METEŅU TRADĪCIJU SVĒTKI - Alūksnes novads

METEŅU TRADĪCIJU SVĒTKI

Meteņi, dažkārt saukti arī par Meteņdienu, ir vieni no latviešu gadskārtu svētkiem, kas tradicionāli tiek svinēti februārī. Meteņi iezīmē ziemas beigas un pavasara tuvošanos, līdz ar to Meteņus var dēvēt arī par pavasara gaidīšanas svētkiem. 

Arī mūsu pirmsskolas iestādē tradicionāli tiek svinēta Meteņa diena – šogad 19. februārī. Kā jau ierasts, katra iestādes grupa nedēļas sākumā saņēma ceļa kartes ar starta laiku, centriem un tēliem, kuri tur darbojās. Līdz ar to katrā grupā bērniem ar skolotājām bija iespēja izrunāt, prognozēt un minēt par to, kādas aktivitātes vai tradīcijas būs iekļautas.

Pirmajā centrā bērnus sagaidīja LAPSA (S. VANCĀNE), kura ar bērniem pārrunāja un minēja mīklas saistībā ar Meteņu dienas tradīcijām, par šūpošanos un lielīšanos. Lapsa bērniem bija sagatavojusi šķēršļu joslu, kurā, paņemot no kastes smilšu maisiņu, bija jāskrien ap konusiem vai jālec ar maisiem.

Otrajā centrā nepacietīgi bērnus gaidīja PELE (J. TETERE – TETEROVSKA), kura atgādināja bērniem par to, ka Meteņos ir daudz jārotaļājas. Tāpat Pele vaicāja vai bērni zina, ko Meteņos met Metenis? Sagaidot bērnu atbildes, Pele piedāvāja savu rotaļu ar mešanu, pīrāgu vietā piedāvājot mest bumbiņas pāri volejbola tīklam kastēs.

Trešajā centrā bērnus sveicināja ZAĶIS (G. ŪDRE), kurš stāstīja un piedāvāja Meteņos dzīt prom kurmi uz mežu. Lai to varētu izdarīt, esot skaļi, jo skaļi jātrokšņo. Katram bērnam pēc izvēles  bija iespēja paņemt kociņu, ar kuru varēja sist pa metāla vākiem, vai pudeli, pildītu ar kastaņiem, zīlēm, pupām, kuru bija stipri jākrata. Visi kopā  varēja skaļi jo skaļi saukt – kurmi, kurmi projām ej!

Ceturtajā centrā satraukts gaidīja LĀCIS (D. HOLLA), kurš nevarēja saprast, kādā gadalaikā pamodies, jo apkārt viss tik zaļš un sniega nemaz nav. Lācis ļoti vēlējās ātrāk pavasari un pelnus, jo esot dzirdējis, ka pēc Pelnu dienas sākoties pavasaris. Pie Lāča bērniem bija iespēja apskatīt, pārrunāt un pasmaržot kādi izskatās pelni. Lācis lūdza bērnus palīdzēt sakārtot, sašķirot pa pagalmu vēja izpūsto malku divās kaudzēs pēc malkas veida. Vecāko grupu bērniem bija iespēja Lāča malku likt žāvēties, meklējot malkas pagalei atbilstošo kontūru. 

Piektajā centrā smaidīdams bērnus sagaidīja METENIS (I. GREBŪNE), kurš sarunājās ar bērniem par Meteņa zelta pogām – Kādas tās izskatās? Kur meklēt? Metenis pēc tam bērniem piedāvāja, veicot šķēršļu joslu, doties meklēt Meteņa zelta pogas.

Pēc aktīvās un izzinošās darbošanās bērniem grupas telpās bija iespēja mieloties ar siltu tēju un Meteņa dienas pīrādziņiem, kopā ar skolotājām pārrunāt, kas ietekmē to, ka Meteņa dienā vairs nevaram baudīt tādas izpriecas kā vizināšanos ar ragavām no kalniņa.

 

Sagatavoja: pirmsskolas izglītības sporta skolotāja Dita HOLLA

Skip to content