Energoefektivitātes paaugstināšana Alūksnes novada pašvaldības ēkā

Projektu līdzfinansē REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai

 

Projekta mērķis: samazināt Alūksnes novada pašvaldības ēku primārās enerģijas patēriņu, sekmējot energoefektivitātes paaugstināšanu Annas kultūras namā, Annas pagastā, Alūksnes novadā, veicinot pašvaldības izdevumu samazināšanos par energoapgādi un ekonomiskās situācijas uzlabošanos.

Projekta ietvaros paredzētā darbības:

  1. Annas kultūras nama energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi, kas paredzēti ēkas energosertifikātā un ir atbilstoši tehniskajam projektam. Ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi paredz būvdarbu veikšanu ēkas norobežojošajās konstrukcijās, inženiertehniskās (apgaismojuma) sistēmas atjaunošanu, nodrošinot enerģijas patēriņa samazinājumu.
  2. Autoruzraudzība;
  3. Būvuzraudzība;
  4. Publicitātes pasākumi.

Projekta ietvaros plānotie rezultāti:

  1. Tiks samazināts primārās enerģijas gada patēriņš sabiedriskajās ēkās, plānotais samazinājums pēc projekta īstenošanas – 150 553 kWh/gadā;
  2. Tiks samazināts siltumnīcefekta gāzu apjoms gadā, pēc projekta realizācijas plānotais samazinājums – 5,05 CO2 emisijas ekvivalenta tonnas gadā;
  3. Samazinot primārās enerģijas patēriņu, tiks samazināti pašvaldību izdevumi par energoapgādi.

Projekta kopējās izmaksas 211 151,26 EUR, tajā skaitā ERAF finansējums 179 478,57 EUR, valsts budžeta dotācija pašvaldībām 9501,81 EUR, pašvaldības līdzfinansējums 22 170,88 EUR.

Projekta ilgums 12 mēneši no līguma par projekta īstenošanu parakstīšanas laika.


Noticis seminārs par energoefektivitātes paaugstināšanu un energopārvaldību

19.01.2023.

Energoresursu taupīga izmantošana šobrīd ir ļoti aktuāls jautājums gan Alūksnes novada pašvaldības ēkās, gan uzņēmumos un ikvienā mājsaimniecībā.

Lai varētu taupīt, ir būtiski priekšdarbi, piemēram, ēku energoefektivitātes paaugstināšana, kā rezultātā var nonākt pie samazināta enerģijas patēriņa un līdz ar to līdzekļu ekonomijas. Protams, arī ikviena paša atbildība par resursu taupīgāku izmantošanu ir no svara. Izslēgt elektrību, izejot no telpas, neatstāt ieslēgtus datorus vai citas elektroierīces, kad tās nav nepieciešams lietot, samazināt siltumenerģijas patēriņu saimnieciskās telpās un telpās, kur cilvēki neuzturas pastāvīgi.

Alūksnes novada pašvaldība no 2012. līdz 2022. gadam ir īstenojusi 38 energoefektivitātes uzlabošanas projektus, tostarp uzlabotas siltumtrases, izbūvēti jauni posmi un pieslēgumi, mainītas kurināmā veida apkures sistēmas, kā arī veikta ēku pamatu, fasāžu, bēniņu siltināšana, jumtu maiņa.

Viens no pēdējiem pašvaldības īstenotajiem ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekts “Energoefektivitātes paaugstināšana Alūksnes novada pašvaldības ēkā”, ar kura palīdzību veikta Annas kultūras nama ēkas siltināšana. 18. janvārī ar šī projekta atbalstu Annā ikviens interesents varēja piedalīties seminārā par energoefektivitātes paaugstināšanu un energopārvaldību.

Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska semināra dalībniekiem pastāstīja par pašvaldības līdz šim paveikto energopārvaldībā – izstrādāto Alūksnes novada Ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plānu, izvirzītajiem mērķiem samazināt elektroenerģijas, siltumenerģijas un degvielas patēriņu. U. Tetere-Teterovska stāstīja arī par pašvaldības ieviesto monitoringa rīku, kas pašvaldības ēkās ļauj nolasīt energorādītājus attālināti un, pateicoties datu uzkrāšanas funkcijai, dod iespēju analizēt resursu patēriņu ilgtermiņā un nepieciešamības gadījumā to koriģēt.

Pašvaldības projektu vadītāja Santa Supe savukārt informēja par Annas kultūras nama ēkas siltināšanas projektā veiktajiem darbiem. Annas kultūras nama siltināšanas projekta autora SIA “Efekta” pārstāvis, sertificēts energoauditors Edgars Strauts sniedza savu profesionāļa skatījumu par energoefektivitātes projektu nozīmību un veicamajiem priekšdarbiem to labākai sagatavošanai.

ERAF

Projektu līdzfinansē REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas Sabiedrisko attiecību speciāliste


Aicina uz bezmaksas semināru par energoefektivitātes paaugstināšanu un energopārvaldību Alūksnes novadā

10.01.2023.

Alūksnes novada pašvaldība aicina ikvienu interesentu uz bezmaksas semināru par energoefektivitātes paaugstināšanu, kas notiks 18. janvārī pulksten 14.00 Annas kultūras namā.

Annas kultūras nama ēkā Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektā “Energoefektivitātes paaugstināšana Alūksnes novada pašvaldības ēkā” 2022. gadā veikti būvdarbi, lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, tādejādi samazinot izdevumus par energoapgādi.

Informatīvajā pasākumā ikviens interesents varēs uzzināt par energopārvaldību un saimnieciski atbildīgu rīcību mūsdienās, ņemot vērā energoresursu cenu pieaugumu. Projekta autors, SIA “Efekta” sertificēts energoauditors Edgars Strauts pastāstīs par veikto Annas kultūras nama ēkas siltināšanu, tās lietderību un rādītāju sasniegšanu. Pašvaldības pārstāvji demonstrēs attālināto monitoringa rīku, kas tiek izmantots pašvaldības iestāžu ēkās energorādītāju nolasīšanai, un informēs par datu uzkrāšanu šajā sistēmā, kā arī pastāstīs par sertificēto pašvaldības energopārvaldības sistēmu.

ERAFProjektu līdzfinansē REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai

PROGRAMMA

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste


Pabeigta Annas kultūras nama ēkas siltināšana

29.11.2022.

Pabeigta Annas kultūras nama ēkas siltināšana

Santas SUPES foto

Annas pagastā ekspluatācijā pieņemta kultūras nama ēka, kam ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu veikti vairāki energoefektivitātes uzlabošanas darbi.

Ēkas siltināšanu Alūksnes novada pašvaldība veica projektā “Energoefektivitātes paaugstināšana Alūksnes novada pašvaldības ēkā”. Bez kultūras nama ēkā atrodas arī pagasta bibliotēka, un plānots, ka līdz jaungadam uz ēku no pašreizējām telpām pārcelsies arī pagasta pārvaldes darbinieki. Nosiltināta fasāde, cokols, bēniņu grīda, nomainītas vienas ārdurvis un visā ēkā ierīkots energoefektīvs apgaismojums, nomainot daļu gaismekļu un visas spuldzes esošajos gaismekļos.

Pēc projekta īstenošanas samazināsies primārās enerģijas patēriņš un siltumnīcefekta gāzu apjoms gadā. Līdz ar primārās enerģijas patēriņa samazināšanos saruks arī pašvaldības izdevumi par energoapgādi un siltumapgādi.

Projekta finansējums sastāv no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, valsts budžeta dotācijas un Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējuma. Būvdarbu izmaksas ir 126 802,63 EUR ar PVN, autoruzraudzības  – 1 076,90 EUR ar PVN, savukārt būvuzraudzības izmaksas – 4 356,00 EUR ar PVN.

Būvdarbus veica SIA “ACK būve”, autoruzraudzību nodrošināja SIA “Efekta”, būvuzraudzību – SIA “BBPV”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Santa Supe.

ERAF
Projektu līdzfinansē REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste


Saskaņoti jaunie fasādes toņi

23.09.2022.

 Annas pagastā turpinās šovasar sāktā kultūras nama ēkas fasādes siltināšana. Septembrī tika saskaņoti fasādes un cokola krāsu toņi. Fasāde ir nosiltināta un tiek gatavota krāsošanai. Oktobrī tiks nomainītas apgaismojuma lampas ēkā un veikta cokola siltināšana.

Darbi notiek projektā “Energoefektivitātes paaugstināšana Alūksnes novada pašvaldības ēkā”, ko finansē no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, valsts budžeta dotācijas un pašvaldības budžeta līdzfinansējuma.

Būvdarbus objektā veic SIA “ACK būve”, būvuzraudzību nodrošina SIA “BBPV” un autoruzraudzību – SIA “Efekta”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Santa Supe.

ERAF

Projektu līdzfinansē REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

 

 

Sākta Annas kultūras nama siltināšana

 13.07.2022.

Annas pagastā ir sākta kultūras nama ēkas siltināšana. Darbi notiek projektā “Energoefektivitātes paaugstināšana Alūksnes novada pašvaldības ēkā”, ko finansē no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, valsts budžeta dotācijas un pašvaldības budžeta līdzfinansējuma.

 Ēkai siltinās fasādi, cokolu, bēniņu grīdu, mainīs ārdurvis un ierīkos energoefektīvu apgaismojumu, nomainot daļu gaismekļu un visas spuldzes esošajos gaismekļos. Pēc projekta īstenošanas ēkā samazināsies primārās enerģijas patēriņš, līdz ar to arī saruks pašvaldības izdevumi par energoapgādi.

Šobrīd ēkā atrodas gan kultūras nams, gan bibliotēka. Paredzēts, ka pēc projekta realizācijas uz kultūras nama ēku pārcelsies arī Annas pagasta pārvalde.

Būvdarbus objektā veic SIA “ACK būve”, būvuzraudzību nodrošina SIA “BBPV” un autoruzraudzību – SIA “Efekta”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Santa Supe.

ERAF

Projektu līdzfinansē REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai

Foto: Evita APLOKA 

 Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

Centrālās administrācijas

sabiedrisko attiecību speciāliste


Siltinās Annas kultūras nama ēku

 14.06.2022.

Alūksnes novada pašvaldība 10. jūnijā noslēgusi vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par projekta “Energoefektivitātes paaugstināšana Alūksnes novada pašvaldības ēkā” īstenošanu, kas paredz Annas kultūras nama ēkas siltināšanu.

Projekts paredz ēkas fasādes, cokola, bēniņu grīdas siltināšanu, ārdurvju maiņu un energoefektīva apgaismojuma ierīkošanu visā ēkā, nomainot daļu gaismekļu un visas spuldzes esošajos gaismekļos. Šobrīd notiek sagatavošanās būvdarbu uzsākšanai, plānotais būvdarbu termiņš ir pieci mēneši.

Projekta īstenošanas rezultātā samazināsies primārās enerģijas patēriņš un siltumnīcefekta gāzu apjoms gadā. Līdz ar primārās enerģijas patēriņa samazināšanos, saruks arī pašvaldības izdevumi par energoapgādi.

Projekta finansējums sastāv no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, valsts budžeta dotācijas un Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējuma.

Būvdarbus veiks SIA “ACK būve”, būvuzraudzību nodrošinās SIA “BBPV” un autoruzraudzību nodrošinās SIA “Efekta”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Santa Supe.

Foto: Ina BALAŅUKA

Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

Centrālās administrācijas

sabiedrisko attiecību speciāliste

ERAF

Projektu līdzfinansē REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai