Ventilācijas ierīkošana Alūksnes pilsētas sākumskolā

Projekta mērķis: skolas iekštelpu gaisa kvalitātes uzlabošana, nodrošinot atbilstību normatīvo aktu prasībām pēc skolēnu skaita lielākajā Alūksnes novada skolā.

Projekta sasniedzamie rezultāti: ierīkota centralizētā mehāniskā ventilācija, uzlabojot skolas iekštelpu gaisa kvalitāti, lai tiktu izpildīti būvnormatīvu nosacījumi, telpā nepārsniedzot CO2 līmeni 1000ppm.

Projekta plānotās izmaksas ir 221 149 EUR, tajā skaitā valsts budžeta līdzfinansējums 161 500 EUR un 59 649 EUR pašvaldības līdzfinansējums.

Projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbus veiks SIA “SANART”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Una TETERE-TETEROVSKA.

Projekta īstenošanas termiņš: līdz 2022. gada augustam.

Šis Alūksnes novada pašvaldības projekts tiek īstenots atbilstoši Ministru kabineta 2021. gada 13. aprīļa noteikumiem Nr. 242 “Augstas gatavības pašvaldību investīciju projektu pieteikšanas, izskatīšanas un finansējuma piešķiršanas kārtība”.


Alūksnes pilsētas sākumskolā ierīkotā ventilācija uzlabo gaisa kvalitāti

08.11.2022.

Alūksnes pilsētas sākumskolā ierīkotā ventilācija uzlabo gaisa kvalitātiAlūksnes pilsētas sākumskolā ir pabeigti projektā “Ventilācijas ierīkošana Alūksnes pilsētas sākumskolā” paredzētie būvdarbi – ierīkota centralizēta ventilācija, uzstādot rekuperācijas sistēmu ar mehanizētu gaisa pieplūdi un nosūci.

 

Gaisa kvalitāte ir būtisks faktors skolēnu un pedagogu labsajūtai un mācību darba efektivitātei visas dienas garumā. Īstenojot šo projektu, gaisa kvalitāte ir uzlabojusies – to apliecina arī skolēni un pedagogi, kas pamanījuši gaisa kvalitātes uzlabošanos klašu telpās. Jaunā ventilācijas sistēma ierīkota arī virtuves telpās un ēdamzālē, un arī tur gaisa kvalitātes uzlabošanās ir jūtama.

 

Jaunā ventilācijas sistēma strādā pilnvērtīgi, nodrošinot gaisa kvalitāti atbilstošā līmenī – par to liecina iekštelpu klimata sensori, kas klašu telpās ierīkoti ar Izglītības un zinātnes ministrijas īstenotā projekta atbalstu. Tam, kāda gaisa kvalitāte ir katrā klašu telpā, var sekot līdzi attālināti tīmekļvietnē https://co2.mesh.lv. Sadaļā “Ēkas” var aplūkot telpas CO2 līmeni, gaisa temperatūru un relatīvo mitrumu. Savukārt sadaļā “Ieteikumi gaisa kvalitātes uzlabošanai” ir gan informācija par gaisa kvalitātes ietekmi uz veselību, gan ieteikumi gaisa kvalitātes uzlabošanai telpās.

 

Projekts “Ventilācijas ierīkošana Alūksnes pilsētas sākumskolā” īstenots atbilstoši Ministru kabineta 2021. gada 13. aprīļa noteikumiem Nr. 242 “Augstas gatavības pašvaldību investīciju projektu pieteikšanas, izskatīšanas un finansējuma piešķiršanas kārtība”. Projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbus veica SIA “SANART”. Būvuzraudzību veica SIA “BBPV”. Projektu vadīja Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.

Alūksnes pilsētas sākumskolā ierīkotā ventilācija uzlabo gaisa kvalitāti

Alūksnes pilsētas sākumskolas 3.B klases skolēni apliecina, ka gaisa kvalitātes uzlabošanās klašu telpās ir sajūtama, un viņi arī zina, kā sekot līdzi gaisa kvalitātes rādījumiem.  Foto: Evita APLOKA

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste


Sākumskolā ierīkota ventilācija gaisa kvalitātes uzlabošanai

05.10.2022.

Alūksnes pilsētas sākumskolā ir pabeigti projektā “Ventilācijas ierīkošana Alūksnes pilsētas sākumskolā” paredzētie būvdarbi – ierīkota centralizēta ventilācija, uzstādot rekuperācijas sistēmu ar mehanizētu gaisa pieplūdi un nosūci.

Šī projekta rezultātā izglītības iestādes iekštelpās uzlabosies gaisa kvalitāte, kas ir būtisks faktors skolēnu un pedagogu labsajūtai un mācību darba efektivitātei visas dienas garumā.  Jaunā ventilācijas sistēma jau strādā un gaisa kvalitāti nodrošina atbilstošā līmenī – to apliecina iekštelpu klimata sensori, kuri klašu telpās uzstādīti Izglītības un zinātnes ministrijas projekta ietvaros.

Projekts “Ventilācijas ierīkošana Alūksnes pilsētas sākumskolā” tiek īstenots atbilstoši Ministru kabineta 2021. gada 13. aprīļa noteikumiem Nr. 242 “Augstas gatavības pašvaldību investīciju projektu pieteikšanas, izskatīšanas un finansējuma piešķiršanas kārtība”. Projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbus veica SIA “SANART”. Būvuzraudzību veica SIA “BBPV”. Projektu vadīja Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas Sabiedrisko attiecību speciāliste


Skolā ieceļ ventilācijas iekārtas

13.04.2022.

Skolā ieceļ ventilācijas iekārtasŠodien pēcpusdienā, kad Alūksnes pilsētas sākumskolā mācības jau bija beigušās un skolēni un darbinieki devušies mājās, ar celtņa palīdzību ēkas bēniņu telpās caur atvērumu jumtā tika ieceltas ventilācijas iekārtas daļas (lielākie gaisa vadi ar veidgabaliem) un 800 kg smagais rekuperators ar ventilatoru, kas nodrošinās ventilācijas sistēmas darbību klašu telpās un gaiteņos.

Skolā notiek ventilācijas ierīkošanas projekts, ko īsteno SIA “SANART”. Ēkā izbūvēti jau divi stāvvadi no trim paredzētajiem, kas savienos bēniņos esošo rekuperācijas iekārtu ar klašu telpām. Tagad varēs turpināt gaisvadu izbūvi, bet intensīvākie darbi vēl priekšā jūnijā, kad skolēniem būs beidzies mācību gads. Atsevišķa ventilācijas iekārta būs arī virtuves telpām, taču tā nebūs tik apjomīga un telpās nonāks vienkāršāk.

Skolā ieceļ ventilācijas iekārtas Skolā ieceļ ventilācijas iekārtas Skolā ieceļ ventilācijas iekārtas Skolā ieceļ ventilācijas iekārtas


Jaunā ventilācijas sistēma uzlabos gaisa kvalitāti Alūksnes pilsētas sākumskolas ēkā

11.01.2022.

Alūksnes pilsētas sākumskolā notiek ventilācijas sistēmas ierīkošana, kā rezultātā uzlabosies izglītības iestādes iekštelpu gaisa kvalitāte, kas ir būtisks faktors skolēnu un pedagogu labsajūtai un arī mācību darba efektivitātei.

 

Darbi notiek projekta “Ventilācijas ierīkošana Alūksnes pilsētas sākumskolā” ietvaros. Ēkā tiks ierīkota centralizēta mehāniskā ventilācija, uzstādot rekuperācijas sistēmu ar mehanizētu gaisa pieplūdi un nosūci. Jaunās ventilācijas sistēmas ierīkošana nav paredzēta skolas sporta zālē, kurā jau iepriekš ir ierīkota lokālā ventilācija.

 

Laika gaitā ir mainījušās prasības ēku energoefektivitātei, izmantotie būvmateriāli un tehnoloģijas. 1936. gadā celtā skolas ēka ir siltināta, koka logi nomainīti ar stikla pakešu logiem, tādejādi samazinot gaisa caurlaidību. Skolā ir pieaudzis skolēnu skaits, līdz ar to klasēs ir paaugstināta CO2 koncentrācija. Ventilācijas sistēma paredzēta ar automātisku regulāciju pietiekamai svaiga gaisa un skābekļa pieplūdei atkarībā no telpu platības un noslodzes, lai uzlabotu komforta līmeni skolas telpās.

 

– Sadarbība ar būvuzņēmēju veidojas veiksmīgi – saskaņojam darbu organizāciju ar skolas mācību darba ritmu. Tādēļ intensīvs darbs notika Ziemassvētku brīvlaikā, kad skolā neatradās skolēni un būvnieki varēja strādāt bez ierobežojumiem, tāpat arī pavasara brīvlaikā plānots paveikt darbus, kuru veikšanai būvniekiem nepieciešamas brīvas telpas. Esam arī vienojušies, ka trokšņainākie darbi tiek veikti pēc mācību stundām. Pašlaik būvdarbi tiešā veidā maz skar mācību procesu – būvnieki strādā tikai divās klašu telpās, no kurām vienai mācību procesa norise ir pārcelta uz sporta zāli, otrai – uz skolas bibliotēku. Sporta stundas notiek laukā. Ceram uz raitu darbu gaitu, jo svarīga ir ikviena pilnvērtīga mācību diena, – saka Alūksnes pilsētas sākumskolas direktore Uva Grencione-Lapseniete.

 

Projekts “Ventilācijas ierīkošana Alūksnes pilsētas sākumskolā” tiek īstenots atbilstoši Ministru kabineta 2021. gada 13. aprīļa noteikumiem Nr. 242 “Augstas gatavības pašvaldību investīciju projektu pieteikšanas, izskatīšanas un finansējuma piešķiršanas kārtība”. Projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbus veic SIA “SANART”. Projekta izmaksas ir 221 149 EUR, tajā skaitā valsts budžeta līdzfinansējums 161 500 EUR un 59 649 EUR pašvaldības līdzfinansējums. Projektu plānots īstenot līdz šī gada augustam. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste


Uzsākta Alūksnes pilsētas sākumskolas ventilācijas sistēmas projektēšana

18.08.2021.

Alūksnes novada pašvaldība uzsākusi īstenot projektā “Ventilācijas ierīkošana Alūksnes pilsētas sākumskolā” paredzēto darbu projektēšanu.

Projektu īstenojot, pēc skolēnu skaita lielākajā novada skolā uzlabosies iekštelpu gaisa kvalitāte, lai telpās netiktu pārsniegts CO2 līmenis un būtu nodrošināta gaisa kvalitātes atbilstība normatīvo aktu prasībām.

– Atbilstoša gaisa kvalitāte ir būtiska ne tikai vīrusu izplatības laikā. Zinātniski pierādīts, ka tai ir nozīmīga loma pilnvērtīgai smadzeņu darbībai, līdz ar to veiksmīgam mācību darbam. Projekta ieviešanas laikā aicinu būt saprotošiem un atcerēties, ka šis ir tikai viens gads, lai pēc tam ilgstoši varam mācīties atbilstošas gaisa kvalitātes telpās, – saka Alūksnes pilsētas sākumskolas direktore Uva Grencione-Lapseniete.

Projekts paredz ierīkot centralizētu mehānisko ventilāciju skolas ēkā (izņemot sporta zāli, kurai ierīkota lokāla ventilācija), uzstādot rekuperācijas sistēmu ar mehanizētu gaisa pieplūdi un nosūci.

– Skolas celta 1936. gadā un laika gaitā ir mainījušās prasības ēku energoefektivitātei, būvmateriāli un tehnoloģijas: ēka ir siltināta, koka logi nomainīti ar stikla pakešu logiem, tādejādi samazinot gaiscaurlaidību. Ņemot vērā to, ka skolā ir pieaudzis skolēnu skaits, klasēs ir paaugstināta CO2 koncentrācija. Uzlabojumi, ko sniegs projekts, ir ļoti būtiski, lai telpās būtu komfortabli uzturēties, tādēļ sistēma paredzēta ar automātisku regulāciju pietiekamai svaiga gaisa un skābekļa pieplūdei atkarībā no telpu platības un noslodzes, – skaidro Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.

Projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbus veiks SIA “SANART”. Projekta plānotās izmaksas ir 221 149 EUR, tajā skaitā valsts budžeta līdzfinansējums 161 500 EUR un 59 649 EUR pašvaldības līdzfinansējums. Projektu plānots īstenot līdz 2022. gada augustam.

Šis Alūksnes novada pašvaldības projekts tiek īstenots atbilstoši Ministru kabineta 2021. gada 13. aprīļa noteikumiem Nr. 242 “Augstas gatavības pašvaldību investīciju projektu pieteikšanas, izskatīšanas un finansējuma piešķiršanas kārtība”.

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste