Lielajā talkā iedzīvotājus aicina pievērsties teritoriju labiekārtošanai - Alūksnes novads

Lielajā talkā iedzīvotājus aicina pievērsties teritoriju labiekārtošanai

Arī šogad aprīļa pēdējā sestdienā ikviens aicināts iesaistīties Lielajā Talkā un sakopt kādu stūrīti dzimtās zemes. Alūksnes novada pašvaldība aicina novada iedzīvotājus šogad Lielās Talkas dienā pievērsties teritoriju labiekārtošanas darbiem.

Alūksnes novadā atkritumu vākšanas talkas 27. aprīlī notiks tikai gar valsts autoceļiem un tikai atsevišķos pagastos – Liepnas, Mālupes, Jaunannas, Annas, Kalncempju, Zeltiņu, Malienas, Jaunalūksnes, Mārkalnes, Pededzes.

Tām pagastu pārvaldēm, kas organizēs atkritumu vākšanu gar valsts autoceļu malām, būs izdalīti speciālie talkas maisi, un ikviens, kas vēlēsies palīdzēt šajā darbā, varēs pieteikties attiecīgajā pagasta pārvaldē. Pārējiem, kas vēlēsies Lielās Talkas dienā vākt atkritumus, tie jānogādā uz saviem sadzīves atkritumu konteineriem un par to izvešanu jāmaksā pašiem, vai, ievērojot atkritumu apsaimniekotāja noteiktās šķirošanas prasības, jānogādā līdz tuvākajam atkritumu dalītās savākšanas punktam.

– Tā kā šogad sadzīves atkritumu poligoni vairs bez maksas nepieņems Lielās Talkas laikā savāktos atkritumus, tiem, kas vēlas šajā dienā vākt atkritumus savos īpašumos, par to aizvešanu jāmaksā pašiem. Savukārt, ja iedzīvotāji pamana kādu nelegālu izgāztuvi publiskās teritorijās, aicinu par to informēt pašvaldību, – skaidro Alūksnes novada pašvaldības ainavu arhitekte Madara Sildega-Mieriņa.

Piesārņotās vietas var atzīmēt arī Lielās Talkas mājas lapā https://talkas.lv/piesarnotas-vietas/ vai ziņot par tām, izmantojot Vides SOS aplikāciju.

Lielās Talkas dalībnieki var savas talkas vietas pieteikt mājaslapā https://talkas.lv/pieteikt-talku/ un aicināt tajās iesaistīties arī citus iedzīvotājus. Pašvaldība aicina iedzīvotājus talkas dienā teritorijas attīrīt no krūmiem un kritušiem kokiem, labiekārtot atpūtas un peldēšanas vietas, veidot jaunus apstādījumus, puķu dobes, atjaunot soliņus un citus atpūtas un aktivitāšu elementus.

– Šogad Lielās Talkas rīkotāji mudina iedzīvotājus būt īpaši radošiem un radīt jaunas, drosmīgas idejas, kā mainīt talkas koncepciju nākotnē, lai padarītu pasauli zaļāku un labāku. Dažas idejas, ko talkas dienā vēl var darīt – izrevidēt savu garāžu vai skapi no nevajadzīgām lietām, pievērst ģimeni veselīgam dzīvesveidam, fiziskām aktivitātēm vai bezatkritumu dzīvesveidam, ierīkot mājās šķirošanas kastes vai konteinerus, izglītoties par atkritumu šķirošanu un globālām pasaules pārmaiņām, pētīt dabu un apzināt piemēslotās vietas, – par alternatīvām lietderīgām nodarbēm Lielās Talkas dienā stāsta M. Sildega-Mieriņa.

Lielās Talkas ietvaros Alūksnes novadā būs iespējams bez maksas nodot 500 nolietotās riepas. Precīzāka informācija par to, kā riepas varēs nodot, vēl sekos.

Lielās Talkas dalībniekus aicinām stāstīt par saviem labajiem darbiem talkas dienā sociālajos tīklos, nofotografējot talkošanas vietu pirms un pēc darbu veikšanas un pievienojot tēmturi #LielāTalka.

 

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content