<<< Atpakaļ

Kur var strādāt pārtikas tehnologs



06.06.2017.


Logotipu ansamblis KN.png

Izmantojot projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs” līdzfinansējumu, Bejas pamatskolas 9.klase 2017.gada 13.maijā un 8.klase 23.maijā, Pededzes pamatskolas 1.klase 29.maijā un 4.un 5.klase 26.maijā un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 8b klase 18.maijā apmeklēja SIA „Madonas karameles” un A/S „Lazdonas piensaimnieks” ražotnes ar mērķi iepazīt konditora, uztura speciālista, pārtikas tehnologa, uzņēmēja, fasētāja, kontroliera un piena pārstrādes meistara profesiju, kā arī darba vidi, specifiku un ražošanas procesu uzņēmumos.


Pededzes pamatskolas 1.klases skolēni gatavi apgūt pārtikas tehnologa profesiju.


Ja ļoti garšo saldumi, tad mācāmies tos gatavot Madonas karamelē.
 Pededzes pamatskolas 1.klase.


Karameles top Pededzes pamatskolas 4. un 5.klašu skolēniem.

            SIA „Madonas karameles” īpašnieks Arnis Blaževičs pastāstīja, ka karameļu darbnīca ir ģimenes uzņēmums, kas darbību uzsācis ar cukurvates ražošanu. Skolēni filmā un „dabā” vēroja, kā izvāra cukura sīrupu, pieliek krāsu, garšu, dzesē, mīca, veido zīmējumus, izveido stienīšus, no kuriem top karameles. Uzzināja, ka netiek izmantotas sintētiskās izejvielas, ka sortimentā ir dažādu augļu un ogu garšas (apelsīns, banāns, cidonija, zemene, piparmētra u.c.), ko papildina arī ķiploks un ingvers, ka viss tiek gatavots ar rokām, ka iecienītākās ir karameles ar plūmju un zemeņu garšu.  Katrs izgatavoja un iesaiņoja savas karameles līdzņemšanai. Darbs bija grūts, jo karamele bija karsta.

A/S „Lazdonas piensaimnieks” skolēni uzzināja, ka uzņēmumā ir vairāk nekā 80 strādājošo, ka dienā tiek pārstrādātas apmēram 50 tonnas piena un ka sortimentā ir ap 30 preču vienības. Patīkami bija dzirdēt, ka uzņēmumā ražo ari vairākus BIO produktus (BIO Baltais biezpiena siers, BIO Kefīrs u.c.) un, ka vairākiem produktiem ir kvalitātes zīme „Zaļā karotīte”. Piena meistare Svetlana Erdmane iepazīstināja ar ražošanas procesu no piena pieņemšanas līdz gatavās produkcijas fasēšanai. Degustācijā bija iespēja izgaršot jogurtu, debesmannu, baltos sierus un Jāņu sieru, rīsu krēmu un saldo biezpiena sieriņu (ražo pēc „PSRS laika” metodes). Ražotnes skolēniem patika, bet darbs tajās ir grūts.


Bejas pamatskolas 8.klase 23.maijā pēc Lazdonas piensaimnieka apmeklējuma



 




Alūksnes novada pašvaldība
Dārza ielā 11, Alūksnē, LV-4301
tālr. 643 81496, fakss 643 81150 e-pasts: dome@aluksne.lv