“Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”

“Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”

 

Projekta apraksts

 

Projekta īstenotājs Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar:

Projekta mērķis Pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, veicinātu strādājošo konkurētspēju un darba produktivitātes pieaugumu.
 Projekta īstenošanas laiks 2017. gada 1. janvāris – 2023. gada 31. decembris
 Projekta finansējuma avots Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansējums un valsts budžeta līdzfinansējums
Pašvaldības aktivitātes projektā
  •   mācību piedāvājuma un mācību vajadzību apkopošana pašvaldības teritorijā
  •   nodarbināto iedzīvotāju vecumā no 25 gadiem informēšana un iesaiste projektā
  •   nodarbināto iedzīvotāju informēšana par karjeras konsultanta pakalpojumiem
Projekta mērķa  grupa Strādājošie un pašnodarbinātie:

  •   vecumā no 25 gadiem līdz neierobežotam vecumam – arī strādājoši pensionāri;
  •   ar nepabeigtu vai pabeigtu izglītību, tostarp pamatizglītību, vispārējo vidējo, profesionālo vai augstāko izglītību;
  •   jaunie vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības.

Priekšrocības uzņemšanā būs sociālā riska grupu nodarbinātajiem:

  •   vecumā no 45 gadiem ar zemu vai darba tirgum nepietiekamu izglītības līmeni (pabeigta vai nepabeigta pamatizglītība vai vispārējā vidējā izglītība);
  •   bēgļiem un personām ar alternatīvo statusu.
Mācību izmaksas
  •   mācību maksu 90% (95% profesionālās tālākizglītības programmu apguvei) apmērā sedz ES fondi un valsts, attiecīgi 5 – 10% ir strādājošā līdzmaksājums
  •   nodarbinātajiem ar maznodrošinātās vai trūcīgas personas statusu mācības ir bez maksas
Mērķa grupai ieejamais atbalsts projekta laikā
  •   pieaugušo izglītības koordinatora konsultācija sadarbības pašvaldībās
  •   karjeras konsultanta konsultācija tuvākajā NVA filiālē
  •   asistenta vai surdotulka izmaksu kompensācija strādājošajiem ar invaliditāti
  •   atbalsts reģionālajai mobilitātei strādājošajiem, kuriem piešķirts maznodrošinātas vai trūcīgas personas statuss
  •   atbalsts ceļa izdevumu segšanai uz kvalifikācijas prakses vietu un atpakaļ nodarbinātajiem profesionālās tālākizglītības programmas apguvei kvalifikācijas prakses īstenošanas laikā (nepārsniedzot 30 EUR mēnesī)
Projektā pieejamās mācības un citi pakalpojumi
 Kontaktinformācija pašvaldībā
  •   Projekta koordinators: Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča,

izgl.parvalde@aluksne.lv, 26320623

Sīkāka informācija www.macibaspieaugusajiem.lv
Projekta īstenošanas pamats Eiropas Sociālā fonda projekts Nr. 8.4.1.0/16/I/001 “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”, kura īstenošanu regulē  15.07.2016. Ministru kabineta noteikumi Nr. 474 “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 8.4.1. specifiskā atbalsta mērķa “Pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci” īstenošanas noteikumi”

 

Vēl līdz 3. maijam var pieteikties mācībām pieaugušajiem digitālo prasmju apguvei

25.04.2023.

Vēl līdz 3. maijam var pieteikties mācībām pieaugušajiem digitālo prasmju apguveiŅemot vērā plānotās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka attālināto mācību organizēšanas kārtību, pieteikšanās mācībām Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” 9. kārtā ir pagarināta līdz 3. maijam. Plānotās izmaiņas paredz iespēju īstenot izglītības programmu lielāko daļu attālināti, šādi sniedzot plašākas iespējas nodarbinātajiem no visas Latvijas apgūt vai pilnveidot savas digitālās prasmes.

Plānotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka attālināto mācību organizēšanas un īstenošanas kārtību, ļaus izglītības iestādēm īstenot 9. kārtā piedāvātās izglītības programmas arī attālināti. Izņēmums ir izglītības programmas ar DigComp apguves pamata līmeni 1, kur attālināti var īstenot ne vairāk kā 30% no izglītības programmas stundu skaita.

Mācību process pielāgots darbam

Projekta pēdējā pieteikšanās kārtā 197 izglītības programmās var apgūt digitālās prasmes no pamata līdz augstākam līmenim, izvēloties mācīties kādā no profesionālās pilnveides izglītības programmām, studiju moduļiem vai studiju kursiem. Izglītības programmām ir atšķirīgs mācību ilgums, tomēr mācību process tiek organizēts tādā veidā, lai sniegtu nodarbinātajiem iespēju pielāgoties darbam, mācoties darba dienu vakaros, brīvdienās vai jauktā veidā.

Pēc profesionālās pilnveides izglītības programmas sekmīgas apgūšanas mācību dalībnieki saņem valsts atzītu apliecību par profesionālās pilnveides izglītības programmas apguvi, savukārt studiju moduļa vai studiju kursa noslēgumā nodarbinātie saņem apliecību, kurā norādīts studiju kursa vai studiju moduļa apjoms kredītpunktos.

Katrs strādājošais projekta laikā var mācīties divas reizes neatkarīgi no pieteikšanās kārtu skaita, taču jāņem vērā, ka vienlaicīgi iespējams mācīties tikai vienā izglītības programmā. Arī šajā, pēdējā uzņemšanas kārtā katrs mācību dalībnieks var pieteikties tikai vienai izglītības programmai. Augsta pieteikumu skaita gadījumā nodarbinātie vecumā no 45 gadiem ar zemu vai darba tirgum nepietiekamu izglītības līmeni saņem priekšrocības uzņemšanā.

Atzinīgi novērtē iegūtās zināšanas

Mācībās pieaugušajiem iegūtās zināšanas augstu novērtē iepriekšējo kārtu mācību dalībnieki. Tā Kaspars Kalniņš, elektriķis pēc izglītības, izmantoja iespēju mācīties projektā divas reizes. Otrajā reizē Kaspars apguva izglītības programmu “Datu bāzes (projektēšana, vadība, datu atlase SQL)”.

“Rezultātā ieguvu daudz vairāk, nekā gaidīju,” atzīst Kaspars. Iegūtās zināšanas palīdzēja Kasparam virzīties uz priekšu pa karjeras kāpnēm. “Kopš mācību laika esmu nomainījis dažādus amatus, un katru reizi tie bija arvien augstāki un ar lielāku atalgojumu,” piemin vīrietis. Vienlaikus, apgūtā izglītības programma un zināšanu apliecinošs dokuments sniedza arī jaunas iespējas izglītības jomā. “Pateicoties iegūtajiem sertifikātiem ar kredītpunktiem varēju iestāties RTU maģistra studiju programmā “Biznesa informātika”, pie tam – budžeta vietā!” atzinīgi vērtē Kaspars.

Strādājošā līdzmaksājums – 10%

Apgūt vai pilnveidot digitālās prasmes projekta ietvaros ir iespējams ar 90 % līdzfinansējumu no ES un valsts, savukārt strādājošā līdzmaksājums ir 10% no mācību maksas. Tā, piemēram, profesionālās pilnveides izglītības programmās līdzmaksājuma summa ir sākot no 44,00 eiro, studiju kursos sākot no 18,00 eiro un studiju moduļos – no 72,00 eiro. Svarīgi, ka nodarbinātām personām no trūcīgām vai maznodrošinātām mājsaimniecībām mācības ir bez maksas.

Pieteikties mācībām var strādājoši un pašnodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem ar pabeigtu vai nepabeigtu izglītību, jaunie vecāki, kas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un ir saglabājuši darba attiecības, kā arī strādājošie pensionāri.

Pieteikties kādai no 197 izglītības programmām var līdz 3. maijam. Mācību grupu komplektēšana plānota no 17. maija, un mācības notiks ne ilgāk kā līdz 31. oktobrim. Plašāka informācija par uzņemšanas nosacījumiem, mācību un atbalsta iespējām, kā arī izglītības programmu saraksts ir pieejams mājaslapā www.macibaspieaugusajiem.lv.

Par projektu:

ES fondu projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” jeb Mācību pieaugušajiem mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, veicinātu strādājošo konkurētspēju un darba produktivitātes pieaugumu. To finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, ieguldot vairāk nekā 45 miljonus eiro. Projektu no 2017. līdz 2023. gada beigām īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm un Nodarbinātības valsts aģentūru.

Iespēja apgūt digitālās prasmes Mācību pieaugušajiem projekta 9. kārtas ietvaros notiek Eiropas Savienības prasmju gada (#EuropeanYearOfSkills) ietvaros.


Iedzīvotājus aicina apgūt jaunas profesionālās prasmes ES fondu projektā

 16.08.2022.

Vēl līdz 31. augustam interesentiem ir iespēja pieteikties mācībām un uzlabot savas profesionālās prasmes vai iegūt jaunu profesiju Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”.

 Pieteikties mācībām var:

  • strādājoši un pašnodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem ar pabeigtu vai nepabeigtu izglītību,
  • jaunie vecāki, kas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un ir saglabājuši darba attiecības,
  • strādājošie pensionāri.

Šī ir jau 8. pieteikšanās kārta, kurā pieteikties īpaši aicināti sociālā riska grupu nodarbinātie ar zemu vai darba tirgum nepietiekamu izglītības līmeni, lai izmantotu iespēju iegūt profesiju vai uzlabotu savas digitālās prasmes. Pieteikties mācībām var mājaslapā www.macibaspieaugusajiem.lv.

Katrs strādājošais projekta laikā var mācīties divas reizes, vienlaikus mācoties tikai vienā izglītības programmā. Jaunajā kārtā mācību dalībnieks var pieteikties tikai vienai izglītības programmai. Būtiski, ka iespēja apgūt profesionālās tālākizglītības programmas, kuru noslēgumā var saņemt kvalifikācijas apliecību un iegūt profesiju, projektā tiks piedāvāta pēdējo reizi.

Šajā kārtā var izvēlēties kādu no 38 profesionālās tālākizglītības programmām un apgūt tādas profesijas kā aprūpētājs, betonētājs, elektronikas montētājs, gaļas produktu izgatavotājs, ķīmijas laborants, māsas palīgs, programmvadības metālapstrādes darbgaldu operators, sausās būves montētājs, būvizstrādājumu galdnieks, ceļu būvtehniķis, ģeotehnikas izpētes tehniķis, agrārā sektora komercdarbinieks, mazumtirdzniecības komercdarbinieks, ķīmisko procesu tehniķis, lopkopības tehniķis, meliorācijas sistēmu būvtehniķis, meža mašīnu operators, mērniecības tehniķis, programmvadības metālapstrādes darbgaldu iestatītājs un vides iekārtu tehniķis. Savukārt četrās profesionālās pilnveides izglītības programmās un vienā studiju kursā varēs apgūt digitālās pamata prasmes.

Mācības šajā reizē galvenokārt tiks īstenotas klātienē. Dalībniekiem būs iespēja saņemt ceļa izdevumu kompensāciju uz prakses vietu un atpakaļ, savukārt nodarbinātie no mājsaimniecībām, kurām piešķirts maznodrošinātas vai trūcīgas mājsaimniecības statuss, varēs saņemt atbalstu transporta izdevumu segšanai, lai nokļūtu uz mācību norises vai prakses vietu.

Lielāko daļu mācību izmaksu sedz ES fondi un valsts. Piesakoties kādā no profesionālās tālākizglītības programmām, strādājošā līdzmaksājums ir 5%, profesionālās pilnveides izglītības programmā vai studiju kursā – 10%. Nodarbinātām personām no trūcīgām vai maznodrošinātām mājsaimniecībām mācības ir bez maksas.

