Turpinās virzība uz novada attīstības prioritāti – peldbaseina būvniecību Alūksnē - Alūksnes novads

Turpinās virzība uz novada attīstības prioritāti – peldbaseina būvniecību Alūksnē

VEF teritorija Alūksnes novada pašvaldība turpinās virzību uz novada attīstības programmas prioritārās idejas – peldbaseina būvniecība – īstenošanu, tādēļ 30. novembra domes sēdē deputāti pieņēma lēmumu iegādāties bijušo VEF teritoriju Dzirnavu ielā 7 un Parka ielā 2A, Alūksnē.

 

 Par šīs kopš 2014. gada lolotās idejas īstenošanas iespējām novembrī deputāti diskutēja domes Attīstības un Finanšu komitejās.

 

 Saskaņā ar domes pieņemto lēmumu, finansējums objekta iegādei tiks plānots 2024. un 2025. gada pašvaldības budžetā no atsavināšanas procesā iegūtajiem līdzekļiem,  pārdodot īpašumus, kas nav atbilstoši pašvaldības funkciju realizēšanai. Lēmums paredz iegādāties minēto teritoriju no SIA “AGRE NAMI” par kopējo cenu 550 000 EUR.

 

 – Vēlos iedzīvotājiem uzsvērt, ka nekādā gadījumā neplānojam šos līdzekļus ņemt no pašvaldības budžeta, kas paredzēts pašvaldības funkciju veikšanai, – Finanšu komitejas sēdē sacīja pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers.

 

 Kā zināms, bijušā VEF teritorija atrodas valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa “Alūksnes muižas apbūve” zonā un daļēji valsts nozīmes kultūras pieminekļa “Alūksnes pilsētas vēsturiskais centrs” aizsargjoslā, tajā atrodas arī valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – Šlosa rūpnīcas ēka.

 

 Nekustamie īpašumi šobrīd ir vidi degradējošā stāvoklī, kas būtiski traucē blakus esošo pašvaldības īpašumu kvalitātes un sakārtotās vides uztveri un pazemina vērtību.

 

 Objekta atrašanās vieta pilsētas centrā ir ērta un pateicīga, jo tuvumā ir attīstīta kultūras, izglītības, aktīvās atpūtas un tūrisma infrastruktūra, teritorijā vai tās tuvumā ir visi nepieciešamie komunikāciju tīkli. Ņemot vērā iepriekš minēto, šī vieta ir piemērota peldbaseina izbūves vajadzībām.

 

 Turklāt, šī  ir viena no vietām, kas savulaik jau pašvaldībā tika izskatīta šīs idejas realizēšanai. Ņemot vērā tā brīža projekta plānotos apjomus, tika rasts cits risinājums – pašvaldība izsludināja apbūves tiesību izsoli, un arvien ir spēkā esošs būvprojekts pakalpojumu centra būvniecībai zemesgabalā “Jaunsētas” uz apbūves tiesības pamata. Tomēr ir mainījusies situācija un pašreizējā plānošanas periodā Ministru kabineta noteikumi neparedz pašvaldībām iespēju attīstīt uzņēmējdarbības infrastruktūru uz apbūves tiesības pamata, tas iespējams tikai pašvaldības īpašumā esošā teritorijā.

 

 Attīstības komitejas sēdē pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Inese Zīmele-Jauniņa uzsvēra, ka visās sabiedrības grupās šī projekta realizācija ir ļoti gaidīta un aktuāla. Nozīmīga ietekme šim projektam ir ne tikai uzņēmējdarbības attīstībai novadā un jaunu pakalpojumu radīšanai, bet arī peldētapmācībai un vispārējās fiziskās labjūtas uzlabošanai visām vecuma grupām.

 

1. Zīmele-Jauniņa norādīja, ka peldbaseina izbūves ideja ir saskaņā ar vairākiem valsts līmeņa politikas plānošanas dokumentiem, un tās īstenošanai būs iespējams piesaistīt līdzekļus dažādu struktūrfondu piedāvātajās aktivitātēs tuvākā nākotnē, plānoto projekta ideju realizējot pakāpeniski. Komitejas sēdē viņa informēja par vairākām šādām iespējām.

 Viena no programmām, ar kuras atbalstu varēs uzsākt VEF teritorijas attīstību, ir “Atbalsts uzņēmējdarbībai nepieciešamās publiskās infrastruktūras attīstībai”. Finansējums būs pieejams arī programmā “Pašvaldību pielāgošanās klimata pārmaiņām”, kur zaļās infrastruktūras risinājumiem un teritorijas sakārtošanai varēs piesaistīt līdz 3 miljoniem eiro. 2025. gadā tiek plānots arī pašvaldību augstas gatavības projektu finansējums, ko piešķirs pašvaldībām pakalpojumu infrastruktūras attīstībai, uzlabojot pakalpojumu kvalitāti un pieejamību iedzīvotājiem. Vēl būs pieejams finansējums duālās infrastruktūras izveidei civilai aizsardzībai, ko var pielāgot jebkurai pakalpojumu infrastruktūrai.

 – Šī projekta īstenošana sniegs vairākus ieguvumus. Iedzīvotājiem tas radīs jaunus pakalpojumus un darba vietas, veicinās vēlmi dzīvot Alūksnes novadā ilgtermiņā. Tā ir iespēja sakārtot degradētu teritoriju, kas atrodas ekskluzīvā vietā pilsētas centrā ezera krastā, veicināt uzņēmējdarbību, lietderīgi izmantot pilsētas teritoriju, – uzsver Dz. Adlers.

Skip to content