Alūksnes Pilsētpārgājiens – 3 - Alūksnes novads

Alūksnes Pilsētpārgājiens – 3

Alūksnes Pilsētpārgājiens – 3Pastaiga pa Alūksnes Lielajiem kapiem

 

Ir vietas, kurās nekad neesam bijuši, bet par tām daudz zinām. Ir vietas par kurām maz zinām, bet mēdzam tur bieži būt un ir vietas, kurās sagadās būt šad tad un kurās vienmēr izzinām un atklājam ko jaunu. Atzīmējot Starptautisko Tūrisma dienu Alūksnes Tūrisma informācijas centrs aicina š.g. 23.septembrī doties PILSĒTPĀRGĀJIENĀ-3, kurš šogad būs apmēram 3 stundu gara pastaiga pa Alūksnes Lielajiem kapiem kopā ar kapu pārziņiem un  tēlnieku Aināru Zelču. Tikšanās pulksten 11.00 pie pirmajiem vārtiem (GPS: 57.43424, 27.05845).

 

Alūksnes Lielie kapi ir 14, 96 ha liels mantojuma piemineklis, parks un tradīciju vieta vienuviet. Šī ir daudzu ievērojamu alūksniešu un dzimtu atdusas vieta, šeit apglabāti ārsti, skolotāji, uzņēmēji, karavīri un daudzi citi, piemēram, te apbedīts Alūksnes muižas ārsts Johans Gotlībs Neibeisers (1812-1855), kā arī vairāki Lāčplēša kara ordeņa kavalieri, kuru atdusas vietas atzīmētas ar tipveida piemiņas plāksnītēm.

 

Kapsēta ir arī nozīmīgu pieminekļu vieta, tajā bez apbedījumu pieminekļiem rodami arī piemineklis- piemiņas vieta “Alūksnes novada ļaudīm – represiju upuriem” un Baltais krusts – piemiņas zīme latviešu karavīriem. Kapu teritorija rodamas vairākas daļas, piemēram, mediķu kalniņš, tautā sauktie “čigānu kapi” un “skaisto rindu kapi”, bezpiederīgo un pansionātu kapi, kā arī 20.gadsimtu trīsdesmitajos gados izveidotie Garnizona kapi.

 

Kapsētas darbība arī saistīta ar tradīcijām un uzturēšanu. Pastaigas laikā izzināsim arī kapu pārvaldnieku namu, apmeklēsim jauno lapeni, kura izveidota godu mielasta noturēšanai un iegriezīsimies kapličā.

Alūksnes Pilsētpārgājiens ir ikgadēja aktivitāte, kuru Alūksnes Tūrisma informācijas centrs rīko ar mērķi vietējiem iedzīvotājiem iepazīt savu pilsētu, tās vēsturi, kultūru un tradīcijas.

 

Informāciju sagatavoja:
Dace Bumbiere-Augule
Alūksnes tūrisma informācijas centra vadītājas vietniece

Skip to content