Alūksnes  novadā mācības programmā “Sociālā aprūpe (aprūpētājs)” piedāvā mācību centrs “BUTS” un Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālā struktūrvienība. Līdzmaksājums abās izglītības iestādēs ir 66 EUR.

Eiropas Sociāla fonda projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” īstenotājs ir Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm un Nodarbinātības valsts aģentūru.

Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

Centrālās administrācijas

sabiedrisko attiecību speciāliste


Mācību centrs “BUTS” Alūksnes novada iedzīvotājiem piedāvā mācības

01.02.2022.

MC “BUTS” pieaugušo izglītības projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” ietvaros piedāvā apgūt vairākas profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides programmas, moduļu programmas gan klātienē, gan attālināti.

Aicinām iedzīvotājus izmantot iespēju un paaugstināt savu kvalifikāciju vai apgūt jaunas prasmes ar ES fondu līdzfinansējumu!

PROGRAMMAS


Atvērta pieteikšanās mācībām pieaugušajiem ES fondu projektā

27.01.2022.

Šodien, 27. janvārī, sākas pieteikšanās Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”, kuru īsteno
Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA). 7. kārtā strādājošie vecumā no 25 gadiem var izvēlēties kādu no gandrīz 800 izglītības programmām, kas ir līdz šim lielākais mācību piedāvājums vienā projekta kārtā. Pieteikties mācībām līdz 24. februārim var mājaslapā www.macibaspieaugusajiem.lv.  

Šajā kārtā pilnveidot esošās vai iegūt jaunas zināšanas, pārkvalificēties vai iegūt augstāku kvalifikāciju var kopumā 10 darba tirgū pieprasītās nozarēs – uzņēmējdarbības, finanšu, grāmatvedības un administrēšanas; elektronisko un optisko iekārtu ražošanas un informācijas tehnoloģiju; būvniecības; metālapstrādes, mašīnbūves un mašīnzinību; transporta un loģistikas; enerģētikas; kokrūpniecības; drukas un mediju tehnoloģiju; ķīmiskās rūpniecības nozarē; mākslas nozares dizaina un radošo industriju sektoros.

“Izglītošanās mūža garumā ir darba tirgus diktēta nepieciešamība, un mūsu uzdevums ir nodrošināt, lai profesionālās izaugsmes iespējas būtu pieejamas ikvienam. Iepriekšējā uzņemšanas kārtā saņēmām vairāk nekā 20 tūkstošus mācību pieteikumu, un tas apliecina, ka iedzīvotāju interese par jaunu zināšanu un iemaņu apguvi, un savas profesionālās kvalifikācijas celšanu saglabājas pieprasīta un ļoti augsta. Nozīmīgi, ka arī šoreiz pieteikties pieaugušo mācībām var arī cilvēki ar šobrīd darba tirgus prasībām nepietiekamu izglītības līmeni, tā vairojot savas izredzes un konkurētspēju darba tirgū,” stāsta Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās.

Mācību piedāvājums ir veidots, balstoties uz darba tirgus aktualitātēm, lai iedzīvotāji iegūtās zināšanas un prasmes varētu pielietot savā ikdienas darbā, palielinot konkurētspēju darba tirgū vai īstenojot karjeras izaugsmi savā profesijā. Visvairāk izglītības programmu šajā kārtā – aptuveni 370 – pieejamas  uzņēmējdarbības, finanšu un grāmatvedības administrēšanas nozarē, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas un informācijas tehnoloģiju nozarē pieejamas 119 programmas, bet būvniecības nozarē strādājošie var izvēlēties kādu no 70 izglītības programmām. Mācību piedāvājumā ir iespēja apgūt specializētas zināšanas, piemēram, tāmēšanu, traktortehnikas vadīšanu vai betonēšanu, ainavu arhitektūru, programmēšanu, datu apstrādi, datordizainu, e-komerciju, elektrotīklu ekspluatāciju un vēl daudzas citas izglītības programmas.

Mācības līdz šim pabeiguši 43 tūkstoši nodarbināto

Kopš projekta uzsākšanas 2017. gadā, piecu gadu laikā, mācības kopumā uzsākuši apmēram 59 tūkstoši nodarbināto, no kuriem vairāk nekā 43 tūkstoši mācības jau ir pabeiguši.  Strādājošie ar zemu izglītības līmeni vairāk izvēlas apgūt praktiskas iemaņas tādās nozarēs kā metālapstrāde, kokrūpniecība, ēdināšana u.c. Savukārt iedzīvotāji ar jau iegūtu augstāko izglītību izvēlas apgūt izglītības programmas, lai celtu savu kvalifikāciju jau konkrētās profesijās vai iegūtu jaunu izglītību.

Līdzmaksājums par mācībām 5 – 10% apmērā

Lai motivētu Latvijas strādājošos iedzīvotājus pieteikties izglītības programmām, lielāko daļu mācību izmaksu sedz ES fondi un valsts. Piesakoties kādā no profesionālās tālākizglītības programmām, strādājošā līdzmaksājums ir 5%, savukārt, izvēloties mācīties profesionālās pilnveides izglītības programmā, profesionālās izglītības programmas modulī vai studiju kursā, strādājošā līdzmaksājums ir 10%, bet ES fondi un valsts finansējums attiecīgi 90% – 95%. Nodarbinātajiem no maznodrošinātām vai trūcīgām mājsaimniecībām mācības ir bez maksas.

Mācībām var pieteikties strādājoši un pašnodarbināti Latvijas iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem līdz neierobežotam vecumam, tostarp jaunie vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības, un strādājoši pensionāri, kā arī personas ar alternatīvo statusu. Katrs strādājošais projekta laikā var mācīties divas reizes. Pieteikties iespējams mācībām 2 izglītības programmās, taču vienlaicīgi varēs mācīties tikai vienā izglītības programmā. Šajā kārtā mācības notiks gan attālināti, gan klātienē, tāpēc aicinām sekot līdzi katras izglītības iestādes sniegtajai informācijai par mācību procesa norisi un nepieciešamo materiāltehnisko nodrošinājumu.

