Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai

Specifiskā atbalsta mērķis 5.4.3.2 “Kompleksu apsaimniekošanas pasākumu īstenošana Natura 2000 teritorijās”

Projekta mērķis: izveidot kvalitatīvu, epidemioloģiski drošu tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīklu un kompleksu apsaimniekošanas risinājumu ieviešanu aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”, mazinot antropogēno slodzi un vides piesārņojuma iespējamo ietekmi uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām.

Galvenās projekta darbības:

  1. Epidemioloģiski drošas apmeklētāju plūsmas optimizēšana, lai saglabātu dabas vērtības un novirzītu apmeklētājus uz mazāk jūtīgām teritorijām:

1.1.Ceļu posmu un automašīnu stāvlaukumu izbūve;

1.2. Maršrutu uzlabošana;

1.3. Jaunlaicenes muižas parka labiekārtošana;

1.4. Velosipēdu un SUP dēļu nojumes izbūve;

1.5. Veselības maršruta izveide.

  1. Informācijas zīmju, stendu un norāžu uzstādīšana.
  2. Būvuzraudzība.
  3. Autoruzraudzība.
  4. Publicitāte.
  5. Biotopu un sugu labvēlīga statusa atjaunošana:

6.1. Zālāju biotopu aizaugšanas novēršana;

6.2. Vaidavas upes posma tīrīšana;

6.3. Ziemeru ozolu alejas kopšana;

6.4. Koku kopšana un stādīšana Jaunlaicenes muižas parkā.

  1. Atjaunojamo dabas teritoriju apsekošana

7.1. Vaidavas upes posma zinātniskais monitorings

7.2. Ziemeru ozolu alejas izpēte

Projektā plānotie rezultāti:

– izveidoti automašīnu stāvlaukumi;

– uzlaboti ceļi un maršrutu posmi;

– izveidotas epidemioloģiski drošas takas;

– labiekārtots Jaunlaicenes muižas parks – atjaunotas takas, uzstādīti soliņi un atkritumu tvertnes, izbūvētas tualetes;

– uzbūvēta velosipēdu un SUP dēļu nojume;

– izveidots veselības maršruts;

– izvietotas informācijas zīmes, norādes un stendi Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” teritorijā;

– veikta būvuzraudzība;

– veikta autoruzraudzība;

– nodrošināta publicitāte;

– atjaunoti zālāju biotopi;

– iztīrīts Vaidavas upes posms;

– veikta koku kopšana un jaunu koku stādīšana Jaunlaicenes muižas parkā.

 

Projektā sasniedzamā iznākuma rādītāja plānotā vērtība – 1 267,86 ha, to dzīvotņu platība, kuras saņem atbalstu, lai panāktu labāku aizsardzības pakāpi.

Projekta kopējās izmaksas 965 383,69 EUR, tajā skaitā Kohēzijas fonda finansējums 797 500 EUR, valsts budžeta dotācija pašvaldībām 42 220,59 EUR, pašvaldības līdzfinansējums 98 514,70 EUR un neattiecināmās izmaksas 27 148,40 EUR.

Projekta plānotais īstenošanas ilgums – 2022. gada jūnijs – 2023. gada 30. septembris.

Plānotais projekta ilgums – 16 mēneši

Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Sanita Adlere.


Noslēdzies projekts aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”

06.12.2023.

Alūksnes novada pašvaldība ir pabeigusi Kohēzijas fonda atbalstītā projekta “Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai” īstenošanu aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”.

Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” teritorijas attīstība ir noteikta Alūksnes novada attīstības programmā. Projekta mērķis bija izveidot kvalitatīvu, epidemioloģiski drošu tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīklu un kompleksu apsaimniekošanas risinājumu ieviešanu šajā teritorijā, lai mazinātu antropogēno slodzi un vides piesārņojuma iespējamo ietekmi uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām. Projekta aktivitātes iekļautas teritorijas Dabas aizsardzības plānā, kura izstrādē piedalījusies arī pašvaldība.

Projektā īstenotas jau virkne dažādu aktivitāšu un rudenī pabeigta piebraucamā ceļa un automašīnu stāvlaukuma izbūve pie Ķauķu kalna. Šī jaunā infrastruktūra atslogos netālu esošā Dēliņkalna dabas teritoriju, kur apmeklētāju skaits pārsniedz teritorijas un esošās infrastruktūras kapacitāti. Pie Ķauķu kalna ir izbūvēts atbilstoša platuma braucamais ceļš “V385-Ķauķu kalns”, kas ved no autoceļa Kaktiņi-Sauleskalns. Autovadītājiem jāņem vērā, ka nogriežoties no autoceļa Kaktiņi-Sauleskalns, ir uzstādīta masas ierobežojuma zīme 3,5 t. Ķauķu kalna pakājē izveidots automašīnu stāvlaukums ar apgriešanās laukumu autobusiem. Pie stāvlaukuma uzstādītas tualetes, galdi ar soliem, atkritumu urnas un velonovietnes.

