MIĶEĻDIENAS NEDĒĻA 2024 - Alūksnes novads

MIĶEĻDIENAS NEDĒĻA 2024

Ir atkal pienācis rudens, koku lapas sāk iekrāsoties. Dienas kļūst vēsākas un saulīte sāk griezties uz rudens pusi. Kad diena un nakts 29. septembrī nostājās vienādā garumā, ir klāt MIĶEĻDIENA.

Miķeļi ir rudens saulgrieži. Miķeļi jeb Miķeļdiena ir latviešu rudens gadskārtu svētki un gada auglīgās daļas aizvadīšanas svētki. Miķeļdienas rituāls bija Jumja ķeršana – Jumja meklēšana. Miķeļdienu dēvē arī par Appļāvībām (jo raža novākta) vai Jumja dienu.

Septembra noslēdzošajā nedēļā, 23. – 27. septembrim mūsu iestādē notika Miķeļdienas svētku svinēšana.

Lai sagatavotos svētkiem, katra grupa novāca ražu no grupas mazdārziņiem, sagatavoja savus dārziņus ziemai, gatavoja ēdienus no pašu izaudzētā, vēroja un pārliecinājās, ka tiešām atnācis rudens – nepļautajā dabiskās pļavas teritorijā, citu grupu dārziņos, koku, krūmu krāsās iestādes laukumā un arī pilsētā, tuvējos mežos un parkā.

Lai noskaidrotu, kādu šķirņu kartupeļus audzējam mājās un popularizētu mazdārziņu kultūru, pašu izaudzētu dārzeņu nozīmi gan savas veselības, gan vides ekoloģijas saglabāšanā, veidojām Miķeļdienas kartupeļu izstādi.
Ekopadome pavasarī aicināja katru grupu iestādes dobēs arī izaudzēt kartupeli, pētīt tā augšanu, novākt ražu un pagatavot kādu ēdienu tieši no kartupeļa.

Prieks par lielo atsaucību, 9.grupas Mazā Ekopadome apkopoja rezultātus un secināja, ka 40 bērni un viņu ģimenes un 4 darbinieki uz izstādi atnesa savas iecienītākās kartupeļu šķirnes. Populārākās bija Vineta, Bellarosa, Laura, Solists, Quenn Anna, Soraju, Anuscha. Protams, prieks, par senajām ģimenes, vecmāmiņu “šķirnēm”, kam nosaukums nav zināms, bet kartupelis saglabāts cauri laikiem kā ģimenes vērtība. Iestādes virtuves saimnieces izstādē izvietoja kartupeļus, ko ēdam dārziņa pusdienās. Piektdien, izstādes noslēgumā, ja vēlējās, varēja mainīties ar kartupeļu šķirnēm.

Pēc darba jāsvin svētki. Par to gādāja mūzikas un sporta skolotājas nedēļas garumā.
Ar tradicionālajām dziesmām un rotaļām, uzdevumiem un cienastu pie bērniem ieradās VĀVERE (L.BERKULE) un PELE (S.KĻAVA – BŪMANE) šonedēļ svinējām kopā. Rotaļās gājām aplī – tik apaļā, cik saulīte, lai tā vēl silda un izgaismo tuvojošās rudens pelēkās dienas. Vēl kopā priecājāmies par veltēm, ko sagādājis Miķelis. Skaitījām tautasdziesmas, minējām mīklas, klausījāmies, ko vēsta ticējumi.
Sporta skolotājas D.HOLLA, J.STANOVOVA savukārt bija sarūpējušas interesantas kustību aktivitātes katrai grupai:

1. Rotaļa “Čibu čabu” (rotaļa). Auduma maisā ir ielikts viens dārzenis vai auglis. Bērni stāv vienā rindā vai aplī. Abas sporta skolotājas ar maisu iet bērniem klāt, bērns ieliek roku maisā, pēc taustes mēģina saprast kas tas ir par augli vai dārzeni. Laukumam viena pusē ir salikti kociņi ar dārzeņu un augļu kartiņām. Kad bērns ir aptaustījis dārzeni, augli, tad iet nostājas, aiz tas kartiņas, kā viņš uzskata, kas tas ir par dārzeni, augli.
Grupām, kuras apmeklē bērni no 1,5 gada līdz 3 gadiem – Vienā laukuma pusē atradās dārzeņi un augļi. Skolotājas jautās bērniem nosaukumus dārzeņiem un augļiem. Otrajā pusē kartiņas ar tiem pašiem dārzeņiem un augļiem. Uzdevums – aiznest pie kartiņas, kur uzzīmēts tāds pats dārzenis, auglis, pareizi sašķirot.
Kad beidzās rotaļa – skolotāja rādīja bērniem vienādas vai dažādas formas, krāsas vai izmēra augli vai dārzeni un uzdeva jautājumu bērniem – Kas ir kopīgs? Kas ir atšķirīgs?

2. Latvju zīmes “Jumis” meklēšana. Atmiņas spēle. Ir saliktas Latvju zīmju kartiņas. Divas komandas, meitenes un zēni. Bērni skrien pa divi (viena meitene, viens zēns), katrs paceļ vienu kartiņu, ja uz kartiņas ir uzzīmēta Latvju zīme Jumis, tad kartiņu nes pie konusa un piestiprina pie tā. Ja uz kartiņas nav zīme Jumis, tad apgriež kartiņu atpakaļ un noliek vietā. Uz konusa ir uzzīmēti cipari, pēc tiem var noteikt, cik Jumja zīmes ir atrastas. Gan meitenēm, gan zēniem katram jāatrod piecas Jumja zīmes. Uz tāfeles ir pielikta A4 formāta lapa ar zīmi Jumis (paraugs).
Grupām, kuras apmeklē bērni no 1,5 gada līdz 3 gadiem – Uz zemes ir nolikti desmit vingrošanas riņķi. Katrā riņķī ir dažādas Latvju zīmes. Bērni iet visi kopā pēc kārtas pie katra vingrošanas riņķa, katrā riņķī meklē zīmi Jumis. Atrod zīmi un pieliek pie konusa, kurš nolikts pie katra vingrošanas riņķa.

Kad rotaļas un spēles bija izspēlēti, bērniem tika uzdoti jautājumi par paveiktiem uzdevumiem – kāda bija Miķeļdienas latvju zīme? Kāpēc ir jāšķiro dārzeni un augļi.
Kā vēsta ticējums: kas Miķeļdienā atrod Jumi, tam nākamgad gaidāma bagāta raža. Novēlam visiem bagātu un ražīgu gadu!

MIĶEĻDIENAS NEDĒĻA 2024 MIĶEĻDIENAS NEDĒĻA 2024 MIĶEĻDIENAS NEDĒĻA 2024 MIĶEĻDIENAS NEDĒĻA 2024 MIĶEĻDIENAS NEDĒĻA 2024 MIĶEĻDIENAS NEDĒĻA 2024

SAGATAVOJA: Mūzikas skolotājas Santa KĻAVA-BŪMANE, Linda BERKULE, sporta skolotājas Dita HOLLA, Jūlija STANOVOVA, vadītājas vietniece izglītības jomā Anta APINE
Foto no grupu skolotāju arhīviem.

Skip to content