Pieteikšanās 7. mācību kārtā ilgs līdz 24. februārim. Mācību grupu komplektēšana un mācību uzsākšana plānota no šī gada marta līdz maija beigām. Plašāka informācija par uzņemšanas nosacījumiem, mācību un atbalsta iespējām, kā arī viss izglītības programmu saraksts ir publicēts mājaslapā www.macibaspieaugusajiem.lv .

Par projektu:

ES fondu projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” jeb mācības pieaugušajiem mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, veicinātu strādājošo konkurētspēju un darba produktivitātes pieaugumu. To finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, septiņu gadu laikā līdz 2023. gada 31. decembrim ieguldot vairāk nekā 46 miljonus eiro. Projekta īstenotājs ir Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm un Nodarbinātības valsts aģentūru.


Sākas pieteikšanās mācībām pieaugušajiem digitālo prasmju izglītības programmās

02.06.2021.

31. maijā atklāta jaunā pieteikšanās kārta Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”, kuru īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA). Atšķirībā no iepriekšējām pieteikšanās kārtām šajā var apgūt digitālās prasmes. Ikviens strādājošais vecumā no 25 gadiem var izvēlēties kādu no piedāvātajām 412 izglītības programmām, kas aptver gan digitālās pamatprasmes, gan padziļinātu augstākā zināšanu līmeņa digitālo prasmju mācības pieaugušajiem. Pieteikšanās ilgs līdz 30. jūnijam tiešsaistē www.macibaspieaugusajiem.lv.

Izglītības programmas piedāvā 47 izglītības iestādes visā Latvijā. Programmas kopumā aptver 12 digitālās kompetences:

informācijas apstrāde/informācijas un datu pratība;
komunikācija un sadarbība;
digitālā satura veidošana
IT drošība; problēmu risināšana;
programmēšana, tīmekļa vietņu un lietotņu izstrāde un uzturēšana;
digitālā biznesa analīze;
multimediju dizains;
digitālā projektu vadība;
digitālā produktu vadība un izstrāde;
digitālais mārketings;
datu zinātne, datu analīze un datu vizualizācija.

Izglītības programmas ir izstrādātas, lai uzlabotu strādājošo un pašnodarbināto iedzīvotāju vispārīgās un profesionālās digitālās prasmes efektīvākam darbam un konkurētspējas uzlabošanai darba tirgū. Veidojot šīs kārtas mācību piedāvājumu sadarbībā ar profesionālās izglītības iestādēm un darba devējiem, vērā tika ņemti gan esošie darba tirgus izaicinājumi, gan pandēmijas radītais iespaids uz digitālo prasmju pilnveides nepieciešamību attālinātā darba veikšanai un izglītības programmu apguvei, kā arī interese apgūt dažādas digitālās prasmes līdzšinējās pieteikšanās kārtās.

 “Gan iepriekšējo pieteikšanās kārtu rezultāti, gan darba devēju pieprasījumi apliecina iedzīvotāju pieaugošo vēlmi un nepieciešamību apgūt tieši digitālās prasmes. To pastiprinājušas arī vīrusa pandēmijas radītās pārmaiņas, kurās dominējošu un nereti pat izšķirošu lomu ieņem tieši digitālo prasmju pārvaldība. Šajā pieteikšanās kārtā piedāvātās zināšanas un prasmes palīdzēs stiprināt digitālās pozīcijas katram pieaugušajam gan viņa profesionālajās gaitās, gan viņa biznesa digitālo risinājumu attīstībā, ļaujot mums visiem kopā iziet no Covid-19 krīzes ar spēcīgāku digitālo pratību”, uzsver Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās.

Apgūt digitālās prasmes līdz šim izvēlējušies vairāk nekā 18 tūkstoši

Kopš projekta uzsākšanas 2017. gadā mācības kopumā uzsākuši vairāk nekā 48 tūkstoši strādājošo, no kuriem 38% izvēlējušies apgūt dažādas digitālās prasmes. Turklāt lielākā atsaucība bijusi tieši iepriekšējā pieteikšanās kārtā, kur kopējais dalībnieku skaits digitālo prasmju izglītības programmās pārsniedza 5 tūkstošus, tā apliecinot nepieciešamību pēc digitālo zināšanu pilnveides Latvijas iedzīvotāju vidū.

Starp pieprasītākajām digitālo prasmju izglītības programmām ierindojusies projektu vadība ar Agile, Scrum un citiem rīkiem, digitālais mārketings, Google Adwords kampaņu organizēšana, programmēšana un mājaslapu veidošana, datu analīze un darbs ar MS Excel, kā arī personas datu aizsardzība un IT drošība.

Līdzmaksājums par mācībām 5-10% apmērā

Lai motivētu Latvijas iedzīvotājus piedalīties izglītības programmās, projektā lielāko daļu izmaksu sedz ES fondi un valsts. Piesakoties kādā no profesionālās tālākizglītības programmām, strādājošā līdzmaksājums ir 5%, bet ES fondi un valsts finansējums sedz atlikušos 95%, savukārt izvēloties mācīties profesionālās pilnveides izglītības programmā, profesionālās izglītības programmas modulī vai studiju kursā, strādājošā līdzmaksājums ir 10%, bet ES fondi un valsts finansējums – 90%. Maznodrošinātajiem un trūcīgajiem mācības ir bez maksas.

Mācībām var pieteikties strādājoši un pašnodarbināti Latvijas iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem līdz neierobežotam vecumam, tostarp jaunie vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības, un strādājoši pensionāri. Katrs strādājošais projekta laikā var mācīties divas reizes. Pieteikties iespējams mācībām 3 izglītības programmās, taču vienlaicīgi varēs mācīties tikai vienā izglītības programmā. Šajā kārtā mācības notiks tikai attālināti, tāpēc, izvēloties izglītības programmu, rūpīgi jāiepazīstās ar tās saturu un jāpievērš uzmanība materiāltehniskajam nodrošinājumam (tehnoloģiskie rīki, ierīces un programmatūra), kas būs nepieciešams izglītības programmas apguvei.

Pieteikšanās 6. mācību kārtā ilgs līdz 30. jūnijam un plānots, ka mācību grupu komplektēšana un mācības sāksies augustā, septembrī. Plašāka informācija par uzņemšanas nosacījumiem, mācību un atbalsta iespējām, kā arī izglītības programmu saraksts ir publicēts projekta tīmekļa vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv .

 

Par projektu:

ES fondu projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” jeb mācības pieaugušajiem mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, veicinātu strādājošo konkurētspēju un darba produktivitātes pieaugumu. To finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, septiņu gadu laikā līdz 2023. gada 31. decembrim ieguldot vairāk nekā 46 miljonus eiro. Projekta īstenotājs ir Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm un Nodarbinātības valsts aģentūru.

Vairāk: www.macibaspieaugusajiem.lv


Līdz 22. oktobrim pieaugušie var pieteikties apmācībām

30.09.2020.

22. septembrī atklāta pieteikšanās piektajai mācību kārtai Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”, kuru īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA). Šajā kārtā strādājošajiem vecumā no 25 gadiem ir iespēja izvēlēties mācības vairāk nekā 500 izglītības programmās. Pieteikšanās mācībām notiek līdz 22. oktobrim.

Piektajā mācību kārtā mācības 11 tautsaimniecības nozarēs piedāvā 57 izglītības iestādes visā Latvijā. “Šajā kārtā mācību piedāvājums tiek paplašināts ar 196 profesionālās tālākizglītības un profesionālās pilnveides izglītības programmām uzņēmējdarbības nozarē. Aicinām arī šajā nozarē strādājošos izmantot iespēju stiprināt savu konkurētspēju, pilnveidojot profesionālo kompetenci”, stāsta VIAA direktore Dita Traidās.

Sākot ar piekto pieteikšanās kārtu ir mainījušies līdzfinansējuma nosacījumi un, apgūstot kādu no profesionālās tālākizglītības programmām, kuru noslēgumā var iegūt profesiju, iedzīvotājiem būs jāmaksā tikai 5% līdzmaksājums, jo 95% sedz ES fondi un valsts. Turklāt pēc programmas apgūšanas iedzīvotājs varēs saņemt arī ceļa izdevumu kompensāciju līdz 30 eiro mēnesī, kas iztērēti, dodoties uz prakses vietu un atpakaļ. Pārējo izglītības programmu veidos iedzīvotāju līdzfinansējuma apjoms paliek nemainīgi 10%, ES fondu un valsts – 90%. Maznodrošinātajiem un trūcīgajiem mācības ir bez maksas, savukārt strādājošie ar invaliditāti var pretendēt uz asistenta vai surdotulka izmaksu kompensāciju mācību laikā.

Tāpat kā iepriekš pieteikšanās mācībām norit tiešsaistē mājaslapā www.macibaspieaugusajiem.lv, izmantojot www.latvija.lv autentifikāciju un e-pakalpojumu jebkurā diennakts laikā.

Mācībām var pieteikties strādājoši un pašnodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem līdz neierobežotam vecumam, tostarp jaunie vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības, un strādājoši pensionāri. Katrs strādājošais projekta laikā var mācīties divas reizes neatkarīgi no pieteikšanās kārtu skaita, taču vienlaicīgi iespējams mācīties tika vienā izglītības programmā. Mācību grupu komplektēšana un mācības tiem, kas pieteiksies piektajā mācību kārtā, sāksies 2020. gada novembrī. Plašāka informācija par uzņemšanas nosacījumiem, mācību un atbalsta iespējām, kā arī visu mācību saraksts ir publicēts projekta tīmekļa vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv.

5. mācību kārtā, kurai var pieteikties no 22. septembra līdz 22. oktobrim, mācības ir pieejamas 11 tautsaimniecības nozarēs:

  • būvniecība,
  • drukas un mediju tehnoloģijas,
  • elektronisko un optisko iekārtu ražošana, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas,
  • ēdināšanas pakalpojumi un tūrisms,
  • enerģētika,
  • kokrūpniecība,
  • metālapstrāde, mašīnbūve un mašīnzinības,
  • pārtikas rūpniecība un lauksaimniecība,
  • tekstilizstrādājumu, apģērbu, ādas un ādas izstrādājumu ražošana,
  • transports un loģistika,
  • uzņēmējdarbība.

5. kārtas laikā Alūksnes novadā arī pieejams plašs mācību tematu klāsts. Tos piedāvā mācību centrs “Austrumvidzeme”, mācību centrs “BUTS”, Latvijas Universitāte.

ES fondu pieaugušo izglītības projektu “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” īsteno VIAA, lai pilnveidotu nodarbināto personu profesionālo kompetenci un novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, kā arī veicinātu gan strādājošo konkurētspēju, gan darba produktivitātes pieaugumu. Projektu finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, ieguldot tajā gandrīz 47 miljonus eiro.


Sākas pieteikšanās mācībām pieaugušajiem digitālo prasmju izglītības programmās

31.05.2021.

Šodien, 31. maijā, atklāta jaunā pieteikšanās kārta Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”, kuru īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA). Atšķirībā no iepriekšējām pieteikšanās kārtām šajā var apgūt digitālās prasmes. Ikviens strādājošais vecumā no 25 gadiem var izvēlēties kādu no piedāvātajām 412 izglītības programmām, kas aptver gan digitālās pamatprasmes, gan padziļinātu augstākā zināšanu līmeņa digitālo prasmju mācības pieaugušajiem. Pieteikšanās ilgs līdz 30. jūnijam tiešsaistē www.macibaspieaugusajiem.lv.

