“Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana”

Projekta mērķis: veikt esošā tūrisma infrastruktūras tīkla atjaunošanu un uzlabošanu aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”, labiekārtojot četru ezeru krastu infrastruktūru, tādējādi tūrisma plūsma būtu organizēta un tiktu mazināta antropogēnā slodze un vides piesārņojuma iespējamā ietekme uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām, kā arī tiktu nodrošināta teritorijas pieejamība.

Galvenie sasniedzamie rezultāti:

  1. Izbūvēta laipa Dzērves ezera krastā;
  2. Veikta niedru pļaušana Dzērves ezerā 0,03 ha platībā divas reizes;
  3. Veikta Dzērves ezera krasta nostiprināšana, ieklājot ģeotekstilu;
  4. Uzstādīts apmeklētāju skaitītājs pie Dzērves ezera laipas;
  5. Veikta Palpiera ezera krasta nostiprināšana, ieklājot ģeotekstilu;
  6. Veikta niedru pļaušana Ilgāja ezerā 0,4 ha platībā divas reizes;
  7. Veikta Ilgāja ezera krasta nostiprināšana, ieklājot ģeotekstilu;
  8. Izbūvēta laipa Eniķu ezera krastā;
  9. Izstrādāta būvniecības ieceres dokumentācija koka laipu izbūvei un veikta autoruzraudzība;
  10. Veikta būvuzraudzība koka laipu izbūvei.

Kopējās izmaksas – 31 834,49 EUR.


Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” – tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana noslēgusies

18.03.2022.

Aizsargājamo ainavu apvidus "Veclaicene" - tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana noslēgusies.Objekti:

  1. “Koka laipas izbūve Dzērves ezera (kadastra apzīmējums 3688 003 0028) krastā” pieņemts ekspluatācijā 2022. gada 9. martā
  2. “Koka laipas izbūve Eniķu ezera (kadastra apzīmējums 3625 002 0009” pieņemts ekspluatācijā 2022. gada 11. martā.

Dzērves ezera krastā uzstādīts apmeklētāju skaitītājs.

Projekta mērķi:

  1. Īstermiņa: veikt esošā tūrisma infrastruktūras tīkla atjaunošanu un uzlabošanu aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”, labiekārtojot ezeru krastus, tādējādi mazinot antropogēno slodzi un iespējamo ietekmi uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām.
  2. Ilgtermiņa: sniegt dabas daudzveidības un rekreācijas pakalpojumus aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” teritorijas apmeklētājiem, vienlaikus saskaņojot dabas aizsardzības, zemes īpašnieku un teritorijas apmeklētāju intereses, kā arī saglabājot vizuālo vērtību un ekoloģisko procesu norisi.

Projektu vadītāja Inese Zīmele-Jauniņa, projekta galvenā būtība: “Veikt esošā tūrisma infrastruktūras tīkla atjaunošanu un uzlabošanu aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”, labiekārtojot ezeru krastu infrastruktūru, tādējādi tūrisma plūsma būtu organizēta un tiktu mazināta antropogēnā slodze un vides piesārņojuma iespējamā ietekme uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām, kā arī tiktu nodrošināta teritorijas pieejamība.”

Aizsargājamo ainavu apvidus "Veclaicene" - tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana noslēgusies. Aizsargājamo ainavu apvidus "Veclaicene" - tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana noslēgusies.


Turpinās projekta “Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana” realizācija

20.01.2022.

Turpinās projekta “Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana” realizācija.Projekta ietvaros 2021.gadā jau tika veikta niedru pļaušana un izvākšana Dzērves un Ilgāja ezeru krastos, ko veica SIA “Piekrastei.lv”

 

2021. gada nogalē tika noslēgts līgums ar SIA “RST Skrūvpāļi” par divu koka laipu izbūvi Eniķu ezera un Dzērves ezera krastos, šī gada ziema ir labvēlīga laipu būvniecībai uz skrūvpāļiem, jo ir vienkāršāk ieurbt skrūvpāļus, ja ezers ir aizsalis. Laipu izbūve ir jāpabeidz līdz 2022.gada 11.martam. Būvuzraudzību objektā nodrošina SIA “BBPV”, būvniecības dokumentāciju izstrādāja un autoruzraudzību nodrošina Valsts SIA “”Meliorprojekts”.

 

Projekts tiek realizēts Latvijas vides aizsardzības fonda projektu vadlīniju “Daba un bioloģiskās daudzveidības saglabāšana un aizsardzība” aktivitātes 2.3. “Tūrisma infrastruktūras uzlabošana ĪADT” atbalstītā projekta “Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana” ietvaros.

 

Projekta mērķis: veikt esošā tūrisma infrastruktūras tīkla atjaunošanu un uzlabošanu aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”, labiekārtojot četru ezeru krastu infrastruktūru, tādējādi tūrisma plūsma būtu organizēta un tiktu mazināta antropogēnā slodze un vides piesārņojuma iespējamā ietekme uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām, kā arī tiktu nodrošināta teritorijas pieejamība.

Projekta vadītāja: Inese Zīmele-Jauniņa.

Turpinās projekta “Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana” realizācija. Turpinās projekta “Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana” realizācija. Turpinās projekta “Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana” realizācija. Turpinās projekta “Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana” realizācija. Turpinās projekta “Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana” realizācija. Turpinās projekta “Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana” realizācija. Turpinās projekta “Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana” realizācija.


Iesniegs projektu par tūrisma infrastruktūras atjaunošanu un uzlabošanu Veclaicenē

 04.01.2021.

 Lai uzlabotu un atjaunotu tūrisma un atpūtas infrastruktūru Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidū, Alūksnes novada domes 28. decembra sēdē deputāti pieņēma lēmumu piedalīties Latvijas vides aizsardzības fonda projektu konkursā ar projektu “Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana”.

Deputāti apstiprināja projekta indikatīvās kopējās izmaksas 31 834,49 EUR apmērā, tai skaitā Latvijas vides aizsardzības fonda finansējums indikatīvi plānots 90% no kopējām attiecināmajām izmaksām jeb 28 651,04 EUR, Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējums indikatīvi 10% no kopējām attiecināmajām izmaksām – 3 183,45 EUR.

Projektā paredzēts uzlabot peldēšanas vietu Ilgāja ezerā, peldēšanas vietu Palpiera ezerā un peldēšanas vietu Dzērves ezerā, ieklājot ģeotekstilu un pieberot smilti. Ilgāja ezerā un Dzērves ezerā paredzēts veikt niedru pļaušanu piekļuves uzlabošanai, savukārt Eniķu ezeram un Dzērves ezeram plānots izgatavot un uzstādīt koka laipu uz skrūvpāļiem.

Projektā paredzēts uzstādīt apmeklētāju skaitītāju, kā arī iekļautas koka laipu projektēšanas, autoruzraudzības un būvuzraudzības izmaksas, kas nepieciešamas laipu būvniecības darbu nodrošināšanai.

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste