KĀ RODAS SILTUMS? KĀ TO TAUPĪT? - Alūksnes novads

KĀ RODAS SILTUMS? KĀ TO TAUPĪT?

Silta, jauka istabiņa
Bērza malku kurināta…

Saistībā ar mēneša tēmu ,,Es darbīgā pasaulē’’, “Gudrības mātes” grupas bērniem radās jautājums, kā var iegūt  siltumu telpās, kurās dzīvojam?

Kopā ar vecākiem izpētījām katra mājokļa apkures sistēmu un noskaidrojām, ka dažas mājas apkurina ar malku, bet dažās mājās ir radiatori. Kā tad siltums rodas radiatoros?

Lai rastos precīzs priekšstats, kā tas īsti notiek,  devāmies mācību ekskursijā  uz AS “Simone”. 

 Tikām viesmīlīgi sagaidīti un uzņēmuma vadītājs Mārtiņš Kaļva  mūs iepazīstināja ar siltumenerģijas ražošanas procesu, izrādot Parka ielas katlu mājas iekārtas. Bija interesanti uzzināt, kā no koksnes top siltums un kā tas nonāk līdz mājām.

 Iepazināmies  ar enerģētikas nozari un siltumenerģijas tehnoloģisko procesu. Radās priekšstats par to kā ,,ES PATS” varu taupīt siltumenerģiju.

Pie garšīgas, aromātiskas kakao tases bērniem tika dota iespēja  noskatīties  animācijas filmu par siltuma rašanos, taupīšanu un vēlreiz nostiprināt zināšanas par vēroto un uzzināto, piedaloties viktorīnā “Kas ir siltumenerģija?’.

Bērni tika rosināti darināt zīmējumus  par redzēto mācību ekskursijā un paveikto nosūtīja AS “Simone”, kur tie tika izlikti bērnu darbu izstādē.

Ļoti liels paldies M.Kaļvam par ieinteresētību savas nozares popularizēšanā un pirmsskolas vecuma bērniem saprotamu sarežģītu lietu skaidrošanu.

6.grupas skolotājas Solvita VANCĀNE, Mārīte REZGORIŅA

Skip to content