Izglītības programmas piedāvā 47 izglītības iestādes visā Latvijā. Programmas kopumā aptver 12 digitālās kompetences: informācijas apstrāde/informācijas un datu pratība; komunikācija un sadarbība; digitālā satura veidošana; IT drošība; problēmu risināšana; programmēšana, tīmekļa vietņu un lietotņu izstrāde un uzturēšana; digitālā biznesa analīze; multimediju dizains; digitālā projektu vadība; digitālā produktu vadība un izstrāde; digitālais mārketings; datu zinātne, datu analīze un datu vizualizācija.

Izglītības programmas ir izstrādātas, lai uzlabotu strādājošo un pašnodarbināto iedzīvotāju vispārīgās un profesionālās digitālās prasmes efektīvākam darbam un konkurētspējas uzlabošanai darba tirgū. Veidojot šīs kārtas mācību piedāvājumu sadarbībā ar profesionālās izglītības iestādēm un darba devējiem, vērā tika ņemti gan esošie darba tirgus izaicinājumi, gan pandēmijas radītais iespaids uz digitālo prasmju pilnveides nepieciešamību attālinātā darba veikšanai un izglītības programmu apguvei, kā arī interese apgūt dažādas digitālās prasmes līdzšinējās pieteikšanās kārtās.

 “Gan iepriekšējo pieteikšanās kārtu rezultāti, gan darba devēju pieprasījumi apliecina iedzīvotāju pieaugošo vēlmi un nepieciešamību apgūt tieši digitālās prasmes. To pastiprinājušas arī vīrusa pandēmijas radītās pārmaiņas, kurās dominējošu un nereti pat izšķirošu lomu ieņem tieši digitālo prasmju pārvaldība. Šajā pieteikšanās kārtā piedāvātās zināšanas un prasmes palīdzēs stiprināt digitālās pozīcijas katram pieaugušajam gan viņa profesionālajās gaitās, gan viņa biznesa digitālo risinājumu attīstībā, ļaujot mums visiem kopā iziet no Covid-19 krīzes ar spēcīgāku digitālo pratību”, uzsver Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās.

Apgūt digitālās prasmes līdz šim izvēlējušies vairāk nekā 18 tūkstoši

Kopš projekta uzsākšanas 2017. gadā mācības kopumā uzsākuši vairāk nekā 48 tūkstoši strādājošo, no kuriem 38% izvēlējušies apgūt dažādas digitālās prasmes. Turklāt lielākā atsaucība bijusi tieši iepriekšējā pieteikšanās kārtā, kur kopējais dalībnieku skaits digitālo prasmju izglītības programmās pārsniedza 5 tūkstošus, tā apliecinot nepieciešamību pēc digitālo zināšanu pilnveides Latvijas iedzīvotāju vidū.

Starp pieprasītākajām digitālo prasmju izglītības programmām ierindojusies projektu vadība ar Agile, Scrum un citiem rīkiem, digitālais mārketings, Google Adwords kampaņu organizēšana, programmēšana un mājaslapu veidošana, datu analīze un darbs ar MS Excel, kā arī personas datu aizsardzība un IT drošība.

Līdzmaksājums par mācībām 5-10% apmērā

Lai motivētu Latvijas iedzīvotājus piedalīties izglītības programmās, projektā lielāko daļu izmaksu sedz ES fondi un valsts. Piesakoties kādā no profesionālās tālākizglītības programmām, strādājošā līdzmaksājums ir 5%, bet ES fondi un valsts finansējums sedz atlikušos 95%, savukārt izvēloties mācīties profesionālās pilnveides izglītības programmā, profesionālās izglītības programmas modulī vai studiju kursā, strādājošā līdzmaksājums ir 10%, bet ES fondi un valsts finansējums – 90%. Maznodrošinātajiem un trūcīgajiem mācības ir bez maksas.

Mācībām var pieteikties strādājoši un pašnodarbināti Latvijas iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem līdz neierobežotam vecumam, tostarp jaunie vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības, un strādājoši pensionāri. Katrs strādājošais projekta laikā var mācīties divas reizes. Pieteikties iespējams mācībām 3 izglītības programmās, taču vienlaicīgi varēs mācīties tikai vienā izglītības programmā. Šajā kārtā mācības notiks tikai attālināti, tāpēc, izvēloties izglītības programmu, rūpīgi jāiepazīstās ar tās saturu un jāpievērš uzmanība materiāltehniskajam nodrošinājumam (tehnoloģiskie rīki, ierīces un programmatūra), kas būs nepieciešams izglītības programmas apguvei.

Pieteikšanās 6. mācību kārtā ilgs līdz 30. jūnijam un plānots, ka mācību grupu komplektēšana un mācības sāksies augustā, septembrī. Plašāka informācija par uzņemšanas nosacījumiem, mācību un atbalsta iespējām, kā arī izglītības programmu saraksts ir publicēts projekta tīmekļa vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv .

 

Par projektu:

ES fondu projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” jeb mācības pieaugušajiem mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, veicinātu strādājošo konkurētspēju un darba produktivitātes pieaugumu. To finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, septiņu gadu laikā līdz 2023. gada 31. decembrim ieguldot vairāk nekā 46 miljonus eiro. Projekta īstenotājs ir Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm un Nodarbinātības valsts aģentūru.

Vairāk: www.macibaspieaugusajiem.lv

Nodarbinātie var pieteikties apmācībām

 01.07.2020.

 No 30. jūnija Eiropas Sociālā fonda projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” ietvaros,  nodarbinātās personas var sākt pieteikšanos profesionālās pilnveides mācībām. Pieteikšanās notiks līdz 15. jūlijam, bet mācību grupu komplektēšana un mācības – jūlija beigās/augusta sākumā. Atšķirībā no ierastajām pieteikšanās kārtām, šajā kārtā mācības notiks tikai attālināti. Mācību programmu saraksts būs publiski pieejams mājaslapā www.macibaspieaugusajiem.lv.

