Ar lielu bērnu un jauniešu interesi atvērts jaunais Alūksnes veloparks - Alūksnes novads

Ar lielu bērnu un jauniešu interesi atvērts jaunais Alūksnes veloparks

Pirmdien, 5. jūnijā, Alūksnes novada jauniešiem patiesi saviļņojošs un ilgi gaidīts notikums Alūksnē atklāts jaunais aktīvās atpūtas parks ar velotrasēm.

Aktīvās atpūtas parks ar divu veidu velotrasēm papildinās Alūksnes Sporta centra sportisko aktivitāšu piedāvājuma klāstu dažāda vecuma un prasmju velobraucējiem, skrituļotājiem, skeitbordistiem un citiem aktīvās atpūtas un sporta piekritējiem. Alūksnes veloparks ir inovatīvs, moderns aktīvās atpūtas parks, ko būvējuši prestižā “Velosolutions” Šveices uzņēmuma partneri “We Build Parks”. Parks sastāv no divām asfalta velotrasēm (pump track) un “BTA velozinis” velotrases. Lielākā asfalta velotrase ir paredzēta sacensībām un treniņiem uz ātrumu, taču mazākā izmēra velotrase ar grafiti mākslinieka Vour radītu mākslas darbu, ir papildināta ar inovatīviem brīvā stila elementiem, kas paredzēti triku izpildei, tādēļ to dēvē par freestyle pump track jeb brīvā stila asfalta velotrasi. Šāda veida projekts dod iespēju izpausties visa vecuma braucējiem ar visdažādākajiem braucamrīkiem neatkarīgi no to sagatavotības līmeņa. Alūksnes freestyle pump track ir viena no pirmajām 10 šāda veida asfalta velotrasēm visā pasaulē – liels sasniegums Latvijas aktīvās atpūtas infrastruktūras attīstībai. Blakus asfalta trasei izbūvēta “BTA Velozinis” velotrase, kas ir biedrības “For Better” dāvinājums. Šī trase sastāv no dažādiem elementiem, kas imitē šķēršļus, māca jaunajiem velobraucējiem tos pārvarēt un palīdz apgūt velobraukšanas prasmes. Aktīvās atpūtas parka teritorijā uzstādīta nojume, soliņi, atkritumu tvertnes, ierīkotas labierīcības, dzeramā ūdens brīvkrāns, apgaismojums, videokameras, labiekārtota teritorija. Atklāšanas pasākumā ikvienam bija iespēja izbraukt gan asfalta trases, gan arī izmēģināt savu varēšanu “BTA Velozinis” velotrasē.

– Kad pirms vairākiem gadiem ar jauniešiem runājām par dažādiem iniciatīvu projektiem, viena no jaudīgākajām jauniešu prioritātēm bija izveidot veloparku Alūksnē. Tagad šis sapnis ir īstenojies, lai gan ceļš līdz tam nebija viegls. Paldies, ka valdība piešķīra finansējumu šim Alūksnes Sporta centra aktivitātes papildinošajam projektam. Paldies domes deputātiem, īpaši Jānim Sadovņikovam, paldies politiķiem, paldies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, ka saskata potenciālu reģionos un palīdz ieviest projektus jauniešiem! Laikā, kad pasauli ir pārņēmušas augstās tehnoloģijas un fiziskās iemaņas jaunatnei mazinās, ir nepieciešams šāds veloparks, lai jauniešus atgrieztu pie veselīga dzīvesveida un fiziskām aktivitātēm, – atklāšanas pasākumā sacīja Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers, aicinot jauniešus veloparka teritorijā būt tikpat vienotiem kā Latvijas hokeja komandai un kopīgi uzraudzīt kārtību un drošību trasē.

Paldies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai par piešķirto finansējumu pašvaldības augstas gatavības mērķdotāciju investīciju projektam, paldies Valsts reģionālās attīstības aģentūrai, kas uzraudzīja projekta ieviešanu, paldies par dāvinājumu biedrībai “For Better”. Veloparka radīšanā pašvaldība iesaistījusi īstenus meistarus un profesionāļus – paldies projektētājam un autoruzraugam SIA “Arhitekta L. Šmita darbnīca”, būvuzraugiem SIA “BBPV”, SIA “Asfaltbūve” un “Velosolutions” komandai! Paldies šī projekta vadītājai Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas projektu vadītājai Sanitai Adlerei.

– Es gribu jūs apsveikt, ka dzīvojat pilsētā, kur sapņi piepildās! Šī ir pasaules pieredze, kas ir koncentrējusies šajā mazā zemesgabalā Alūksnē! –  trases atklāšanā sacīja “Velosolutions” pārstāvis Artjoms Smirnovs.

Trases tapšanā bija iesaistīti arī Alūksnes jaunieši – viņi tikās ar projektētājiem un izteica savas vēlmes par trases elementiem, pēc tam arī balsoja par tās vizuālo noformējumu.

– Gandrīz neticami, ka 2021. gada jauniešu forumā izskanējusī ideja par skeitparku Alūksnē ir šodienas realitāte! Esam patiesi priecīgi un lepni, ka bērniem un jauniešiem, kuriem patīk ekstrēmie vasaras sporta veidi, būs vieta, kur ar to nodarboties mūsdienīgi un kvalitatīvi. Jauniešos ieklausās, jauniešos ir spēks un kopā mēs varam! Vēlu visiem baudīt un saudzēt šo skaisto, sakopto vietu! Lai visus šovasar vieno moto “Brauc droši ar ķiveri!” – pasākumā sacīja Alūksnes Bērnu un jauniešu centra jaunatnes lietu speciālists Nikolajs Rakovs.

 Pašvaldība aicina bērnus, jauniešus un vecākus rūpīgi sekot līdzi tam, lai, braucot pa trasēm, tiktu lietotas ķiveres, pasargājot sevi no traumām!

Skip to content