Būtiskus uzlabojumus šī projekta laikā piedzīvoja arī Jaunlaicenes muižas parks. Tur, lai apmeklētāju plūsmu virzītu organizēti un mazinātu cilvēku radīto slodzi un tās iespējamo ietekmi, vienlaikus nodrošinot teritorijas pieejamību, izveidoti gājēju celiņi. Pie Eniķu Dabas mājas izbūvēts jauns takas posms, kas savieno esošos velosipēdu un kājāmgājēju maršrutus.

Ziemera pagastā veikta vairāk nekā kilometru garās Ziemeru ozolu alejas 300 koku vainagu kopšana, atviegloti nesamērīgi lielie sānzari, atmirušie, slimie, norīvētie, nolauztie, aizlauztie un citādi bojātie zari. Vaidavas upes posms attīrīts no koku sanesumiem un bebru nogāztiem kokiem, kas nosprostoja ūdensteci, lielizmēra sadzīves atkritumiem un bebru dambjiem. Zivju dabīgas vairošanās nodrošināšanai vairākās vietās ieklāti oļi nārsta vietām. Projektā izvietotas arī norādes un informatīvi stendi ar informāciju par ainavu teritorijā atļautajām darbībām, tajā skaitā par epidemioloģiskās drošības pasākumiem.

Projektu “Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai” vadīja Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Sanita Adlere.

Noslēdzies projekts Noslēdzies projekts Noslēdzies projekts Noslēdzies projekts Noslēdzies projekts

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

KF


Turpinās darbi projektā aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”

06.09.2023.

Turpinās darbi projektā aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”Aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” turpinās projekta “Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai” īstenošana.

Projekta laikā ir uzlabots ceļa posms pie Eniķu Dabas mājas un izbūvēts jauns takas posms, kas savieno esošos velosipēdu un kājāmgājēju maršrutus, kas dabas teritorijā tūristiem un vietējiem iedzīvotājiem nodrošinās ērtu pārvietošanos un dabas vērtību baudīšanu.

Savukārt Ziemera pagastā ir veikta Ziemeru ozolu alejas kopšana. Aleja stiepjas vairāk nekā viena kilometra garumā un to veido divas dubultas koku rindas, katra savā valsts autoceļa V386 Alūksne-Ziemeri-Veclaicene pusē. Alejā konstatētas īpaši aizsargājamas sūnu un ķērpju sugas, kā arī aizsargājamas bezmugurkaulnieku sugas.

Ziemeru ozolu alejā veikta 300 alejas koku vainagu kopšana, izgriežot nevēlamos galotnes konkurentus zarus, atviegloti nesamērīgi lielie sānzari, atmirušie, slimie, norīvētie, nolauztie, aizlauztie un citādi bojātie zari. Koku kopšana veikta, iespējami nebojājot uz koka stumbra augošās aizsargājamās sugas – sūnas un ķērpjus. Koku kopšanu saskaņā ar veikto iepirkumu un noslēgto līgumu veica sertificēts kokkopis-arborists Zigmārs Mazulis.

Projektu “Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai” vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Sanita Adlere.

Turpinās darbi projektā aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” Turpinās darbi projektā aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”

KF


Aktīvi darbi aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” teritorijā

03.08.2023.

Aktīvi darbi aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” teritorijā Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” teritorijā šovasar aktīvi rit darbi Kohēzijas fonda projektā “Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai”.

 

Vaidavas upes posma tīrīšana

Veclaicenē notiek Vaidavas upes posma tīrīšana. Upes augštecē ūdens ir tumšs, grunts dūņaina, ar organiskiem nosēdumiem. Krastos pārsvarā ir neapsaimniekotas un aizaugušas palieņu pļavas, daudz bebru dambju ar to radītiem uzpludinājumiem, ilgstošas bebru darbības rezultātā ūdens līmenis upē paaugstinās, līdz ar to palielinās biogēnu ienese tajā. Ir daudz koku sagāzumu. Tādēļ nepieciešama upes tīrīšana, lai atjaunotu brīvu ūdens plūdumu un zivju kustību.

Saskaņā ar aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” dabas aizsardzības plānā paredzēto, apvidus teritorijā Alūksnes novadā Vaidavas upes posms 20 120,86 m garumā tiek attīrīts no koku sanesumiem un bebru nogāztiem kokiem, kas nosprosto ūdensteci, lielizmēra sadzīves atkritumiem un bebru dambjiem. Upes attīrīšana tiek veikta, izmantojot roku darbu, bez smagās tehnikas palīdzības. Zivju dabīgas vairošanās nodrošināšanai  piecos upes posmos tiks ieklāti oļi nārsta vietām.

 

Piebraucamā ceļa izbūve pie Ķauķu kalna

Savukārt pie Ķauķu kalnā šajā projektā notiek piebraucamā ceļa un automašīnu stāvlaukuma izbūve. Šī jaunā infrastruktūra atslogos Dēliņkalna dabas teritoriju, kur apmeklētāju skaits pārsniedz teritorijas un esošās infrastruktūras kapacitāti – mazs automašīnu stāvlaukums, tādēļ apmeklētāji atstāj automašīnas pļavā, šaurā ceļa dēļ mašīnām grūti samainīties, tiek izbraukāta piegulošā teritorija. Tādēļ šajā projektā izbūvēs jaunu infrastruktūru pie netālu esošā Ķauķu kalna – atbilstoša platuma ceļu un automašīnu stāvlaukumu ar apgriešanās laukumu autobusiem, nodrošinot labvēlīgu aizsardzības stāvokļa sasniegšanu aizsargājamo ainavu teritorijā.

Šobrīd tiek veikta zemes klātnes sagatavošana ceļa un stāvlaukuma izveidei, uzsākta uzbēruma grunts izbūve, ģeorežģa ieklāšana, caurteku izbūve un grāvju rakšana.  Saskaņā ar veikto iepirkumu un noslēgto līgumu būvdarbus veic SIA “Rubate”, būvuzraudzību nodrošina SIA “BBPV”, būvprojekta izstrādātājs SIA “CEĻA KOMFORTS”.

Tiks izvietots arī informācijas stends ar  ainavu apvidus teritorijas karti, informāciju par dabas vērtībām un apskates objektiem ainavu teritorijā. Pie automašīnu stāvlaukuma uzstādīs tualetes, galdus ar soliem, atkritumu urnas un velonovietnes.

Projekta aktivitātes iekļautas teritorijas Dabas aizsardzības plānā

Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” teritorijas attīstība ir noteikta Alūksnes novada attīstības programmā. Kohēzijas fonda atbalstītā projekta mērķis ir izveidot kvalitatīvu, epidemioloģiski drošu tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīklu un kompleksu apsaimniekošanas risinājumu ieviešanu šajā teritorijā, lai mazinātu antropogēno slodzi un vides piesārņojuma iespējamo ietekmi uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām.

Projekta paredzētās aktivitātes ir iekļautas teritorijas Dabas aizsardzības plānā, kura izstrādē piedalījusies arī pašvaldība. Bez jau iepriekš minētajām projekta aktivitātēm tajā paredzētas vēl vairākas citas.

Īpaši aizsargājamās dabas teritorijas kļūst arvien populārāks tūrisma galamērķis, līdz ar to cilvēku darbību rezultātā var tikt traucēti un apdraudēti tur esošie biotopi un sugu dzīvotnes. Arī aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” līdz šim izveidotā tūristiem paredzētā infrastruktūra un mērķtiecīgi veiktās darbības ir veicinājušas tūristu skaita palielināšanos. Īpaši apmeklētāju skaits pieauga Covid-19 pandēmijas laikā saistībā ar pulcēšanās ierobežojumiem iekštelpās.

Tādēļ projektā paredzēts izbūvēt takas ar apļveida apmeklētāju plūsmu, lai gan nodrošinātu epidemioloģiski drošu pārvietošanos, gan mazinātu neplānotu taku veidošanos, antropogēnās slodzes pieaugumu un vides piesārņojumu. Tiks izvietotas arī norādes un informatīvi stendi ar informāciju par ainavu teritorijā atļautajām darbībām, tajā skaitā par epidemioloģiskās drošības pasākumiem.