Izglītības programmu piedāvājumā būs profesionālās pilnveides izglītības programmas, moduļi (īsākas izglītības programmas), kas ir nepieciešami profesionālajai darbībai izvēlētajā nozarē, kā arī augstākās izglītības iestādes studiju kursi vai studiju moduļi no akreditēta studiju virziena licencētas studiju programmas. Izglītības programmu saturā būs norādītās galvenās mācību tēmas un risinājumi, kādā plānots organizēt mācību darbu, kā arī personai nepieciešamie tehnoloģiskie rīki, ierīces un programmatūras izglītības programmas apguvei,  izglītības programmas stundu skaits un izglītības programmas īstenošanas periods (nedēļās).

Arī attālināto mācību kārtā mācībām varēs pieteikties strādājoši un pašnodarbinātās personas, tai skaitā jaunie vecāki, kas atrodas darba attiecībās un bērna kopšanas atvaļinājumā, kuri ir vecumā no 25 gadiem ar nepabeigtu vai pabeigtu izglītību.

Mācību izmaksas 90% apmērā sedz ES fondi un valsts, 10% ir strādājošā līdzmaksājums, kuru var segt arī darba devējs. Mācības bez maksas ir strādājošajiem ar maznodrošinātās vai trūcīgās personas statusu.

 Svarīgi! Apstiprināti 2016. gada 15. jūlija Ministru kabineta noteikumu Nr. 474 “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 8.4.1. specifiskā atbalsta mērķa “Pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci” īstenošanas noteikumi” grozījumi, kas paredz, ka:

  • strādājošais projekta laikā mācīties varēs divas reizes (iepriekš bija tikai vienu reizi) neatkarīgi no pieteikšanās kārtu skaita;
  • ja mācības uzsāktas un pārtrauktas, atkārtoti varēs pieteikties ne ātrāk kā 6 mēnešus pēc mācību pārtraukšanas dienas (iepriekš bija 12 mēneši). Šis ierobežojums neattiecas uz tiem strādājošajiem, kuri mācībām pieteicās, bet mācības neuzsāka;
  • ja strādājošais izvēlēsies mācīties profesionālās tālākizglītības programmu (neattiecas uz attālināto mācību kārtu), personai jāveic 5% līdzmaksājums (iepriekš bija 10%).

Pieteikšanās piektajai mācību kārtai arī notiks tiešsaistē, un mācības norisināsies kā ierasts – klātienē. Mācību klāsts piektajai un attālināto mācību kārtai būs atšķirīgs.


Alūksnes novadā var pieteikties mācībām pieaugušajiem 31 programmā

 

11.06.2019.

Visā Latvijā turpinās ceturtā pieteikšanās kārta Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”, kuru īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA). Alūksnes novadā var pieteikties mācībām 31 izglītības programmā četrās izglītības iestādēs. Strādājošie vecumā no 25 gadiem pirmoreiz to var ātri un ērti izdarīt tiešsaistē līdz 28. jūnijam.

Alūksnes novadā pirmoreiz mācības mūžizglītības kompetencēs
Latvijā kopumā šajā kārtā iedzīvotāji var izvēlēties apgūt kādu no vairāk nekā 800 dažāda garuma un satura izglītības programmām, kas pieejamas 46 Latvijas pilsētās un novados. Alūksnes novadā piedāvāto mācību klāsts šajā kārtā ir 31 izglītības programma.

Visā Latvijā, tostarp arī Alūksnes novadā pirmoreiz var pieteikties mācībām mūžizglītības kompetencēs, kas palīdz iegūt dzīves garumā noderīgas prasmes, lai pielāgotos izmaiņām darba tirgū. Alūksnes novadā šīs kompetences var apgūt kādā no 10 izglītības programmām, kuru klāstā ir tādas mācības kā komandas darba vadīšanas ABC, profesionālā angļu valoda mehāniķiem, digitālās prasmes darba vajadzībām, iecere veiksmīgai uzņēmējdarbības uzsākšanai, finanšu un informācijas pratība pieaugušajiem un citas.

Līdzīgi kā iepriekšējās kārtās 21 izglītības programma Alūksnes novadā pieejama sešās tautsaimniecības nozarēs. To vidū ir tādas visā Latvijā pieprasītas izglītības programmas kā digitālais mārketings, Agile projektu vadība, datu analīze un pārskatu sagatavošana ar MS Excel, personas datu aizsardzība un IT drošība, kā arī citas. Alūksnes novada mācību klāstā ir arī programmas, kurās var iegūt profesiju un kļūt par elektromontieri vai kokapstrādes iekārtu operatoru.

Jaunums – pieteikšanās tiešsaistē
Pirmo reizi projekta laikā pieteikšanās norit tiešsaistē mājaslapā www.macibaspieaugusajiem.lv jebkurā diennakts laikā. Iedzīvotājiem vairs nav jāsūta pieteikums e-pastā vai jādodas uz izglītības iestādi klātienē.

Ja strādājošajiem nepieciešams informatīvs atbalsts piemērotāko mācību izvēlei vai nav iespēju pieteikties mācībām tiešsaistē, konsultācijas un iespēju pieteikties klātienē nodrošina pieaugušo izglītības koordinatori 82 VIAA sadarbības pašvaldībās, tostarp arī Alūksnes novadā. Visu koordinatoru kontakti pieejami www.macibaspieaugusajiem.lv.

Mācībām var pieteikties strādājoši un pašnodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem līdz neierobežotam vecumam, tostarp jaunie vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības, un strādājoši pensionāri. Ikviens strādājošais mācīties šī projekta ietvaros var vienu reizi. Alūksnes novada un tuvējo novadu iedzīvotāji var pieteikties mācībām arī citās Latvijas vietās.

Alūksnes novadā mācības šajā kārtā piedāvā četras izglītības iestādes – Latvijas Universitāte, Smiltenes tehnikums, mācību centrs BUTS un mācību centrs Austrumvidzeme.

Mācības bez maksas vai 10% līdzmaksājums
Maznodrošinātajiem un trūcīgajiem iedzīvotājiem mācības ir bez maksas, pārējiem strādājošajiem jānodrošina 10% līdzmaksājums, kuru var finansēt arī darba devējs. Mācību maksa ir atkarīga no izglītības programmas veida un ilguma. Tie ir vidēji 36 eiro īsākajās izglītības programmās, kā arī vairāki simti eiro garākajās programmās, kurās var iegūt profesiju.

Plašāka informācija par uzņemšanas nosacījumiem, mācību un atbalsta iespējām, kā arī visu mācību saraksts ir publicēts projekta tīmekļa vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv.

ES fondu pieaugušo izglītības projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam un veicinātu gan strādājošo konkurētspēju, gan darba produktivitātes pieaugumu. Projektu finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, ieguldot tajā vairāk nekā 25 miljonus eiro.


Sākas pieteikšanās mācībām pieaugušajiem gandrīz 800 programmās

 27.05.2019.

Pirmdien, 27. maijā, atklāta ceturtā pieteikšanās kārta Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”, kuru īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA). Šogad piedāvāto programmu skaits, salīdzinot ar 2018. gadu, ir pieaudzis teju divkārt, un strādājošajiem vecumā no 25 gadiem ir iespēja izvēlēties no gandrīz 800 izglītības programmām. Pieteikšanās mācībām notiek līdz 28. jūnijam, un pirmoreiz to var izdarīt tiešsaistē www.macibaspieaugusajiem.lv.

Plašākas mācību iespējas

Ceturtajā pieteikšanās kārtā ir būtiski palielinājies mācību klāsts un daudzveidība. Mācības 12 tautsaimniecības nozarēs piedāvā 82 izglītības iestādes visā Latvijā. Pirmoreiz mācību klāstā ir arī 29 dažādu profesionālās izglītības moduļu apguve, kas nepieciešami profesionālajai darbībai izvēlētajā nozarē. Šajā kārtā piedāvājumā ir arī sadarbībā ar  profesionālās izglītības iestādēm un uzņēmējiem izstrādātas mācības 8 mūžizglītības kompetencēs.

Pirmo reizi projekta laikā pieteikšanās norit tiešsaistē mājaslapā www.macibaspieaugusajiem.lv, izmantojot latvija.lv autentifikāciju un e-pakalpojumu jebkurā diennakts laikā. Iedzīvotājiem vairs nav jāsūta pieteikums e-pastā vai jādodas uz izglītības iestādi klātienē.

Mācībām var pieteikties strādājoši un pašnodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem līdz neierobežotam vecumam, tostarp jaunie vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības, un strādājoši pensionāri. Ikviens strādājošais mācīties šī projekta ietvaros var vienu reizi.

Mācību piedāvājums top sadarbībā ar darba devējiem

“Mērķtiecīga un plānota pieaugušo izglītība ir viens no risinājumiem darba tirgus izaicinājumiem, tāpēc mācību saraksts katrā kārtā top, ņemot vērā Ekonomikas ministrijas un Labklājības ministrijas darba tirgus prognozes un darba devēju ieteikumus, lai mazinātu kvalificētu darba roku trūkumu un darbaspēka novecošanos valsts ekonomikai svarīgās nozarēs. Projekta līdzšinējās trijās kārtās mācībās iesaistījušies jau 17 tūkstoši strādājošo,” akcentē VIAA direktore Dita Traidās.

Lai motivētu strādājošos mācīties, projektā lielāko daļu mācību izmaksu sedz ES fondi un valsts, savukārt iedzīvotājiem jānodrošina 10% līdzmaksājums, kuru var apmaksāt arī darba devējs. Neformālajās izglītības programmās, kas ir visīsākās mācības projektā, iedzīvotāja līdzmaksājuma apmērs ir vidēji 36 eiro, savukārt garākās izglītības programmās, kurās var iegūt profesiju, tas var būt arī vairāki simti eiro.

Maznodrošinātajiem un trūcīgajiem mācības ir bez maksas, un šīs iedzīvotāju grupas var saņemt atbalstu arī reģionālajai mobilitātei – transporta izmaksu kompensāciju, ja šādi izdevumi radušies mācību laikā. Savukārt strādājošie ar invaliditāti var pretendēt uz asistenta vai surdotulka izmaksu kompensāciju mācību laikā.

Gadījumos, ja strādājošajiem nepieciešams informatīvs atbalsts piemērotāko mācību izvēlei vai nav iespēju pieteikties mācībām tiešsaistē, aicinām vērsties pie pieaugušo izglītības koordinatoriem 82 VIAA sadarbības pašvaldībās. Mācību pieteikumu var noformēt arī klātienē VIAA, iepriekš piesakoties un uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Savukārt 28 Nodarbinātības valsts aģentūras filiālēs var saņemt karjeras konsultāciju.

Plašāka informācija par uzņemšanas nosacījumiem, mācību un atbalsta iespējām, kā arī visu mācību saraksts ir publicēts projekta tīmekļa vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv.

12 tūkstoši mācības jau pabeiguši

Kopš projekta uzsākšanas 2017. gadā noritējušas jau trīs pieteikšanās kārtas, kurās mācības uzsākuši vairāk nekā 17 000 strādājošo, no kuriem vairāk nekā 12 000 izglītošanos jau pabeiguši. 32% visu mācību dalībnieku ir vecumā no 45 gadiem, savukārt 20% – vecumā virs 50 gadiem. 31% mācību dalībnieku ir rīdzinieki, bet 69% dzīvo ārpus galvaspilsētas. Kopumā projektā līdz 2022. gadam plānots iesaistīt 36 tūkstošus nodarbināto.

ES fondu pieaugušo izglītības projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam un veicinātu gan strādājošo konkurētspēju, gan darba produktivitātes pieaugumu. Projektu finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, ieguldot tajā vairāk nekā 25 miljonus eiro.

Papildu informācija:

Zane Ieviņa
Kampaņas “Tuvāk jaunam darbam!” sabiedrisko attiecību speciāliste
P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības
(+371) 26278178
zane.ievina@prae.lv