tematiskā pasākuma “Iz Kalncempju dzīves” laikā ieskatīsies kalncempiešu sadzīves atspoguļojumā laikrakstā “Malienas Ziņas” no 1925. līdz 1944. gadam. Pasākuma laikā būs iespējams apskatīt izstādi “Kolhoziem – 70”. Izstādē aplūkojami gan Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzeja krājuma priekšmeti un fotogrāfijas, gan Zeltiņu vēstures krātuves un Alūksnes muzeja priekšmeti. Liels paldies izstādes tapšanā arī Kalncempju pagasta iedzīvotājiem. Izstāde apskatāma līdz 11. maijam.                                          

 Latviešu tautas tradīcijās Lieldienas iezīmējušas pavasara punktu, kad diena kļūst garāka par nakti. Lieldienās, saulei lecot un rietot, tās ēna iet pa vienu līniju virzienā rietumi – austrumi. No 9.  līdz 18. aprīlim piedāvāsim pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem izglītojošo programmu “Nāc nākdama, Liela diena” un sākumskolas vecuma skolēniem programmu “Orientēšanās lauku sētā Lieldienu gaidās”. Sīkāka informācija, zvanot pa tālruni 25664436 vai rakstot: atesmuzejs@aluksne.lv.

 Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejs aicina piedalīties Lieldienu tradīcijās pasākumā “Ottes Lieldienas” 21. aprīlī 11.00. Būs iespēja krāsot un ripināt olas, augstu šūpoties, izzināt nākotni, lasot ticējumus un vērojot dabu, radoši darboties radošajā darbnīcā kopā ar mākslinieci Rudīti Liepiņu. Pasākums sadarbībā ar Kalncempju sabiedrisko centru. Pasākumā ieeja bez maksas.

Rita Āboltiņa,
izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja

Skip to content