Projekts paredz arī dabīgo zālāju biotopu atjaunošanu 466,57 ha platībā. Cilvēka darbības rezultātā – apmežojot vai aparot – dabā vairs nepastāv ap 6% Latvijas bioloģiski vērtīgo zālāju. Dabīgo zālāju atjaunošana un saglabāšana ir dabas kapitāla resursu potenciāls. Saskaņā ar dabas aizsardzības plānu un sugu un biotopu aizsardzības jomā sertificēta eksperta atzinumu, ainavu apvidus teritorijā tiks veikta zālāju biotopu aizaugšanas novēršana.

Ainavu apvidus teritorija ir bagāta ar dižkokiem un potenciālajiem dižkokiem, īpaši aizsargājamām augu, dzīvnieku, putnu sugām. Saskaņā ar dabas aizsardzības plānā paredzēto, projektā paredzēts veikt Ziemeru ozolu alejas un Jaunlaicenes parkā esošo koku kopšanu.

Projektu “Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai” vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Sanita Adlere.

Aktīvi darbi aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” teritorijā Aktīvi darbi aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” teritorijā Aktīvi darbi aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” teritorijā

KF

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste


Aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” nomarķēti četri velomaršruti

07.11.2022.

Aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” nomarķēti četri velomaršrutiAizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” ar speciālām atpazīstamības zīmēm ir nomarķēti četri līdz šim nenomarķētie velomaršruti.

 

Velomaršrutu marķējuma zīmju izgatavošana un uzstādīšana notika Kohēzijas fonda atbalstītajā projektā Nr. 5.4.3.2/22/A/001 “Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai”.

 

Pēc speciālajām marķējuma zīmēm tagad ikviens velotūrists varēs atpazīt četrus velomaršrutus – Nr.150 “Apkārt Dēliņkalnam”, Nr.151 “Ainavisko skatu maršruts”, Nr.152 “Mazais loks par Raipala ezeru” un  Nr.153 “Lielais loks ap Raipala ezeru”. Plašāka informācija par minētajiem velomaršrutiem pieejama Alūksnes Tūrisma informācijas centra tīmekļvietnē www.visitaluksne.lv sadaļā Ko darīt/Velomaršruti.

KF


Jaunlaicenes muižas parkā uzsākti labiekārtošanas darbi

26.10.2022.

Jaunlaicenes muižas parkā uzsākti labiekārtošanas darbiSaskaņā ar projektā “Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai” plānoto, Jaunlaicenē notiek muižas parka labiekārtošanas darbi.

 

Jaunlaicenes muižas parks, tāpat kā Jaunlaicenes muižas apbūve, ir aizsargājami objekti – vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļi. Parkā aug 12 dižkoki un 9 potenciālie dižkoki, kā arī dažādu sugu vēsturiski koki. Apsekojot  parku, uz 10 koku stumbriem konstatētas īpaši aizsargājamu sugu – plaušķērpja un gludās nekeras sūnas atradnes. Teritorijā sastopamas arī vairākas retas un īpaši aizsargājamas putnu sugas – vidējais dzenis, zaļā dzilna, grieze, pelēkā dzilna u.c.

 

Lai parka apmeklētāju plūsmu virzītu organizēti, tādejādi mazinot cilvēku radīto slodzi un tās iespējamo ietekmi, un vienlaikus nodrošinātu teritorijas pieejamību, Jaunlaicenes muižas parkā top gājēju celiņi. Darbus veic individuālais komersants “Ceļavējš V.I.”.

 

Kohēzijas fonda atbalstītais Alūksnes novada pašvaldības īstenotais projekts “Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai” paredz virkni darbību aizsargājamo ainavu apvidus teritorijā, lai izveidotu kvalitatīvu un epidemioloģiski drošu tūrisma un dabas izziņas infrastruktūru, mazinot antropogēno slodzi un vides piesārņojuma iespējamo ietekmi uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām. Projekta būtība ir apmeklētāju plūsmu novirzīt uz mazāk jūtīgām teritorijām, lai saglabātu dabas vērtības aizsargājamo ainavu apvidus teritorijā.

 

Projekta kopējās izmaksas 965 383,69 EUR, tajā skaitā Kohēzijas fonda finansējums 797 500 EUR, valsts budžeta dotācija pašvaldībām 42 220,59 EUR, pašvaldības līdzfinansējums 98 514,70 EUR un neattiecināmās izmaksas 27 148,40 EUR. Projektu plānots īstenot līdz nākamā gada rudenim. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Sanita Adlere.

Jaunlaicenes muižas parkā uzsākti labiekārtošanas darbi Jaunlaicenes muižas parkā uzsākti labiekārtošanas darbi

 

Kohēzijas fonds

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste