Latvijas vides aizsardzības fonda projekti “Pasākumi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai Jaunlaicenes muižas parkā” un “Pils dīķa krastu tīrīšana Jaunlaicenes muižas parkā”

“Pasākumi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai Jaunlaicenes muižas parkā”

“Pils dīķa krastu tīrīšana Jaunlaicenes muižas parkā”

Jaunlaicenes muižas parkā papildina stādījumus

 06.07.2022.

 Īstenojot Latvijas vides aizsardzības fonda projektu “Pasākumi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai Jaunlaicenes muižas parkā”, šī gada pavasarī Jaunlaicenes muižas parks ieguvis jaunus stādījumus.

  Maija beigās un jūnija sākumā SIA “Blīdenes stādaudzētava”, atbilstoši ainavu arhitektes Kristīnes Dreijas izstrādātajam Jaunlaicenes muižas parka ainavu  tematiskajam plānam, veica parka A zonas jeb galvenās lauces koku un krūmu stādījumu atjaunošanu.  Tagad parka galvenā zona kļuvusi bioloģiski daudzveidīgāka – iestādīti  40 dižstādi – balzama un garzvīņu baltegles, Japānas lapegle, ugunssarkanās vilkābeles, purpura ābeles, parastās ievas, parastās liepas. Pēdējās iestādītas, lai atjaunotu vēsturisko liepu alejas kopskatu, jo daži koki laika gaitā bija zaudēti. Savukārt slāņainību un krāsas parkam piešķirs vairāk nekā 450 krūmu un parka rožu stādījumi, kas priecēs parka apmeklētājus – kokveida karagāna, spārnotais segliņš, Alberta un Kamčatkas sausserži, jaunavīgais filadelfs, alpīnā vērene, zelta jāņoga, vīteņroze, rudā roze, sarkanais plūškoks, Niponas un Vanhuta spirejas, Dorenbosa un baltās sniegoga, parastā irbene.

Tā kā projektā bija radies līdzekļu ietaupījums, pieņemts lēmums ierīkot tematiskajā plānā paredzētos parka rožu stādījumus abpus muižas galvenajām kāpnēm uz lauci pie dīķa. Jūnija sākumā pašvaldības Centrālās administrācijas un Jaunlaicenes pagasta pārvaldes darbinieki iestādīja vairāk nekā 140 rozes.

Kopumā šī projekta laikā parkā veikta 47 koku, tostarp 27 vēsturisko, izkopšana, saglabāta plaušu ķērpja dzīvotne uz riekstkoka, radīti labvēlīgi apstākļi divu sūnu un piecu ķērpju sugu dzīvotnēm, atjaunota parka galvenā lauce – iestādītas astoņas baltegles, viena lapegle, 15 ugunssarkanās vilkābeles, astoņas purpura ābeles, trīs parastās ievas, piecas parastās liepas un 17 dekoratīvo krūmu šķirnes un parka rozes. Projektu vadīja Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas projektu vadītāja Santa Supe. Šis projekts Jaunlaicenes muižas parkā ir noslēdzies, taču parka atjaunošanas darbi turpināsies.

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldībasCentrālās administrācijas
Sabiedrisko attiecību speciāliste


Jaunlaicenes muižas parkā šopavasar stādīs jaunus kokus un krūmus

30.03.2022.

Jaunlaicenes muižas parkā šopavasar stādīs jaunus kokus un krūmusJaunlaicenes muižas parkā pēc ziemas atsākti koku kopšanas darbi, lai paspētu tos veikt, kamēr putni nav uzsākuši ligzdošanu.

Atbilstoši Latvijas vides aizsardzības fonda projektā “Pasākumi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai Jaunlaicenes muižas parkā” plānotajam, ir sakopti 47 koki, kas atrodas parka A zonā (galvenajā laucē) – septiņu ozolu aplis, liepu aleja un koku rinda gar lauces malu. Arboristi sakopa arī pelēkā riekstkoka vainagu un šobrīd tam tiek gatavots pielāgots balsts.

Koku vainagu kopšanu veica SIA “LABIE KOKI” arboristi, kas izvērtēja katra koka stāvokli un izvēlējās tam nepieciešamos vainaga kopšanas darbus, lai uzlabotu koku ilgmūžību un to vizuālo stāvokli, kā arī drošību apmeklētājiem. Atsevišķiem kokiem veikta smaguma centra pārvietošana, noņemot vairāk zarus kādā pusē, vai vainaga samazināšana, lai koku padarītu noturīgāku pret vēja brāzmām. Turklāt šo koku kopšana ir nozīmīga dabas daudzveidības saglabāšanai, jo uz parka koku stumbriem aug vairākas aizsargājamas sūnu un ķērpju sugas.

Aprīļa beigās, maijā projektā paredzēta 40 koku, vairāk nekā 450 krūmu un parka rožu stādīšana šajā parka daļā, lai atjaunotu dabas daudzveidību un kādreizējo parka sugu dažādību atbilstoši izstrādātajam Jaunlaicenes muižas parka ainavu tematiskajam plānam.

Jaunlaicenes muižas parkā šopavasar stādīs jaunus kokus un krūmus Jaunlaicenes muižas parkā šopavasar stādīs jaunus kokus un krūmus


Pabeigti Jaunlaicenes muižas parka Pils dīķa krastu attīrīšanas darbi!

23.11.2021.

Projekta rezultātā attīrīta un sakopta Pils dīķa krasta zona 520m2 platībā, nodrošinot sugu un dzīvotņu aizsardzību. Izvāktas lapas, koki, zari, nosēdumi, saknes un aizvesti uz atbērtni. Saglabāts atklāts ūdens spoguļattēls, radot kvalitatīvas, lietderīgas un pievilcīgas ainavas koptēlu AAA “Veclaicene” teritorijā.

Turpmākie plānotie darbi ir parka A zonas – galvenās lauces – koku kopšana, tai skaitā bīstamo un mazvērtīgo koku izzāģēšana, jaunu aizvietojošo stādu stādīšana, kas plānota līdz nākamā gada oktobrim, vienlaikus sabalansējot parka esošās dabas vērtības ar mūsdienīgas ainavas pienesumu. Darbus plānots uzsākt šī gada decembrī.

Atgādinām, ka Alūksnes novada pašvaldība Jaunlaicenes muižas parkā šobrīd īsteno divus projektus: “Pasākumi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai Jaunlaicenes muižas parkā” un “Pils dīķa krastu tīrīšana Jaunlaicenes muižas parkā”. Abi projekti norit atbilstoši Jaunlaicenes muižas parka ainavu tematiskajam plānam.

Projekta  “Pils dīķa krastu tīrīšana Jaunlaicenes muižas parkā” LVAF piešķirtais finansējums sastāda – 9745,00 EUR, bet pašvaldības līdzfinansējuma daļa 10% apmērā ir – 1082,78 EUR. Projekta kopējās izmaksas sastāda 10827,78 EUR.

Savukārt projekta “Pasākumi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai Jaunlaicenes muižas parkā” LVAFA piešķirtais finansējums  90% apmērā ir 39 617 EUR un pašvaldības līdzfinansējums 10 % apmērā – 4401,89 EUR. Projekta kopējās izmaksa sastāda 44 018,89 EUR

Projektus vada Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Santa Supe.

 

 

 


Jaunlaicenes muižas parkā notiek Pils dīķa krasta līnijas sakopšana

15.10.2021.

Šobrīd Jaunlaicenē tiek realizēti divi projekti, kas izstrādāti atbilstoši Jaunlaicenes muižas parka ainavu tematiskajam plānam. Galvenās aktivitātes ietver koku stāvokļa uzlabošanu un saglabāšanu, vienlaicīgi labvēlīgu aizsardzības stāvokļa nodrošināšanu retajām sugām un dzīvotnēm, vēsturiskās ainavas atjaunošanu, apstādījumu ierīkošanu. Līdztekus arī plānota pils dīķa krastu tīrīšana un sakopšana muižas parkā, kas šobrīd ir jau gandrīz pilnībā realizēta.

Daudzu gadu garumā dīķa krasta un ūdens malās ir uzkrājies liels lapu, koku, zaru, sakņu daudzums, kas negatīvi ietekmē dīķa ekoloģisko kvalitāti un samazina ūdens spoguļattēla platību. Atmirušo ūdensaugu un koku lapu izvākšana samazinās organisko vielu daudzumu ūdenī un uzlabos skābekļa apstākļus ūdenstilpnē, tādā veidā nodrošinot piemērotus apstākļus ūdens organismiem, un labvēlīgi ietekmēs parka bioloģisko daudzveidību kopumā.

Projekta rezultātā būs attīrīta un sakopta Pils dīķa krasta zona 520m2 platībā, nodrošinot sugu un dzīvotņu aizsardzību. Izvāktas lapas, koki, zari, nosēdumi, saknes un aizvesti uz atbērtni. Saglabāts atklāts ūdens spoguļattēls, radot kvalitatīvas, lietderīgas un pievilcīgas ainavas koptēlu AAA “Veclaicene” teritorijā.

Vēl viens no projektu galvenajiem mērķiem ir uzlabot parka zaļo infrastruktūru, izkopjot vēsturiskos kokus, papildināt ar jauniem koku un krūmu stādījumiem, saglabājot vēsturiskā Jaunlaicenes muižas parka ainavas autentiskumu un radot labvēlīgu vidi aizsargājamo sūnu, ķērpju sugām un reto putnu, sikspārņu sugām.

Turpmākie plānotie darbi ir parka A zonas – galvenās lauces – koku kopšana, tai skaitā bīstamo un mazvērtīgo koku izzāģēšana, jaunu aizvietojošo stādu stādīšana, kas plānota līdz nākamā gada oktobrim, vienlaikus sabalansējot parka esošās dabas vērtības ar mūsdienīgas ainavas pienesumu. Minētās aktivitātes ļaus atklāt parka vēsturisko izskatu, nezaudējot bioloģisko daudzveidību, kas tur šobrīd sastopama. Šobrīd Jaunlaicenes pagasta pārvalde uzsākusi tematiskajā plānā paredzēto krūmu un koku likvidēšanu vēsturisko skatu līniju attīrīšanai. Savukārt projekta ietvaros līdz nākamā gada 1. martam tiks veikta vēsturisko koku sakopšana un pēc tam notiks jaunu kokaugu un dekoratīvo krūmu stādīšana.

Darbi Jaunlaicenes muižas parkā norisinās Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstītajos projektos “Pasākumi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai Jaunlaicenes muižas parkā” un “Pils dīķa krastu tīrīšana Jaunlaicenes muižas parkā”.

 

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste


Atbalstīti divi Jaunlaicenes muižas parka attīstības projekti

10.08.2021.

Latvijas vides aizsardzības fonds atbalstījis divus projektus, kas izstrādāti  atbilstoši Jaunlaicenes muižas parka ainavu tematiskajam plānam. Projektu “Pasākumi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai Jaunlaicenes muižas parkā” un “Pils dīķa krastu tīrīšana Jaunlaicenes muižas parkā” galvenās aktivitātes ietver koku stāvokļa uzlabošanu un saglabāšanu, vienlaicīgi labvēlīgu aizsardzības stāvokļa nodrošināšanu retajām sugām un dzīvotnēm, vēsturiskās ainavas atjaunošanu, apstādījumu ierīkošanu. Līdztekus arī plānota pils dīķa krastu tīrīšana un sakopšana muižas parkā.

Jaunlaicenes muižas parka izstrādātā plāna ietvaros paredzēta parka dīķa piekrastes tīrīšana pašvaldībai piederošajā īpašumā, izņemot no ūdenstilpes piekrastes daļas sakritušos koku zarus, lapas, dūņas un ūdensaugus.

Lai varētu veikt projektos paredzētos darbus, sākotnēji tiks veikta bīstamo un mazvērtīgo koku izzāģēšana Pils dīķa krastā un parka A zonā – Galvenajā laucē,  saskaņā ar parka dendroloģiskās inventarizācijas rezultātiem, kas atspoguļoti Jaunlaicenes muižas parka ainavu tematiskajā plānā. Koku izzāģēšanas darbus veiks Jaunlaicenes pagasta pārvalde. Ainavu tematisko plānu Jaunlaicenes muižas parkam izstrādāja arhitektūras zinātņu doktore Kristīne Dreija (SIA “Veido vidi”).

Lai kvalitatīvi sasniegtu projektos izvirzītos mērķus un nenodarītu kaitējumu dabas vērtībām, tika pieaicināti eksperti, kuri sniedza atzinumus par bioloģisko daudzveidību Jaunlaicenes muižas parka teritorijā. Tā kā parka teritorijā ir konstatētas īpaši aizsargājamās putnu, sūnu un ķērpju, sikspārņu sugas, lai pareizi varētu veikt plānotos darbus un nenodarītu kaitējumu dabas vērtībām, ir saņemts Dabas aizsardzības pārvaldes putnu eksperta atzinums, eksperta atzinums par īpaši aizsargājamām sūnaugu un ķērpju sugām Jaunlaicenes muižas parkā, kā arī ūdeņu eksperta atzinums par Jaunlaicenes muižas parka dīķa tīrīšanas nepieciešamību bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un uzlabošanai. No Valsts vides dienesta ir  pieprasīti tehniskie noteikumi dīķa krastu tīrīšanai.

– Apsekojot un analizējot izstrādāto ainavu arhitektes Kristīnes Dreijas likvidējamo kokaugu plānu, redzams, ka plānoto skatu līniju zonas galvenokārt atrodas ārpus rekomendētās koku un krūmu saglabāšanas teritorijas-, savā atzinumā raksta sertificēta eksperte sugu un biotopu aizsardzības jomā par vaskulārajiem augiem, sūnām, ķērpjiem, mežiem un virsājiem, purviem Līga Stradiņa.

Viens no projektu galvenajiem mērķiem ir veikt parka zaļās infrastruktūras uzlabošanu, izkopjot vēsturiskos kokus, papildināt ar jauniem koku un krūmu stādījumiem, saglabājot vēsturiskā Jaunlaicenes muižas parka ainavas autentiskumu un radot labvēlīgu vidi aizsargājamo sūnu, ķērpju sugām un reto putnu, sikspārņu sugām.

Pašvaldība vēlas uzsvērt, ka izcirsti tiks tikai tie koki, kas ir bīstami, bioloģiski, dendroloģiski mazvērtīgi un bojāti, kā arī to ciršana nepieciešama plānotajiem darbiem.

Dīķa krasta līnijas sakopšana paredzēta līdz šā gada beigām, bet parka A zonas – galvenā lauce – koku kopšana, jaunu aizvietojošo stādu stādīšana plānota līdz nākamā gada oktobrim, vienlaikus sabalansējot parka esošās dabas vērtības ar mūsdienīgas ainavas pienesumu.

Projekta “Pasākumi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai Jaunlaicenes muižas parkā” LVAFA piešķirtais finansējums  90% apmērā ir 39 617 EUR un pašvaldības līdzfinansējums 10 % apmērā – 4401,89 EUR. Projekta kopējās izmaksa sastāda 44 018,89 EUR

Lai noteiktu pakalpojuma sniedzēju Jaunlaicenes muižas parka koku kopšanai un stādījumu atjaunošanai, tiks veikts iepirkums Publisko iepirkumu likuma noteiktajā kārtībā.

Projekta  “Pils dīķa krastu tīrīšana Jaunlaicenes muižas parkā” LVAF piešķirtais finansējums sastāda – 9745,00 EUR, bet pašvaldības līdzfinansējuma daļa 10% apmērā ir – 1082,78 EUR. Projekta kopējās izmaksas sastāda 10827,78 EUR.

Sanita Spudiņa,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste