Būtiskākās izmaiņas Alūksnes novada skolu tīklā – no 2023. gada septembra - Alūksnes novads

Būtiskākās izmaiņas Alūksnes novada skolu tīklā – no 2023. gada septembra

Otrdien, 5. aprīlī, Alūksnes novada pašvaldības domes ārkārtas sēdē deputāti pieņēma lēmumu par pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu tīklu novadā.

 

Pieņemtais lēmums paredz, ka no šī gada 1. septembra darbu neturpinās Pededzes pamatskola.

Pārējās izmaiņas novada izglītības iestāžu tīklā saskaņā ar domes lēmumu notiks pēc gada – no 2023. gada 1. septembra un tās būs šādas:

  • Strautiņu pamatskola tiks reorganizēta par Strautiņu sākumskolu ar pirmsskolas un pamatizglītības -3. klašu izglītības programmu realizēšanas vietu ēkā “Zemenīte”;
  • Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija īstenos vidējās izglītības 10.-12. klašu izglītības programmas ar realizēšanas vietu Glika ielā 10 (pašreizējā vecāko klašu ēkā);
  • tiks reorganizētas apvienojot Alūksnes novada vidusskola un Alūksnes pilsētas sākumskola un tiks izveidota jauna izglītības iestāde – Alūksnes vidusskola ar pirmsskolas, pamatizglītības un vidējās izglītības programmu īstenošanas vietām Kanaviņu ielā 14 (pašreizējā Alūksnes novada vidusskolas ēka), Lielā Ezera ielā 26 (pašreizējā Alūksnes pilsētas sākumskolas ēka), Glika ielā 10 (pašreizējā ģimnāzijas jaunāko klašu ēka);
  • tiks likvidētas pievienojot Alūksnes vidusskolai – Bejas pamatskola, Malienas pamatskola un Jaunannas Mūzikas un mākslas pamatskola.

Par novada izglītības iestāžu tīklu bija plānots lemt jau februāra domes sēdē, tomēr šis jautājums netika skatīts, lai turpinātu diskusiju ar iedzīvotājiem. Šajā laikā turpinājās diskusijas gan ar iedzīvotājiem un skolu pārstāvjiem, gan iestāžu vadītājiem un speciālistiem.

5. aprīļa sēdē domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers atgādināja, ka pašvaldība pie izglītības tīkla sakārtošanas strādā jau vairākus gadus, intensīvāks darbs ieguldīts kopš oktobra.

– Mums jāpieņem šis lēmums, kas ir saistošs arī investīciju piesaistei novada izglītības iestādēm – pašvaldībai nav iespējas ne piedalīties Eiropas Savienības fondu projektu aktivitātēs, ne pretendēt uz aizdevumu, ja tā nav līdz 1. jūlijam pieņēmusi lēmumu par izglītības tīkla sakārtošanu, – skaidroja Dz. Adlers.

Viņš norādīja, ka, diskutējot ar sabiedrību, ir rasts kompromiss un izmaiņas izglītības iestāžu tīklā būs no 2023. gada 1. septembra, lai varētu laikus sagatavoties mācību procesa sākšanai. Izņēmums ir Pededzes pamatskola, kur pati izglītības iestāde ir norādījusi, ka no šī gada 1. septembra nav iespējams pilnvērtīgi atvērt skolu jaunam mācību gadam. Izmaiņas lēmumā ir arī attiecībā uz Strautiņu skolu, kur saglabāsies 1.-3. klases.

– Izmaiņas lēmumā ir balstītas uz iedzīvotāju viedokļiem. Iedzīvotāji aicināja nesasteigt lēmumu ar 2022. gada septembri. Tāpat par Strautiņu skolu bija viedoklis, ka pirmās sešas klases pirmsskolas ēkā būs grūti izvietot, lai visiem kopā nodrošinātu izglītības procesu. Ieklausījāmies un ņēmām vērā. Pēc šī lēmuma pieņemšanas līdz 2023. gadam varēsim ļoti labi sagatavoties mācību procesa uzsākšanai – būs daudz jāstrādā pie transporta, drošības, disciplīnas un cita. Mums tas ir jāizdara kopā, – uzsvēra Dzintars Adlers.

Domes ārkārtas sēdē 5. aprīlī izskatīšanai bija virzīti divi lēmuma projekta varianti, arī Zaļo un Zemnieku savienības un Vidzemes partijas/Latvijas reģionu apvienības deputātu sagatavotais lēmuma projekts. No 14 klātesošajiem deputātiem astoņiem balsojot par un sešiem pret, tika atbalstīts pirmais lēmuma projekta variants.

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content