Tālavas ielas pārbūve, 2. kārta

Projekta mērķis: atjaunot pašvaldības īpašumā esošās tranzīta ielas – Tālavas ielas posmu (2.kārtu).

Tālavas ielai ir būtiska nozīme kā pilsētas un tranzīta satiksmei, tā arī – savienojuma veidošanai ar citiem reģiona centriem.

Projekta plānotās darbības:

  1. Pārbūvēta tranzīta iela;
  2. Sakārtota lietus ūdens novades sistēma;
  3. Nomainītas caurtekas;
  4. Gājēju celiņu atjaunošana un izbūve;
  5. Ielas apgaismojuma uzlabošana;
  6. Autoruzraudzība
  7. Būvuzraudzība
  8. Publicitāte.

Būvdarbi paredzēti atbilstoši Ministru kabineta 2008.gada 11.marta noteikumu Nr.173 “Valsts pamatbudžeta valsts autoceļu fonda programmai piešķirto līdzekļu izlietošanas kārtība” prasībām ar „Mērķdotācijas pašvaldību autoceļiem (ielām)“ Satiksmes ministrijas līdzekļiem un pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Investīciju projekta kopējās izmaksas ir 1 006 616,93 EUR, tai skaitā Satiksmes ministrijas piešķirtais finansējums 556 483 EUR.

Būvprojekts autors SIA „Vertex projekti”, būvdarbu veic SIA “ASFALTBŪVE”, būvuzraudzību nodrošina SIA “RoadLat”.

Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.


Ar Satiksmes ministrijas atbalstu pārbūvē vienu no Alūksnes tranzītielām – Tālavas ielu

09.10.2023.

Līdz ar projektā “Tālavas ielas pārbūve, 2. kārta” paredzēto darbu pabeigšanu ir noslēgusies apjomīgā Tālavas ielas atjaunošana visā tās garumā. Piektdien, 6. oktobrī, klātesot iepriekšējam Satiksmes ministram Jānim Vitenbergam, atzīmēts otrās kārtas būvdarbu finišs.

Tālavas iela ir nozīmīga kā viena no tranzīta ielām Alūksnē. Ielas 2. kārtas pārbūve bija iespējama, pateicoties Satiksmes ministrijas piešķirtajam valsts budžeta finansējumam, līdzfinansējums nodrošināts no pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Ielas pārbūves otrās kārtas projektā posmā no Tālavas ielas 13B līdz pilsētas robežai pārbūvēts ielas segums, auto stāvvietas iepretim maizes kombinātam, sakārtota ūdens novades sistēma, nomainītas dzelzsbetona caurtekas, atjaunota gājēju ietve, ierīkoti soliņi, pārbūvēts sabiedriskā transporta apgriešanās laukums un ierīkota ar nojumi aprīkota pieturvieta, gaismekļi nomainīti uz energoefektīviem LED, atjaunots un izgaismots vides objekts – A burts pie iebraukšanas pilsētā, kā arī labiekārtota tā apkārtne un ierīkota vieta īslaicīgai automašīnu stāvēšanai tā tuvumā.

– Šis projekts bija sarežģīts, tādēļ tika dalīts vairākās kārtās. Divu gadu garumā ieguldīts ļoti daudz darba. Svarīgi, ka šajā projektā mums veicās ar visiem partneriem – projekta autoru, būvniekiem, Satiksmes ministriju, kas piešķīra valsts budžeta finansējumu. Paldies, ka iepriekšējais Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs šodien varēja būt šeit, jo tieši viņš palīdzēja saņemt finansējumu, lai darbus pabeigtus. Bija daudz izaicinājumu un problēmu, jo šī ir tranzītiela, te satiksme neapstājas, tādēļ šodien jo īpašs prieks par rezultātu. Paldies Plānošanas un attīstības nodaļai un visiem darbiniekiem, kas bija saistīti ar projekta īstenošanu, paldies “Latvijas valsts ceļiem”, kuru atbalsts ir svarīgs, – svinīgajā atklāšanas mirklī sacīja Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Druvis Tomsons.

Projekta īstenošanas laikā šovasar Alūksnē viesojās un darbu gaitu Tālavas ielā apsekoja tā brīža Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs, šobrīd Saeimas deputāts.

– Vasarā būvdarbu laikā šeit novēroju, ka transporta plūsmas intensitāte ir milzīga, brauc arī smagās kravas mašīnas ar citu valstu  numuriem. Tātad šī tranzītiela ir ne tikai vietējās pašvaldības, bet visas valsts rūpe. Pašvaldības vadība bija motivējoši, nepadevās, neļāva šim projektam palikt atvilktnē un tas saņēma finansējumu. Šis ir labs piemērs, kā var sadarboties pašvaldība un valsts, – paveikto novērtēja J. Vitenbergs.

Katra projekta īstenošana ir garš un sarežģīts process, kurā iesaistītas daudzas puses. Projekta dzīvesciklu tranzītielas atklāšanas brīdī atgādināja Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektors Ingus Berkulis.

– Mēs esam izvirzījuši ideju, strādājuši pie darba uzdevuma, dome ir pieņēmusi lēmumu, ir bijis izstrādāts būvprojekts, esam piesaistījuši finansējumu no Satiksmes ministrijas, raduši pašvaldības līdzekļus projekta līdzfinansēšanai, veikuši iepirkuma procedūru, būvniecības procesu, risinājuši problēmas, tās atrisinājuši un nodevuši šo objektu ekspluatācijā. Šodien esam uzvarējuši un veiksmīgi finišējuši. Aiz sportista, kas veiksmīgi finišējis, ir komanda, kas viņu virza uz mērķi. Mūsu gadījumā tā ir visa komanda, kas realizē projektus, visi Centrālās administrācijas darbinieki, kas šajā procesā iesaistīti, – uzsvēra I. Berkulis un pateicās Tālavas ielas 2. kārtas pārbūves projekta vadītājai Unai Teterei-Teterovskai.

Būvdarbus objektā veica SIA “ASFALTBŪVE”. Uzņēmuma pārstāvis, atbildīgais būvdarbu vadītājs Mārcis Rezgals atzina, ka Tālavas ielas 2. kārtas pārbūve tiešām bijis izaicinājums būvniekiem.

– Gribu pateikties alūksniešiem par pacietību. Mans vārds, uzvārds un telefona numurs bija uz būvdarbu plakāta un pa visu būvniecības laiku es saņēmu tikai divus neapmierinātus zvanus – tas ir labs rādītājs. Paldies vietējiem uzņēmējiem, īpaši SIA “Alūksnes koks”, par atsaucību, ka ļāva pie sevis izvietot tehniku un materiālus. Šī ir mūsu visu kopīga uzvara, ceru, ka iela kalpos ilgi, – sacīja M. Rezgals.

Arī būvprojekta autoru – SIA “Vertex projekti” pārstāvis Oskars Koemecs, atskatoties uz darbu gaitu, atzina, ka jau pašā sākumā projekts nav bijis vienkāršs, tādēļ sadalīts vairākās kārtās.

– Bija problēmas, bet ar visu tikām galā un rezultāts, manuprāt, ir ļoti labs. Lai kalpo ilgi! – novēlēja O. Koemecs.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Sadovņikovs uzsvēra, cik būtiski ir katra projekta īstenošanai rast vajadzīgo finansējumu.

– Gribu teikt vislielāko paldies eksministram Jānim Vitenbergam par šogad no valsts budžeta piešķirtajiem 228 tūkstošiem eiro, kas bija ļoti nepieciešami darbu pabeigšanai. Paldies arī manam kolēģim Druvim Tomsonam par neatlaidīgu cīņu finansējuma saņemšanai, un paldies visiem, kas strādāja, lai projektu īstenotu, – sacīja J. Sadovņikovs.

Tālavas ielas 2. kārtas pārbūvi veica SIA “ASFALTBŪVE”, būvprojekta autors SIA “Vertex projekti”, būvuzraudzību nodrošināja SIA “RoadLat”. Projektu vadīja Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste


Noslēgumam tuvojas Tālavas ielas 2. kārtas pārbūves darbi

11.08.2023.

Noslēgumam tuvojas Tālavas ielas 2. kārtas pārbūves darbiŠajā nedēļā Tālavas ielā klāj asfaltseguma virskārtu. Asfaltēšanas darbus plānots noslēgt nākamajā nedēļā. Vēl turpināsies darbi pie ceļa nomaļu ieklāšanas, ielu apzīmējumu atjaunošanas un ceļa zīmju uzstādīšanas. Norit teritorijas labiekārtošanas un apzaļumošanas darbi.

Alūksnes novada pašvaldība lūdz autovadītājiem vēl pavisam nedaudz pacietības ielas posma pārbūves laikā un atgādina, ka ir jāievēro satiksmi regulējošās zīmes un norādes.

Tālavas ielas 2. kārtas pārbūve notiek par Satiksmes ministrijas piešķirto valsts budžeta finansējumu un pašvaldības budžeta līdzekļiem. Darbus veic SIA “ASFALTBŪVE”, būvprojekta autors ir SIA “Vertex projekti”, būvuzraudzību nodrošina SIA “RoadLat”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.

Noslēgumam tuvojas Tālavas ielas 2. kārtas pārbūves darbi Noslēgumam tuvojas Tālavas ielas 2. kārtas pārbūves darbi Noslēgumam tuvojas Tālavas ielas 2. kārtas pārbūves darbi

Sagatavoja: Monta MELZOBA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste


Tālavas ielas posma asfaltēšanas laikā satiksmi regulēs luksofori

26.07.2023.

Tālavas ielas posma asfaltēšanas laikā satiksmi regulēs luksofori

Tālavas ielā Alūksnē uzstādīti luksofori, kas regulēs transportlīdzekļu kustību ielas seguma asfaltēšanas darbu laikā, kas paredzēti no trešdienas, 26. jūlija. Lūdzam autovadītājus būt pacietīgiem un iecietīgiem!

 

Tālavas ielas 2. kārtas pārbūve notiek par Satiksmes ministrijas piešķirto valsts budžeta finansējumu un pašvaldības budžeta līdzekļiem. Darbus veic SIA “ASFALTBŪVE”, būvprojekta autors ir SIA “Vertex projekti”, būvuzraudzību nodrošina SIA “RoadLat”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste


Atsākti Tālavas ielas 2. kārtas posma būvdarbi Alūksnē

22.06.2023.

Atsākti Tālavas ielas 2. kārtas posma būvdarbi AlūksnēAlūksnē ir atsākti un šovasar tiks pabeigti Tālavas ielas 2. kārtas pārbūves darbi, tādēļ Alūksnes novada pašvaldība lūdz autovadītājus vēl nedaudz pacietības ielas posma pārbūves laikā un atgādina, ka ir jāievēro satiksmi regulējošās zīmes un norādes.

 

Objektā vēl jāizbūvē bruģēta gājēju ietve, jāuzstāda divi atpūtas soliņi gājējiem, jāuzklāj asfalta virskārta, jāpabeidz lietus ūdens atvades risinājumi – ievalkas ceļmalās, jāveic teritorijas apzaļumošana, kā arī jāatjauno horizontālie ielu apzīmējumi un jāuzstāda jaunas ceļa zīmes. Iepretim maizes kombinātam pārbūvēs esošos stāvlaukumus, paredzot auto novietošanu 450 leņķī pret brauktuvi. Starp stāvvietām un Tālavas ielas brauktuvi paredzēta 2 m plata atdalošā josla. Pārbūvēs arī esošo sabiedriskā transporta apgriešanās vietu, paredzot apgriešanos no atsevišķas braukšanas joslas un apvienojot apgriešanās laukumu ar pieturas paplašinājumu. Sabiedriskā transporta pieturu aprīkos ar nojumi.

 

Būvdarbi tiek veikti par Satiksmes ministrijas piešķirto valsts budžeta finansējumu un pašvaldības budžeta līdzekļiem. Darbus veic SIA “ASFALTBŪVE”, būvprojekta autors ir SIA “Vertex projekti”, būvuzraudzību nodrošina SIA “RoadLat”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste


Satiksmes ministrija piešķīrusi līdzfinansējumu Tālavas ielas pārbūves 2. kārtai

 27.04.2023.

Alūksnes novada pašvaldībai piešķirts valsts budžeta finansējums Tālavas ielas pārbūves projekta 2. kārtai.

Pašvaldība aizvadītā gada jūlijā startēja Satiksmes ministrijas valsts autoceļu fonda programmā ar mērķi saņemt līdzfinansējumu projekta “Tālavas ielas pārbūve Alūksnē, Alūksnes novadā – 2. kārta” īstenošanai, iekļaujot to valsts budžeta apakšprogrammā “Valsts autoceļu uzturēšana un atjaunošana” 2023. gadā.

Ministrija ir izvērtējusi, ka pašvaldības iesniegtā informācija atbilst Ministru kabineta 2008. gada 11. marta noteikumos Nr. 173 “Valsts pamatbudžeta valsts autoceļu fonda programmai piešķirto līdzekļu izlietošanas kārtība” noteiktajiem kritērijiem. Līdzfinansējums Tālavas ielas 2. kārtas pārbūvei ir ieplānots valsts budžeta apakšprogrammā “Valsts autoceļu uzturēšana un atjaunošana” 2023. gadā 228 003 EUR apmērā.

Tālavas ielas pārbūves 2. kārtas projektā ielas posmā no Tālavas ielas 13B līdz pilsētas robežai paredzēta ielas seguma pārbūve, ūdens novades sistēmas sakārtošana, dzelzsbetona caurteku maiņa, auto stāvvietas iepretim maizes kombinātam pārbūve, gājēju ietves atjaunošana, soliņu ierīkošana, sabiedriskā transporta apgriešanās laukuma pārbūve, ar nojumi aprīkotas pieturvietas ierīkošana, gaismekļu maiņa uz energoefektīviem LED. Būtiska darbu daļa ir paveikta un šogad ielas posma pārbūve jāpabeidz.

 

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste


Ieklāta asfaltseguma apakškārta

14.10.2022.

12. oktobrī ieklāta asfaltseguma apakškārta vienā brauktuves joslā Tālavas ielas pārbūves 2. kārtas posmā no Tālavas ielas 13B līdz Alūksnes zīmei. 14. oktobrī noasfaltēta arī otra brauktuves josla.

Būvdarbus šajā objektā veic SIA “ASFALTBŪVE”, būvprojekta autors ir SIA „Vertex projekti”, būvuzraudzību nodrošina SIA “RoadLat”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.

Evitas Aplokas foto


Atsāk Tālavas ielas 2. kārtas pārbūvi

15.07.2022.

No pirmdienas, 18. jūlija, tiek atsākti būvdarbi Tālavas ielas pārbūves 2. kārtā, posmā no Tālavas ielas 13B līdz pilsētas robežai. Būvdarbus sāks ar vecā asfalta seguma frēzēšanu, kas pagaidām tiks atstāts uz brauktuves.

Ielas pārbūves laikā no 18. jūlija līdz 14. augustam tiks slēgta viena braukšanas josla virzienā Alūksne-Gulbene, divvirziena satiksmi organizējot ar pagaidu luksoforu. Maksimālais ātrums gar ceļa darbu zonu – 30 km/h. Aicinām autovadītājus ar sapratni izturēties pret satiksmes ierobežojumiem būvdarbu laikā un ievērot izvietotos satiksmes organizācijas līdzekļus!

Projekta “Tālavas ielas pārbūve Alūksnē, Alūksnes novadā” 2. kārtā paredzēts pārbūvēt ielas segumu, sakārtot ūdens novades sistēmu, nomainīt dzelzsbetona caurtekas, pārbūvēt esošās auto stāvvietas iepretim maizes kombinātam, atjaunot gājēju ietvi, ierīkot soliņus, pārbūvēt sabiedriskā transporta apgriešanās laukumu, izbūvēt ar nojumi aprīkotu pieturvietu, pārvietot ielas pārbūvei traucējošos apgaismes balstus, kā arī nomainīt gaismekļus uz energoefektīviem LED.

Būvdarbu izmaksas ir 911 769,23 EUR. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.173 “Valsts pamatbudžeta valsts autoceļu fonda programmai piešķirto līdzekļu izlietošanas kārtība”, 2021. gadā Satiksmes ministrija piešķīra pašvaldībai 328 479,57 EUR finansējumu tranzīta ielas atjaunošanai, līdz ar to pašvaldībai jāsedz atlikusī daļa. Alūksnes novada pašvaldība arī 2022. gadā iesniedza pieteikumu šī fonda programmai Tālavas ielas pārbūves 2. kārtai, jo kopumā tā var gūt līdz 50% atbalstu šādām aktivitātēm. Izvērtēšana plānota pēc šī gada 1. augusta.

Būvdarbus objektā veic SIA “Asfaltbūve”, būvuzraudzību nodrošina SIA “RoadLat”, autoruzraugs – SIA “Vertex projekti”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.

Jāpiebilst, ka darbi, kas šobrīd jau notiek Tālavas ielā, ir saistīti ar ūdenssaimniecības infrastruktūras ierīkošanu, un tie notiek Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta “Uzņēmējdarbībai nozīmīgas infrastruktūras attīstība Alūksnes novadā” ietvaros.

 

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste