Valsts prezidenta Egila Levita vizīte Alūksnes novadā - Alūksnes novads

Valsts prezidenta Egila Levita vizīte Alūksnes novadā

3. maijā notika Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita un Andras Levites darba vizīte Alūksnes novadā. Viņus sagaidīja Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers ar kundzi Sanitu Adleri.

 

 Dienas sākumā prezidents tikās ar pašvaldības vadību un nozaru pārstāvjiem. Prezidents tika iepazīstināts ar izglītības tīkla plānošanu novadā un pašvaldības ieguldījumiem izglītības kvalitātes uzlabošanai, ar pagastu pārvaldības sistēmas izmaiņām un pakalpojumu nodrošināšanu iedzīvotājiem, pagastu bibliotēkās izveidotajiem Valsts un pašvaldības vienotajiem klientu apkalpošanas centriem. Sarunas gaitā tika apspriesti arī jautājumi par sabiedrības iesaisti un līdzdalību, tostarp atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, par pašvaldības īstenotajiem projektiem un ieguldījumiem uzņēmējdarbības veicināšanai, enerģētikas un ilgtspējas jautājumiem, sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām.

 

 Vizītes turpinājumā Valsts prezidents apmeklēja Alūksnes novada vidusskolu, kur piedalījās svinīgajā Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 33. gadadienai veltītajā pasākumā, sveica skolēnus svētku priekšvakarā, kopīgi pie balti klātiem galdiem svinēja Latvijas Brīvības svētkus un tikās ar jaunsargiem.

 

 Valsts prezidents kopā ar kundzi Andru Leviti darba vizītes laikā apmeklēja Alūksnes Bānīša stacijas ekspozīciju, kur iepazinās ar stāstu par šaursliežu dzelzceļa līniju Gulbene-Alūksne,  sagaidīja pašu Bānīti, kas šogad svin 120. dzimšanas dienu, un satika ar Bānīti atbraukušos mazos pirmklasniekus no Gulbenes.

 SIA “Gulbenes-Alūksnes bānītis” pārvadājumu daļas vadītājs Raitis Melders aicināja prezidentu ar kundzi apskatīt gan vilciena vagonu ar vēsturiskajiem ozolkoka soliem, gan ieskatīties mašīnista darba vietā – lokomotīvē.

Savukārt pēc tam jaunajā Alūksnes Tūrisma informācijas centra ēkā centra vadītāja iepazīstināja ar tūrisma nozari novadā un Valsts prezidents tikās ar vairākiem vietējiem tūrisma uzņēmējiem sarunā par viņu pieredzi tūrisma attīstībā.

 

Dienas turpinājumā Valsts prezidents ar kundzi kopā ar Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētāju un kundzi apmeklēja Alūksnes novada muzeju, kur guva ieskatu abās restaurētajās pils telpās – Klavieru un Ērģeļu istabā, kā arī baudīja īpašo Helēnas dziedājumu, kas stāsta par pils saimniekiem – Fītinghofu dzimtu un Alūksnes muižas pēdējo baronesi Helēnu.

 

 Prezidenta kundze Andra Levite kopā ar Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja kundzi Sanitu Adleri vizītes laikā viesojās Bībeles muzejā, kur tuvāk iepazina stāstu par Bībeles tulkotāju latviešu valodā Ernstu Gliku, aplūkoja muzejā eksponētās Svēto rakstu grāmatas. Vēlāk pie mācītāja Glika par godu Jaunās un Vecas Derības tulkojumiem stādītajiem ozoliem tikās ar Alūksnes ev. lut. draudzes mācītāju Magnusu Bengtsonu un gidi, Glika darba pētnieci Ilonu Riekstiņu. Vizītes turpinājumā Andra Levite apmeklēja Alūksnes slimnīcu, kur galvenās ārstes, valdes priekšsēdētajas Marutas Kauliņas vadībā apskatīja slimnīcas telpas, jaunizveidoto rehabilitācijas nodaļu, kā arī tikās sarunā ar slimnīcas mediķiem.

 

 Valsts prezidenta darba vizītes noslēgumā prezidents ar kundzi apmeklēja Jaunlaicenes muižas muzeju “Malēnieša pasaule”. Augstos viesus ar muzikālo sveicienu priecēja Jaunlaicenes folkloras kopa “Putnis” un Ziemera pagasta folkloras kopa. Muzeja darbinieces prezidentu un kundzi iepazīstināja ar Malēniju un malēniešiem. Viesiem bija iespēja satikt un aprunāties ar bijušo ilggadējo muzeja vadītāju Sandru Jankovsku, un ļaudīm, kas vēl prot malēniešu valodu – Skaidrīti Miku, Dainuvīti Eglīti, Vizmu Supi un Aivaru Kļaviņu.

Māra Šļivkas, Evitas Aplokas un Montas Melzobas foto

Skip to content