Alūksnes izziņas un pakalpojumu centrs

Projekta mērķis: veidot tūrismam un uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi, izveidojot publisko infrastruktūru – Alūksnes izziņas un pakalpojumu centru Ojāra Vācieša ielā 1, Alūksnē.

Projekta mērķa grupa:

  • Alūksnes novada iedzīvotāji, vietējie un ārvalstu tūristi.
  • esošie mazie uzņēmēji – pakalpojumu sniedzēji, kas savu uzņēmējdarbību ir izvērsuši vai plāno izvērst Alūksnes novadā, kā arī iespējamie mazie uzņēmēji – pakalpojumu sniedzēji rekreācijas un atpūtas pasākumu jomā.

Projekta ietvaros paredzētās darbības:

  • Alūksnes izziņas un pakalpojumu centra ēkas celtniecība, ar kopējo telpu lietojamo platību 113,85 m2 ar tai nepieciešamām inženierkomunikācijām – elektroapgādes, siltumapgādes, ūdensvada un sadzīves kanalizācijas pievadu izbūvi;
  • ieguldījumi saistītās publiskās ārtelpas infrastruktūrā, kas veicinās sakoptu un pievilcīgu vidi vietējo iedzīvotāju rekreācijai, attīstīs kopienu ekonomiku, veicinās amatniecības un radošo industriju un tūrisma aktivitātes;
  • teritorijas labiekārtošana 4600 m2 platībā –
    • 24/7 pieejama elektroniska tūrisma informācijas pašapkalpošanās kioska uzstādīšana;
    • solu un velosipēdu novietņu uzstādīšana ar elektrovelosipēdu uzlādes stacijām;
    • ēkas priekšlaukuma, gājēju ietves un automašīnu stāvlaukuma izbūve.

Projekta ietvaros plānotie rezultāti:

  • vietējo komersantu attīstība;
  • privāto investīciju piesaiste;
  • 2 jaunu darba vietu radīšana;
  • jaunas, mūsdienīgas Tūrisma informācijas centra telpas klientu apkalpošanai
  • tūrisma plūsmas palielināšanās;
  • objektu apmeklētības kāpināšana;
  • publisko ārtelpu attīstība Alūksnes muižas parka teritorijā

Projekts balstās uz vietējo uzņēmēju vajadzībām, atbilstoši Alūksnes novada attīstības programmā noteiktajai teritoriju ekonomiskajai specializācijai un saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 10. punktu “sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, rūpēties par bezdarba samazināšanu”.

Projekta kopējās izmaksas: 870 928,06 EUR, tai skaitā būvniecības izmaksas 859 675,06 EUR ir valsts budžeta aizdevums, 2541,00 EUR autoruzraudzības izmaksas un 8712,00 EUR būvuzraudzības izmaksas, kas tiek segtas no pašvaldības budžeta.

Projekta īstenošanas laiks:  No 05.2022.- 11.2022.

Būvdarbu realizācijas laiks – 5 mēneši no valsts budžeta aizdevuma saņemšanas un būvdarbu līguma noslēgšanas.

Projektu izstrādājis un autoruzraudzību nodrošina SIA “Arhitekta L. Šmita darbnīca”, būvdarbus veic SIA “RERE MEISTARI”, būvuzraudzību nodrošina SIA “BBPV”.

Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Sanita Adlere.


Ar jaunas informācijas centra ēkas atklāšanu svin svētkus Alūksnes novada tūrisma nozarei

30.06.2023.

Ar Ulda Sedlenieka Alūksnes Tautas teātra “Slieksnis” aktieru izspēlētām etīdēm par daudzveidīgo Alūksnes novada tūrisma piedāvājumu un vietējo uzņēmēju sarūpētu novadu raksturojošo cienastu ceturtdien, 29. jūnijā, tika atklāta Alūksnes Tūrisma informācijas centra ēka. Uz pasākumu bija pulcējušies novada tūrisma un viesmīlības uzņēmumu ļaudis, sadarbības partneri un projekta īstenošanā iesaistītie.

Tūrisma nozare ir viena no Alūksnes novada prioritāriem attīstības virzieniem. Pašvaldības veiktās investīcijas publiskās infrastruktūras uzlabošanā veicina gan jau esošo vietējo uzņēmēju un amatnieku attīstību, paplašinot to darbību, dažādojot pakalpojumus un veidojot jaunus, gan palīdzot rasties arī jauniem uzņēmumiem. Katrs uzņēmums nozīmē darba vietas, tātad nodarbinātību novada iedzīvotājiem.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers savā uzrunā atgādināja, ka pirms vairākiem gadiem pašvaldība plānoja, kā stiprināt novada ekonomisko situāciju un savu iedzīvotāju labklājību. Toreiz pašvaldības lēmums bija ieguldīt tūrisma nozarē.

– Kopš tā laika esam ieguldījuši ļoti lielu darbu. Viens no pirmajiem objektiem bija novērošanas tornis pussalā, pakāpeniski virzījāmies uz priekšu, attīstot parku, Veclaicenes ainavu teritoriju, esam devuši ieguldījumu Ates muzejā, domājam, kā attīstīt Zeltiņu raķešu bāzi. Esam īstenojuši tādus pasaules mēroga objektus kā Alūksnes Bānīša stacijas ekspozīcija, Dienvidu tornis un citus. Ļoti lielu ieguldījumu šajā laikā ir devuši tūrisma uzņēmēji – radījuši dažādus pakalpojumus, jaunus pārtikas produktus, kas popularizē Alūksnes vārdu, ļoti lielu darbu veikuši gidi, pašvaldība ir piesaistījusi arī jaudīgus ekspertus nozares attīstībai, – atklāšanas pasākumā sacīja Dz. Adlers.

Šajā tūrisma nozares svētku brīdī īpašas piemiņas veltes saņēma vairāki cilvēki, kas devuši būtisku ieguldījumu nozares darbības un Alūksnes novada atpazīstamības veicināšanai. Viņu vidū arī tūrisma nozares eksperts, ģeogrāfijas zinātņu doktors, asociētais profesors Andris Klepers, sadarbībā ar kuru Alūksnes Tūrisma informācijas centrs izstrādājis tūrisma nozares attīstības dokumentus.

– Jāsaka, ka starp daudzām vietām Latvijā Alūksnei tiešām ļoti pamatoti ir, ar ko lepoties. Tā nav piepacelta pašapziņa, bet patiešām šeit ir daudz izcilību – labākās ziemas, pilsēta pie ezera, Malēnijas kultūrtelpa, Latvijas simboliskā ainava ar Bānīti un pakalniem. Visas vietas tiecas uz labu pievilcību un ir trīs virzieni, kā tās aug – būt pievilcīgai iedzīvotājiem, būt pievilcīgai uzņēmējiem un – būt pievilcīgai viesiem. Ja esat pievilcīgi viesiem, tad arī šeit ir interesanti dzīvot, un tad arī sāk rosīties uzņēmēji. Tādēļ vajag novērtēt tūrismu kā jomu, – uzrunājot klātesošos, uzsvēra A. Klepers.

Piemiņas velte nonāca arī BalticTravelnews.com direktora Aivara Mackeviča rokās. Viņš atzina, ka katra jauna ziņa, kas tūrisma jaunumu portālam ienāk no Alūksnes, viņam ir priecīga vēsts.

– Man patīk, ka attīstās no Rīgas tālākie reģioni. Kādreiz bija ierasti atpūtas braucieni uz Ventspili vai Liepāju, bet pirms gada vai diviem biju atpūsties šeit, Alūksnē, un tas bija ļoti labs pārsteigums, jo atpūta bija līdzvērtīga un daudzos komponentos vēl labāka. Novēlu alūksniešiem to uzturēt! – novēlēja A. Mackevičs.

Ar neizmērojamu mīlestību un sirsnību pret savu pilsētu patiesa Alūksnes vēstnese ir gide Ilona Riekstiņa, kura, uzrunājot pasākuma dalībniekus, atgādināja Hansa Kristiana Andersena vārdus: “Brīnumi notiek katru dienu. Bet tiklīdz cilvēks pierod pie šiem brīnumiem, tā kļūst ikdiena.”

– Visi ļoti labi atceramies, cik daudzus gadu desmitus šī vieta bija viena no nepievilcīgākajām pilsētā. Šobrīd tas viss ir mainījies. Atsaucoties uz vārdiem par brīnumu un ikdienu, man ir prieks dzirdēt no ekskursantiem, ka arvien biežāk izskan jautājums – “Atkal Alūksne?” Daudzi šo pilsētu sauc par brīnumu pilsētu. Bet varbūt ir piepildījies tas, ko kādreiz Fītinghofu dzimta sirdī loloja, tas, par ko domāja viņu pēcteči, un arī tie Fītinghofi, kuri kādreiz šeit viesojušies dzimtas salidojumos, sakot, ka joprojām šī ir visskaistākā vieta pasaulē. Mums ir gods, mīļie alūksnieši, dzīvot šajā skaistajā vietā. Lai tālu ceļu gājējs jūtas šeit, Alūksnē, kā mājās, un, lai pašam alūksnietim ir lepnums par šo skaisto vietu! – sacīja I. Riekstiņa.

Veiksmīga sadarbība novada tūrisma nozarei izveidojusies ar Vidzemes tūrisma asociāciju. Piemiņas velti saņēma arī tās valdes priekšsēdētājs Raitis Sijāts:

– Kad uzrunājam potenciālos tūristus dažādās valstīs, parasti mums jautā – vai ir kas jauns? Mūsu pretjautājums tad parasti ir – kad pēdējo reizi esat bijuši konkrētajā vietā. Runājot par Alūksni, ja cilvēki atbild, ka bijuši šeit pirms pieciem, sešiem gadiem, tad sakām: “Jūs droši vien apmaldīsieties, jo tik daudz kas ir mainījies, tik daudz ļoti interesantu objektu ir atvērušies”. Paldies pašvaldībai, ka tūrismā turat tik augstu latiņu, un tā turpināt! – mudināja R. Sijāts.

Kopīgā darbā biedrībai “Sateka” no Gulbenes novada, Alūksnes lauku partnerībai, Alūksnes un Gulbenes Tūrisma informācijas centriem, SIA “Gulbenes-Alūksnes bānītis” jau kādu laiku tiek īstenota ideja par Bānīša zemes zīmolu, lai veicinātu šīs teritorijas atpazīstamību un popularitāti.

– Alūksni sāku iepazīt, īstenojot Bānīša zemes projektu. Kopā ar Alūksnes partneriem turpinām attīstīt Bānīša zemi, jaunais projekts arī būs interesants, kopīgi izstrādāsim Bānīša zemes atpazīstamības zīmi, ko gan alūksnieši, gan gulbenieši varēs izmantot tūrisma popularizēšanā, – saņemot piemiņas velti, savstarpējās sadarbības turpinājumu iezīmēja biedrības “Sateka” valdes priekšsēdētāja Daiga Gargurne.

Alūksnes Tūrisma informācijas centra atklāšanas pasākuma viesu vidū bija arī Veru pašvaldības pārstāvji. Pašvaldības mērs Kalvi Keva atzina, ka sadarbība starp Veru pilsētu un Alūksni ir ilgusi gadiem, ir īstenoti kopīgi projekti, un noteikti sadarbība turpināsies arī nākotnē.

– Mēs apsolām, ka Veros nokļuvušos tūristus mēs novirzīsim uz Alūksni un lūdzam, lai šeit informācijas centrā nosūtītu tūristus arī uz Veriem – tikai 56 km!

Līdz ar jaunās ēkas būvniecību iepriekš degradētā Alūksnes Muižas parka teritorijā pilsētas centrā ir sakārtota apkārtējā vide – izbūvēts bruģēts ēkas priekšlaukums un tas labiekārtots ar soliem, velosipēdu novietnēm, elektrovelosipēdu uzlādes stacijām, brīvkrānu un arī elektronisku tūrisma informācijas pašapkalpošanās kiosku, ierīkota bruģēta gājēju ietve no Pils līdz Skolas ielai, uzbūvēts jauns publiski pieejams bruģēts automašīnu stāvlaukums pilsētas centrā, labiekārtota teritorija, ierīkotas pievilcīgas puķu dobes.

Projektu izstrādāja SIA “Arhitekta L. Šmita darbnīca”, būvdarbus veica SIA “RERE MEISTARI”, būvuzraudzību nodrošināja SIA “BBPV”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Sanita Adlere.

« gada 2 »

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste


Kompleksā projektā Alūksnē sakārto pilsētas centru un rada jaunu ēku Tūrisma informācijas centram

17.05.2023.

