Militārā mantojuma pozicionēšana padomju armijas raķešu bāzē Zeltiņos

NEB logo.2

Projekta mērķis:

Izveidot kvalitatīvu, drošu tūrisma, uzņēmējdarbības un dabas izziņas infrastruktūru un kompleksu apsaimniekošanas risinājumu bijušās kodolraķešu bāzes teritorijā Zeltiņos, Alūksnes novadā.

Bijusī kodolraķešu bāze Zeltiņos, Alūksnes novadā, ir iespaidīgākā no 12 zināmām šāda veida bāzēm Latvijā un nozīmīga Aukstā kara liecība. Tas bija viens no visslepenākajiem objektiem ne tikai Latvijas teritorijā, bet arī visā bijušās PSRS teritorijā. Lielākā daļa no tām šobrīd ir pamestas un to apmeklēšana bez gida pavadības bieži vien ir sarežģīta, taču Zeltiņu komplekss kā vienots objekts ir labi saglabājies līdz pat mūsdienām.

Šobrīd apskatāmi 20 ha bijušā militārā mantojuma teritorijas, kuras dienvidrietumu daļu piedāvā kā tūrisma apskates objektu. Bāzes teritorijā līdz šim nav veikti būtiski labiekārtošanas darbi, tādēļ tā laika gaitā arvien vairāk veido degradētu apkārtējo vidi. Teritorijā atrodas arī uzņēmējdarbībai izmantojamā daļa, tādēļ teritoriju ir nepieciešams plānveidīgi nodalīt zonās, lai uzņēmējdarbība un tūrisms varētu sadarboties un rast kompromisus līdzāspastāvēšanai.

Galvenie veicamie projekta soļi:

  • iesaistīto pušu un projekta komandas sastāva konkrēta apzināšana,
  • visu iesaistīto pušu iepazīšanās ar vēstures materiāliem,
  • teritorijas apzināšana,
  • teritorijas zonējuma izvērtēšana un izstrāde (tūrisms – uzņēmējdarbība),
  • publiskā apspriešana par darba procesu un izstrādātajām idejām,
  • katras zonas vizuālā dizaina un attīstības plāna izstrāde,
  • projekta izpildes ceļveža izstrāde.

Ar projekta palīdzību pašvaldība vēlas saņemt ekspertu palīdzību teritorijas attīstības plāna izstrādei, iekļaujot rīcības, kā bāzes teritorijā saglabāt militāro mantojumu, nodrošināt ilgtspējīgu tūrisma pakalpojumu, t.sk. radīt tūrisma pakalpojumu sniegšanai piemērotu infrastruktūru, izveidot uzņēmējdarbībai pateicīgu vidi un revitalizēt degradētu teritoriju, lai tā būtu pievilcīga vietējiem iedzīvotājiem.

Ļoti nozīmīga rīcība teritorijas attīstībai ir komunikācijas stratēģijas izveide teritorijai,  veicinot sabiedrības izpratni par to kā Aukstā kara vēsturi skaidrojošu liecību, par procesiem un notikumiem Latvijas vēsturē.

Projekta rezultātā sagatavotie dokumenti un iegūtās zināšanas no ekspertiem pašvaldībai kalpos, lai tā soli pa solim varētu īstenot plānotās rīcības dzīvē.

Projektu vada: Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldes projektu vadītāja Kristīne Lāce.


Starptautiskie eksperti turpina izpēti

27.04.2023.

“Jaunā Eiropas Bauhaus” atbalstītā projekta “Militārā mantojuma pozicionēšana padomju armijas raķešu bāzē Zeltiņos” ietvaros šomēnes Alūksnes novadu vēlreiz apmeklēja starptautiskie eksperti. Šī pašvaldības īstenotā projekta mērķis ir piesaistīt starptautiskus ekspertus minētās teritorijas attīstības plāna izstrādei.

 

Bijusī militārā bāze Zeltiņos ir viena no Aukstā kara liecībām Latvijā. Daļa tās teritorijas ir tūrisma apskates objekts, kurā līdz šim nav veikti būtiski labiekārtošanas darbi, līdz ar to laika gaitā tā arvien vairāk kļūst par degradētu vidi, savukārt daļā atrodas uzņēmējdarbības objekts. Starptautisko ekspertu uzdevums ir sagatavot kompleksu risinājuma piedāvājumu teritorijas harmoniskas attīstības plānošanai, šajā procesā integrējot “Jaunā Eiropas Bauhaus” galvenās vērtības – ilgtspējību, estētiku un iekļaušanu.

 

Projekta eksperti – koordinators Jurijs Grizāns, eksperte Marselīna Bono (Marcelline Bonneau) un Vincents Prats (Vincent Prats) vizītes laikā apmeklēja bāzes teritoriju. Pirmā ekspertu vizīte notika ziemā, tādēļ šobrīd pavasarī bija iespējams daudz detalizētāk un rūpīgāk iepazīties ar situāciju uz vietas. Projekta eksperte Kaisa Merilahti (Kaisa Merilahti) šīs vizītes laikā pieslēdzās attālināti, lai apspriestu bāzes teritorijas pārbūves plānošanu, koncentrējoties uz ilgtspējīga tūrisma aktivitātēm.

 

Tāpat eksperti vizītes laikā turpināja darbu ar projekta īstenošanā iesaistītajiem pašvaldības speciālistiem, tikās ar dažādu fokusa grupu pārstāvjiem gan Alūksnē, gan Zeltiņos, tostarp arī ar bāzes teritorijā strādājošajiem uzņēmējiem un Zeltiņu pagasta iedzīvotājiem. Eksperti uzklausīja cilvēku vērtējumus par esošo situāciju bāzes teritorijā un priekšlikumus nākotnei par tās iespējamu attīstību. Vietējie uzņēmēji apliecināja, ka ir ieinteresēti turpināt darbu bāzes teritorijā, un kā vienu no tās funkcionalitātēm arī turpmāk saskata saimniecisko darbību. Pagasta iedzīvotāji piedāvāja dažādas idejas, kā teritoriju labiekārtot tūrisma un aktīvas atpūtas vajadzībām, piemēram, ar atpūtas laukumu, tualetēm, īpašu piedāvājumu bērniem un jauniešiem, informatīvām plāksnēm pie objektiem par to apmeklējuma drošību, videi draudzīgu pārvietošanās līdzekli bāzes teritorijā, navigācijas sistēmu u.c.

 

Vizītes noslēguma sanāksmē starptautiskie eksperti projekta darba grupu iepazīstināja ar vairākiem piemēriem Eiropā, kur bijušie militārie objekti pielāgoti cita veida izmantošanai. Apkopojot un izvērtējot dažādos priekšlikumus, kā arī uzklausot projekta darba grupu, eksperti sagatavos projekta ceļa karti, plānojot turpmāk veicamos soļus bāzes attīstībai.

 

Projekts tiek finansēts no “Jaunais Eiropas Bauhaus” iniciatīvas. “Jaunais Eiropas Bauhaus” ir vides, ekonomikas un kultūras iniciatīva, kas savieno dizainu, ilgtspējību, pieejamību un investīcijas, lai sasniegtu Eiropas zaļā kursa mērķus. Šis ir tīklošanās, sadarbības un zināšanu apmaiņas projekts. “Jaunā Eiropas Bauhaus” kontaktpunkts Latvijā ir Latvijas Arhitektu savienība. Projektu vada projektu vadītāja Kristīne Lāce.

Bauhaus

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

 

 


Interesentus aicina uz fokusa grupām par Zeltiņu bāzes attīstību


14.04.2023.

Alūksnes novada pašvaldība turpina īstenot “Jaunā Eiropas Bauhaus” projektu “Militārā mantojuma pozicionēšana padomju armijas raķešu bāzē Zeltiņos”. Projekta ietvaros 18. aprīlī Alūksnē viesosies starptautiskie eksperti, lai turpinātu darbu pie kompleksa teritorijas attīstības plāna izstrādes. Vizītes ietvaros 18. aprīlī paredzētas 3 fokusa grupas, kurās aicināti piedalīties ikviens interesents:

  1. No plkst. 8.30 līdz plkst. 10.00 – interesenti tūrisma jomā, tūrisma uzņēmēji (norises vieta – Uzņēmējdarbības centrs, Brūža ielā 7, Alūksne);
  2. No plkst. 10.15 līdz plkst. 11.45 – iedzīvotāji, biedrību pārstāvji, vides, sporta, kultūras un izglītības jomas pārstāvji (norises vieta – Uzņēmējdarbības centrs, Brūža ielā 7, Alūksne);
  3. No plkst. 17.00 līdz plkst. 18.30 – iedzīvotāji, it īpaši gaidīti Zeltiņu pagasta iedzīvotāji (norises vieta – Zeltiņu tautas nams, “Pagastmāja”, Zeltiņos).

Fokusa grupu galvenā ideja ir pārrunāt ar dažādām ieinteresētajām pusēm izjūtas/pārdomas par uzlabojumiem, kas nepieciešami bijušajā raķešu bāzē, lai plānotu konkrētas darbības teritorijas attīstībai. Aicinām ikvienu iesaistīties!
Logo


“Jaunā Eiropas Bauhaus” starptautiskie eksperti klātienē iepazīst Zeltiņu bijušo militāro bāzi

16.01.2023.

12. un 13. janvārī Alūksnes novadu apmeklēja pašvaldības īstenotā projekta “Militārā mantojuma pozicionēšana padomju armijas raķešu bāzē Zeltiņos” eksperti. Šo projektu Alūksnes novada pašvaldība sāka īstenot aizvadītajā gadā, lai gūtu starptautisku ekspertu atbalstu kompleksa teritorijas attīstības plāna izstrādei.

Bijusī militārā bāze Zeltiņos ir viena no 12 zināmām šāda veida teritorijām Latvijā un ir saglabājusies kā nozīmīga Aukstā kara liecība. Šobrīd apmeklētājiem apskatāmi 20 ha bijušā militārā mantojuma teritorijas. Daļa bāzes teritorijas ir tūrisma apskates objekts, kurā līdz šim nav veikti būtiski labiekārtošanas darbi, līdz ar to laika gaitā tā arvien vairāk kļūst par degradētu vidi, savukārt daļā atrodas uzņēmējdarbības objekts.

“Jaunā Eiropas Bauhaus” atbalstītais projekts paredz starptautisku ekspertu piesaisti teritorijas attīstības plāna izstrādei ar mērķi izveidot tai kompleksu apsaimniekošanas risinājumu, iekļaujot rīcības, kā saglabāt militāro mantojumu un radīt tūrisma pakalpojumu sniegšanai piemērotu infrastruktūru, vienlaikus iekļaujot vidi uzņēmējdarbībai un revitalizējot degradētu teritoriju. Tāpat nepieciešams izstrādāt apstākļiem atbilstošu komunikācijas stratēģiju šīs teritorijas kā Aukstā kara vēsturi skaidrojošas liecības popularizēšanai, veicinot sabiedrības izpratni par procesiem un notikumiem Latvijas vēsturē.

Minētais projekts ir viens no diviem Latvijā, ko atbalstījis “Jaunais Eiropas Bauhaus”. Kopumā Eiropā atbalstīti 20 no iesniegtajiem vairāk nekā 80 projektu pieteikumiem.

Projekta ekspertiem – projekta koordinatoram Jurijam Grizānam, galvenajai ekspertei Marselīnai Bono (Marcelline Bonneau) un ekspertei Kaisai Merilahti (Kaisa Merilahti) bija iespēja iepazīt bijušās militārās bāzes teritoriju klātienē. Apmeklējot to, bāzes gide Gunita Paleja iepazīstināja viesus ar teritorijas vēsturi un objektiem. Zeltiņu vēstures krātuvē bibliotēkas vadītāja Agita Žīgure sniedza ieskatu par tur apskatāmajiem priekšmetiem, kas vēstī par Zeltiņu vēsturi laikmeta kontekstā, ievērojamām ar pagastu saistītām personām. Alūksnes novada muzejā ekspertiem bija iespēja aplūkot padomju laikos tapušās mākslas skulptūras, kas savulaik bija izvietotas skulptūru dārzā, bet šobrīd glabājas muzeja telpās.

Vizītes laikā eksperti kopā ar pašvaldības projekta darba grupu apkopoja viedokļus un idejas par projekta īstenošanas gaitā veicamām komunikācijas un saistīto interešu grupu iesaistes aktivitātēm, identificēja būtiskākās vajadzības teritorijas attīstībai un esošās priekšrocības, kā arī diskutēja par to, kā projektā integrēt trīs “Jaunā Eiropas Bauhaus” galvenās vērtības – ilgtspējību, estētiku un iekļaušanu.

Šī vizīte bija viena daļa no tehniskā atbalsta programmas Alūksnes novada pašvaldības īstenotajam projektam. Vizītes noslēgumā eksperti atzina, ka ir ieguvuši ļoti daudz jaunas informācijas par projektā apskatāmo teritoriju, un turpinās darbu ar to.

– Šīs bija ļoti intensīvas dienas, apmeklējot objektus un strādājot kopā ar projekta darba grupu. Eksperti ieguva ļoti daudz ideju un priekšlikumu. Tos nepieciešams sagrupēt, sistematizēt, lai izmantotu par pamatu teritorijas attīstības plānam. Alūksnes projekta priekšrocība ir komanda, kas ieinteresēti strādā, – uzsvēra projekta koordinators Jurijs Grizāns.

Apmeklējot bijušās militārās bāzes teritoriju, eksperti atzina, ka tā ir interesanta vieta ar potenciālu un to ir iespējams attīstīt, iesaistot ekspertus un vietējo sabiedrību. Teritorijas izmantošanas atslēgvārds, pēc ekspertu domām, ir daudzveidība, jo tā ir piemērota gan pastaigām, gan sportiskām aktivitātēm, ekoloģiskai izziņai, dažādu vasaras skolu, kultūras pasākumu un citu aktivitāšu organizēšanai. Tūrisma un uzņēmējdarbības nozaru līdzāspastāvēšanu šajā teritorijā eksperti novērtēja kā pilnībā atbalstāmu un norādīja, ka objekts var attīstīties vēl arī citos virzienos, vienlaikus paturot prātā, ka tā ir dabas vide.

– Pateicoties bāzes apmeklējumam, Alūksnes iepazīšanai, Zeltiņu vēstures krātuves materiālu un Alūksnes novada muzeja iepazīšanai, sarunām ar iesaistītajiem cilvēkiem, atklājas teritorijas pievilcība un plašāka izpratne par to, kā maksimāli izmantot šīs teritorijas attīstības daudzveidīgo potenciālu, kas tai piemīt. Redzams, ka ir daudz informācijas par teritoriju, ar to prasmīgi jāstrādā, sistematizējot un grupējot dažādām interešu grupām saistošā veidā. Zeltiņu vēstures krātuvē apskatāmās ekspozīcijas varētu būt iedzīvotājiem neatklātā vērtība, kuras potenciāls ir jāizmanto. Bāzē būtu nepieciešams apmeklētāju centrs, kur nodrošināt viesu pamatvajadzības, iespējams, ka tam varētu izmantot kādu no bāzes ēkām,  – vizītes noslēgumā savu skatījumu iezīmēja eksperte Marselīna Bono.

Projekta virzību turpinās arī pašvaldības darba grupa. Pavasarī paredzēta darbnīca, kopā ar ekspertiem izstrādājot projekta ceļa karti, līdztekus eksperti gatavos teritorijas attīstības plāna ietvaru, kopā ar pašvaldību veidojot tā saturu, bet vasarā paredzēta visu “Jaunā Eiropas Bauhaus” atbalstīto projektu prezentācija.

Projekts pilnībā tiek finansēts no “Jaunais Eiropas Bauhaus” iniciatīvas. “Jaunais Eiropas Bauhaus” ir vides, ekonomikas un kultūras iniciatīva, kas savieno dizainu, ilgtspējību, pieejamību un investīcijas, lai sasniegtu Eiropas zaļā kursa mērķus. Šis ir tīklošanās, sadarbības un zināšanu apmaiņas projekts. “Jaunā Eiropas Bauhaus” kontaktpunkts Latvijā ir Latvijas Arhitektu savienība. Projektu vada projektu vadītāja Kristīne Lāce.

IMG 1731
IMG 1695
IMG 1712
IMG 1702
IMG 1726
IMG 1734
IMG 1766
IMG 1753
IMG 1737
IMG 1769
IMG 1784
IMG 1781
IMG 1798
IMG 1788
IMG 1805
IMG 1816
IMG 1807
IMG 1822
IMG 1818
IMG 1828
IMG 1847
IMG 1860
IMG 1851
IMG 1856
IMG 1874
IMG 1878
IMG 1880
IMG 1879
IMG 1892
IMG 1897
IMG 1903
IMG 1906
Eksperti un projekta darba grupa bāzes teritorijā

Logo

Evitas APLOKAS foto
Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste


Alūksnes projekts – viens no Jaunā Eiropas Bauhaus diviem Latvijā atbalstītajiem projektiem

 

22.07.2022.

Alūksnes novada pašvaldības projekts par bijušās kodolraķešu bāzes Zeltiņos attīstības plānu ir viens no diviem “Jaunā Eiropas Bauhaus” uzsaukumā atbalstītajiem projektiem Latvijā. Kopumā “Jaunais Eiropas Bauhaus” atbalstīja 20 no iesniegtajiem vairāk nekā 80 projektu pieteikumiem.

Alūksnes novada pašvaldības projekts paredz piesaistīt starptautisku ekspertu palīdzību minētās teritorijas attīstības plāna izstrādei, lai tajā izveidotu kvalitatīvu un drošu tūrisma, uzņēmējdarbības un dabas izziņas infrastruktūru un kompleksu apsaimniekošanas risinājumu. Kā zināms, bijusī kodolraķešu bāze Zeltiņos ir iespaidīgākā no 12 zināmām šāda veida teritorijām Latvijā un ir nozīmīga Aukstā kara liecība. Šobrīd apmeklētājiem apskatāmi 20 ha bijušā militārā mantojuma teritorijas. Daļa teritorijas ir tūrisma apskates objekts, kurā līdz šim nav veikti būtiski labiekārtošanas darbi, līdz ar to laika gaitā tā arvien vairāk kļūst par degradētu vidi, savukārt daļā teritorijas atrodas uzņēmējdarbības objekts, tādēļ ir nepieciešams plānveidīgi nodalīt teritoriju zonās.

Galvenie veicamie darbi projektā ir teritorijas zonējuma izvērtēšana un izstrāde, katras zonas vizuālā dizaina un attīstības plāna izstrāde, projekta izpildes ceļveža izstrāde. Pašvaldības mērķis ir saņemt starptautisku ekspertu palīdzību teritorijas attīstības plāna izstrādei, iekļaujot tajā rīcības, kā saglabāt militāro mantojumu un radīt tūrisma pakalpojumu sniegšanai piemērotu infrastruktūru, vienlaikus izveidojot vidi uzņēmējdarbībai un revitalizējot degradētu teritoriju. Tāpat nepieciešams izstrādāt apstākļiem atbilstošu komunikācijas stratēģiju šīs teritorijas kā Aukstā kara vēsturi skaidrojošas liecības popularizēšanai, veicinot sabiedrības izpratni par procesiem un notikumiem Latvijas vēsturē.

Projekta īstenošanai nav nepieciešams Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējums. Tā realizācija paredzēta līdz 2023. gada 31. decembrim. Projektu vada projektu vadītāja Kristīne Lāce.

“Jaunais Eiropas Bauhaus” ir vides, ekonomikas un kultūras iniciatīva, kas savieno dizainu, ilgtspējību, pieejamību un investīcijas, lai sasniegtu Eiropas zaļā kursa mērķus. Šis ir tīklošanās, sadarbības un zināšanu apmaiņas projekts.

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste