RŪPES PAR SPĀRNOTAJIEM DRAUGIEM - Alūksnes novads

RŪPES PAR SPĀRNOTAJIEM DRAUGIEM

13. decembra rītā mūsu grupas bērni saņēma vēstuli no Rūķiem, kas aicināja pētīt iestādes dabas takā izvietotās putnu barotavas, noskaidrot- cik to ir, kādas, vai tajās ir barība, vai putniņi tās apmeklē.

Silti saģērbušies, devāmies sniegotajā pagalmā. Izstaigājot  dabas taku, apkārt bērnudārza ēkai, konstatējām, ka ir tikai četras putnu barotavas. Barība putnēniem bija tikai divās. Visapmeklētākā bija 2. grupas  pie bērza izvietotā koka putnu barotava. Tur barību meklēja bariņš zvirbulēnu, zīlītes, netālu visu vēroja žagata.

Bērni secināja, ka gribētāju pamieloties ir vairāk, nekā  barotavā vietas. Radās jautājums, ko mēs varētu darīt, lai palīdzētu mazajiem putniņiem ziemas periodā.

Atgriezušies grupā, kopā ar skolotājām meklējām internetā gudrus padomus, kāda barība der putniem ziemotājiem, kādai ir jābūt barotavai, lai putniņi varētu justies droši, lai būtu ērta piekļuve. Visnopietnākais padoms bija tāds,  ja reiz sāksi piebarot mazos putnēnus, tad tas ir jādara regulāri līdz pavasarim. Kopā visi apspriedāmies,  vai mēs varam uzņemties šādas rūpes, vai apņemamies regulāri pārbaudīt barotavas, papildināt tās ar barību. Nolēmām, ka esam gana lieli un spēsim būt atbildīgi par savu lēmumu.

Mūsu  “Sprīdītis” ir EKO dārziņš, tādēļ daudzas jaunas lietas top no otrreiz izmantojamiem materiāliem. Kamēr skolotājas izlietotas tetra pakas pārveidoja par putnu barotavām, bērni gatavoja barojošu maisījumu no margarīna, dažādiem putraimiem, saulespuķu, ķirbju, sezama sēklām. To sapildījām trīs barotavās. Uz āķa piestiprinājām svaiga speķa šķēli ar visu ādu.

Devāmies atkal pagalmā, lai atrastu piemērotu vietu, kur novietot sagatavoto barību un vēl divas speciālās putniem domātās barības bumbas. Kā jau iepriekš bijām noskaidrojuši- barotavām jābūt novietotām drošā vietā, lai kaķi nevarētu putniem nodarīt pāri, lai vārnas nevarētu nozagt barību. Par vispiemērotāko izraudzījām kuplo jasmīna krūmu, tieši pretī mūsu grupas logiem.

Sākās bērniem  visgrūtākais- gaidīšanas laiks. Kad beidzot kāds drosmīgais zvirbulēns atlidos, ieraudzīs mūsu pārsteigumu, pamielosies, pārliecināsies, ka viss ir droši un paziņos pārējiem? Pirmajā dienā nekas nenotika. Otrās dienas rītā kāds zvirbulis, žagata, nedroši, no attāluma vēroja – parādījies kaut kas jauns! Pusdienlaikā mūsu jasmīnkrūmā jau bija īstas viesības.

Bērni ik pa brīdim vēro, kādi putni atlidojuši baroties, kāda to uzvedība, kuru vairāk zvirbuļu vai zīlīšu, vēl kāds nezināms putniņš, kura nosaukumu noskaidrojam, vērojot putnu grāmatu. Dodoties pastaigās regulāri pārbaudām, kura barība putniem patīk labāk, kurā barotavā jāpapildina. Pirms brīvdienām barību izvietojam vairāk, lai nepietrūktu.

Īstenojot projektu “Ēdam atbildīgi!”, cenšamies samazināt pārtikas atkritumus. Kā jau iepriekš noskaidrojām, putniņiem drīkst dot vārītus kartupeļus, graudu putras, biezpienu. Tādēļ pēc porciju sadalīšanas ēdienreizēs,  ja paliek pāri kāds kartupelis, griķi vai putraimu putras,  pievienojot  dažādas sēklas, margarīnu, veidojam barību putniem, kura pēc mūsu novērojumiem putniņiem labi garšo.

10. grupas skolotājas Indra FRUNZA, Gita SELGA

Skip to content