Alūksnes izziņas un pakalpojumu centra būvniecības projekta ietvaros ir veikts komplekss būvniecības process, kas sevī ietvēra vairākus elementus:

  • jaunas ēkas celtniecību. Ēka ir nulles tipa ēka ar trīspakešu logiem, kas nozīmē, ka ekspluatācijā tā būs energoefektīva un ekonomiska. Ēkā ir biroja darba telpas tūrisma informācijas centra darbiniekiem, apmeklētāju apkalpošanas telpa. Ir ierīkotas sabiedriskās labierīcības, kas iedzīvotājiem būs pieejamas visu diennakti, pie ēkas ierīkots brīvkrāns,
  • visu ēkas funkcionēšanai nepieciešamo inženierkomunikāciju – elektrības pieslēgums, siltumapgāde, ūdensvads un sadzīves kanalizācija – pieslēgumu izbūvi pilnībā no nulles,
  • bruģēta ēkas priekšlaukuma izbūvi, kas var tikt izmantots iedzīvotājiem atpūtai, nelieliem publiskiem pasākumiem, tajā paredzēta arī pieturvieta tūrisma vilcieniņam (pakalpojumu nodrošina komersants),
  • solu un velosipēdu novietņu ar trim elektrovelosipēdu uzlādes stacijām ierīkošanu ēkas priekšlaukumā,
  • bruģētas gājēju ietves izbūvi no Pils ielas līdz Skolas ielai,
  • jauna publiski pieejama bruģēta automašīnu stāvlaukuma izbūvi blakus ēkai Ojāra Vācieša un Pils ielu krustojumā,
  • elektroniska tūrisma informācijas pašapkalpošanās kioska uzstādīšanu, kas pieejams visu diennakti,
  • teritorijas labiekārtošanu 4600 m2 platībā.

 

Būvdarbu kopējā līgumcena ir 710 475,26 bez PVN (ar PVN 859 675,06 EUR). Ēkas būvdarbu izmaksas no šīs summas sastāda tikai daļu – 266 000 EUR.

Pārējās izmaksas ir:

  • ārējo inženiertīklu izbūve un labiekārtošana – 270 000 EUR bez PVN (t.sk.: teritorijas tīkli, ūdensapgādes ārējie tīkli, kanalizācijas tīkli, siltumtrase, labiekārtošana)
  • automašīnu stāvlaukums ar elektroapgādes tīkliem – 107 475,26 EUR bez PVN;
  • santehniskie darbi – 47 000 EUR bez PVN (t.sk. siltummezgls, ventilācija, apkure, ūdensvads, kanalizācija ēkā),
  • elektromontāžas un vājstrāvu montāžas darbi – 20 000 EUR bez PVN (t.sk. elektroapgāde, zemējums, videonovērošanas sistēma, ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācija.

 

Izsludinātajā atklāta konkursa iepirkuma procedūrā, saskaņā ar būvprojektā esošajiem būvdarbu apjomiem, tika saņemti trīs pretendentu piedāvājumi. Piedāvājumus izvērtējot, līgums noslēgts ar pretendentu, kurš bija atbilstošs nolikuma prasībām un ar zemāko piedāvājuma cenu. Līguma izpildes laikā līgumcena nav palielinājusies.


Topošajai Alūksnes izziņas centra ēkai svin Spāru svētkus

 

Piektdien, 14. oktobrī, notika Spāru svētki topošajā Alūksnes izziņas centra ēkā, kas atradīsies pilsētas vēsturiskajā centrā, Ojāra Vācieša ielā 1.

 

Spāru svētki ēkas būvniecības procesā iezīmē zināmu paveiktu būvdarbu apjomu, kas svinīgi tiek iezīmēts ar vainagu, ko paceļ virs ēkas jumta konstrukcijas. Tā piektdien uz svinīgu mirkli pie izziņas centra ēkas tikās ēkas īpašnieka un būvdarbu pasūtītāja – Alūksnes novada pašvaldības pārstāvji un būvnieki. Pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers un priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Druvis Tomsons pateicās būvniekiem par paveikto un vēlēja veiksmīgu turpmāko būvdarbu gaitu. Īpašas pateicības veltes būvniekiem piparkūku mājiņu izskatā bija sarūpējušas arī ēkas saimnieces – Alūksnes Tūrisma informācijas centra vadītāja Iveta Veļķere un vietniece Dace Bumbiere-Augule.

 

Līdztekus izziņas centra ēkas būvniecībai šis pašvaldības investīciju projekts paredz arī labiekārtot muižas parka galvenās ieejas priekšlaukumu iepriekšējā automašīnu stāvlaukuma vietā un ierīkot jaunu stāvlaukumu autotransporta novietošanai pie Pils un Ojāra Vācieša ielu krustojuma.

 

Pēc SIA “Arhitekta L. Šmita darbnīca” izstrādātā projekta būvdarbus objektā veic SIA “RERE MEISTARI”, būvuzraudzību nodrošina SIA “BBPV”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Sanita Adlere.

 

FOTO: Evita Aploka, Jurijs Drozdovs

 SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste


Ar Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa dalību iemūrē vēsturisko kapsulu topošajai izziņas centra ēkai

11.08.2022.

Alūksne ir kļuvusi par tūristiem iemīļotu vietu un pie mums brauc atpūsties gan Latvijas vietējie iedzīvotāji, gan uzņemam ārvalstu viesus.

Lai viesu uzņemšana kļūtu vēl ērtāka, mūsdienīgāka un patīkamāka, Alūksnes vēsturiskajā centrā top jauns Izziņas birojs, kur būs Alūksnes Tūrisma informācijas centra telpas. 11. augustā jaunajai ēkai, piedaloties Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam,  Ministru prezidenta parlamentārajai sekretārei Evikai Siliņai, kopīgi ar Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Dzintaru Adleru, SIA “Arhitekta L. Šmita darbnīca” arhitektu Laimoni Šmitu, būvuzņēmuma SIA “RERE MEISTARI” pārstāvi Andri Sausiņu, SIA “BBPV” būvuzraugu Ivo Rozentālu tika parakstīts un iemūrēts vēstījums nākamajām paaudzēm.

“Ar šo tekstu darām zināmu, ka 2022. gada 11. augustā, šeit Latvijas augstākajā pilsētā pie Muižas parka, blakus varenajam Alūksnes ezeram, likts pamatakmens mūsu dzimtenes apceļotājiem domātam Izziņas centram.

Ar šīs ēkas celtniecību turpinās 18. gadsimta beigās un 19. gadsimta sākumā izveidotā Fītinghofu dzimtas Muižas parka atjaunošana, un ceram, ka parks arī vēstules atrašanas brīdī ir pilsētas lepnums un kalpo iedzīvotāju un viesu atpūtai. Izziņas centra eksterjerā esam ielikuši atsauci uz Ozolkoka pili, kuras greznuma liecības līdz mūsdienām bija saglabājušas tikai attēlos.

Alūksne jau izsenis bijusi skaista un ceļotāju iecienīta vieta. To par dzīves vietu izvēlējušies turīgi ļaudis, kas būvēja pilis un iekopa parkus, Alūksni veidojot pārāku par apkārtējām pilsētām. Šodien to dēvē par Vidzemes pērli!

Mūsu uzdevums ir saglabāt un nodot nākamajām paaudzēm vērtības, ko esam saņēmuši. To mēs darām pēc labākās apziņas un spējām. Mēs lepojamies, ka atstājam jums mantošanai jaunu Izziņas centra ēku. Tā būs tikšanās vieta iedzīvotājiem un pilsētas viesiem.

Šobrīd pilsēta piedzīvo uzplaukumu, tā gatava izaicinājumiem un laikmeta gara diktētām pārmaiņām. Šajā gadā esam nosvinējuši spāru svētkus topošajam Izglītības un sporta centram, likuši pamatus Biznesa stacijai un trīs ražošanas ēkām, tiek pārbūvēta Miera iela un atjaunota Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 7.-9. klašu ēka.

Šajā gadā, kad mūsu sirdis trīc par skarbo ģeopolitisko situāciju Eiropā, un visas lūgšanas veltītas kara izbeigšanai Ukrainā, mēs ar īpašu rūpību gādājam par savas zemes drošību un saglabāšanu nākamībai. Mēs vairāk nekā parasti domājam par Latvijas nākotni. Mēs ticam un ceram, ka Latvija, kurā Jūs dzīvojat, lasot šīs rindas, ir stipra, brīva un laimīga.

Mēs ticam, ka šis mūsu darbs dzīvo un ir novērtēts, paliekam cerībā, ka mūsu iesākto turpinās nākamās paaudzes!”

« gada 39 »

Jaunā veidolā pārtaps vēsturiski būtiska zona Alūksnes centrā

12.07.2022.

Alūksnes vēsturiskajā centrā, Ojāra Vācieša ielā 1, ir uzsākta izziņas un pakalpojumu centra un automašīnu stāvlaukuma būvniecība.

Alūksnes novada pašvaldības investīciju projekts “Alūksnes izziņas un pakalpojumu centrs” paredz uzbūvēt izziņas un pakalpojumu centra ēku, Muižas parka galvenās ieejas priekšlaukumu pašreizējā automašīnu stāvlaukuma vietā, kā arī jaunu stāvlaukumu autotransporta novietošanai.

Projekta mērķis ir veidot vietējo komersantu attīstībai un tūrismam labvēlīgu publisko infrastruktūru, lai sekmētu uzņēmējdarbības paplašināšanos un pakalpojumu sektora attīstību, kā arī nodrošinātu pašvaldības tūrisma un informācijas centra funkciju veikšanai nepieciešamās telpas.

Pašvaldība lūdz iedzīvotājus, īpaši autovadītājus, ar sapratni izturēties pret izmaiņām infrastruktūrā un ar būvdarbiem saistītiem ierobežojumiem, piemēram, jau šobrīd būvdarbu veikšanai ir ierobežota daļa Ojāra Vācieša ielas stāvlaukuma, tādēļ automašīnu novietošanai aicinām izmantot citus stāvlaukumus pilsētas centrā, piemēram, Skolas ielā vai pie Alūksnes Kultūras centra. Jau šobrīd ir zināms, ka viens no pirmajiem darbiem jūlijā būs inženierkomunikāciju (ūdensapgādes un kanalizācijas) pievadu izbūve. Uzņēmums tos plāno veikt īsā laikā. Plānots, ka ūdensvada pievada izbūve notiks 13. jūlijā – darbi ritēs vienā brauktuves joslā Ojāra Vācieša ielas posmā no Pils līdz Margaritas ielai, līdz ar to transporta kustība būs ierobežota. Par citiem rakšanas darbu veikšanas datumiem un satiksmes ierobežojumiem informēsim.

 

Parka galvenās ieejas priekšlaukuma un izziņas centra ēkas būvniecības risinājumus izstrādāja SIA “Arhitekta L. Šmita darbnīca”. Ēkas arhitektoniskais veidols radīts, iedvesmojoties no 17. gs. beigām un 18. gs. sākumam raksturīgiem koka arhitektūras piemēriem. Fasādēs paredzēta koka apdare un arhitektūras detaļās iekļautas Ozolkoka pils arhitektonisko detaļu replikas. Ārtelpā pie izziņas centra uzstādīs karoga mastu, vides objektu ar tūrisma informācijas zīmi un 24 stundas diennaktī pieejamu elektronisku tūrisma informācijas pašapkalpošanās kiosku. Priekšlaukumā izvietos solus un velosipēdu novietni ar elektrovelosipēdu uzlādes stacijām.

Ēkā atradīsies klientu apkalpošanas zāle un citas telpas, kas nepieciešamas Alūksnes Tūrisma informācijas centra darba nodrošināšanai, kā arī uzņēmējdarbības pakalpojumu sniegšanai. Būtiski, ka ēkā paredzēts ierīkot publiskās tualetes, tādejādi palielinot to daudzumu un pieejamību pilsētā. Tā kā pašreizējā stāvlaukuma pēc projekta īstenošanas vairs nebūs, pie Pils un Ojāra Vācieša ielu krustojuma parka daļā izbūvēs jaunu autostāvvietu 29 vieglajām automašīnām un astoņiem motocikliem. Autobusiem stāvvieta paredzēta Ojāra Vācieša ielas malā, paralēli ielai.

– Īstenojot šo projektu, būsim sakārtojuši būtisku vēsturisku teritoriju pilsētas centrā – Muižas parka galvenās ieejas priekšlaukumu. Būs radīta sakopta un pievilcīga vide vietējiem iedzīvotājiem un viesiem, tiks veicinātas amatniecības, radošo industriju un tūrisma aktivitātes, – uzsver Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Sanita Adlere.

Pašvaldības ieguldījumi infrastruktūras attīstībā un uzņēmējdarbības veicināšanā ir radījuši būtisku tūristu skaita pieplūdumu, un kvalitatīvai apmeklētāju apkalpošanai ar esošajām telpām Alūksnes Tūrisma informācijas centram ir nepietiekami. Tādēļ ir nepieciešamas jaunas, mūsdienīgas telpas klientu apkalpošanai un pašvaldības pakalpojumu pieejamības paplašināšanai.

– Pašreizējā Tūrisma informācijas centra nelielajā klientu apkalpošanas telpā ir problemātiski nodrošināt kvalitatīvu informācijas sniegšanu klātienes apmeklētājiem vienlaikus ar telefonzvanu apkalpošanu un suvenīru tirdzniecību. Jaunā ēka atradīsies stratēģiski nozīmīgā vietā pilsētas centrā, tā būs daudz plašāka un ērtāka gan apmeklētājiem, gan, kas arī ir ļoti būtiski – iestādes darbiniekiem, – ieguvumus, ko sniegs izziņas centra ēkas būvniecība, skaidro Alūksnes Tūrisma informācijas centra vadītāja Iveta Veļķere.

Projekta kopējās izmaksas ir 870 928,06 EUR, tai skaitā būvniecības izmaksas 859 675,06 EUR ir valsts budžeta aizdevums, savukārt no pašvaldības budžeta tiek segtas autoruzraudzības izmaksas 2541,00 EUR un būvuzraudzības izmaksas 8712,00 EUR apmērā. Projekta īstenošanas laiks ir līdz šī gada novembrim.

Projektu izstrādāja un autoruzraudzību nodrošina SIA “Arhitekta L. Šmita darbnīca”, būvdarbus veic SIA “RERE MEISTARI”, būvuzraudzību objektā nodrošina SIA “BBPV”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Sanita Adlere.

Objekta vizualizācijas: SIA “Arhitekta L. Šmita darbnīca”

Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas

sabiedrisko attiecību speciāliste


Alūksnes muižas parka galvenās ieejas priekšlaukuma un izziņas centra ēkas būvniecība

01.06.2022.

Ziedu mēnesī, jūnijā, uzsākam Alūksnes muižas parka labiekārtošanas darbus.

Projekts paredz izbūvēt izziņas un pakalpojumu centra ēku un parka galvenās ieejas priekšlaukumu pašreizējā automašīnu stāvlaukuma vietā – Ojāra Vācieša ielā. Izziņas centra ēkā plānotas tūristu apkalpošanas telpa un publiskās tualetes, kas būs pieejamas apmeklētājiem visas diennaktis.

Centra ēkas arhitektoniskais veidols tiek veidots, iedvesmojoties no 17. gs. beigām un 18. gs. sākumam raksturīgiem koka arhitektūras piemēram. Fasādēs paredzēta koka apdare un to arhitektūras detaļās ir iekļautas Ozolkoka pils arhitektonisko detaļu replikas.

Alūksnes muižas parka galvenās ieejas priekšlaukuma un izziņas centra ēkas būvniecības risinājumi izstrādāti saskaņā ar SIA “Arhitekta L. Šmita darbnīca” – iedvesmojoties no kultūrvēstures izpētē iegūtās informācijas – autentiskās laika iezīmes modernā izpildījumā.

Projekts paredz arī izbūvēt autostāvvietu Pils un Ojāra Vācieša ielu krustojuma rajonā parka daļā. Autostāvvieta paredzēta 29 vieglajām automašīnām un 8 motocikliem. Autobusiem stāvvieta paredzēta Ojāra Vācieša ielas malā, paralēli ielai.

Pie Alūksnes izziņas centra ir paredzēts uzstādīt vienu karoga mastu, vides objektu ar tūrisma informācijas zīmi un elektronisku tūrisma informācijas pašapkalpošanās kiosku, kas būs pieejams 24 stundas diennaktī.

Priekšlaukumā ir paredzētas novietot solus un velosipēdu novietni ar 3 elektrovelosipēdu uzlādes stacijām.

Pilsētas iedzīvotājiem un viesiem būs jārēķinās ar nelielām infrastruktūras izmaiņām – slēgtu autostāvvietu un ar būvdarbiem saistītiem ierobežojumiem, par kuriem regulāri tiks sniegta izmaiņas un aktuālā informācija.

 

Anda Podziņa, Alūksnes novada pašvaldības

Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste