SILTO DŽEMPERU DIENA 2024 - Alūksnes novads

SILTO DŽEMPERU DIENA 2024

Džemperīti uzvilkšu, zeķītes man kājās.
Planētu es izglābšu, lai ir visiem mājas.

Šogad, kā katru gadu, 9.februārī tradicionāli piedalījāmies Ekoskolu Silto džemperu dienā, kuras mērķis ir izglītot sabiedrību par klimata pārmaiņām un veicināt videi un klimatam draudzīgus paradumus.

Jau devīto gadu Latvijā notiek “Silto džemperu diena”, kuras laikā cilvēki aicināti savā dzīvesvietā un darbavietā samazināt gaisa temperatūru un uzvilkt siltāku džemperi. To darījām arī mēs – lielie un mazie Sprīdīši.

 

KĀDA IR MANA RĪCĪBA KLIMATA LABĀ?

 Lai to noskaidrotu, veidojām plakātu izstādi “Mana rīcība klimata labā”. Tās mērķis – veicināt videi un klimatam draudzīgus paradumus, atspoguļojot savu rīcību plakātos, kurus bērni darināja gan ģimenēs, gan grupiņās ar skolotājām. Uzdevums bija – izdomāt vienu veidu, kā tieši TU vari palīdzēt zemei un radīt plakātu savā izvēlētajā formātā ar spilgtu vēstījumu – KĀ RĪKOTIES DABAI UN VIDEI DRAUDZĪGI. Darbus izstādījām iestādes telpās.

Plakātu izstādē piedalījās 29 bērnu ģimenes un visi 11grupu kolektīvi. Šobrīd plakāti ir apskatāmi iestādē, bet martā tie tiks izstādīti arī citās Alūksnes novada pašvaldības iestādēs – Alūksnes Mūzikas skolā un Alūksnes NVO centrā.

Vienu no veidiem, kā palīdzēt zemei, 15 iestādes darbinieki uzskatāmi parādīja izstādē “Dzijas otrā dzīve”. No ārdītas dzijas un dziju pārpalikumiem ir tapuši izcili meistardarbi – zeķes, džemperi, vestes, segas, pārklāji un maskas. Darbojās arī Brīvbode darbiniekiem – ja noder Tev vai kaimiņam, tad glāb planētu un izmanto atkārtoti.

Ekopadome un 6.grupas Mazās Ekopadomes bērni sarūpēja diplomus un pateicības katrai ģimenei, grupai un darbiniekam, kas piedalījās izstādē.

11.grupā (skolotājas S.VĪKSNA, I.RATSEPA) uzsācis darbību rotaļlietu maiņas punkts “Kas vienam lieks, otram prieks!”

Interaktīvi ar savu darbību klimata labā mūs iepazīstināja 3.grupas bērni (skolotājas A.ŠNEIDERE, S.PUŠPURE, V.VĒRDIŅA), nosūtot Silto džemperu dienā visām grupām izglītojošu video sveicienu.

Sprīdīši ikdienā turpina pētīt visu par un ap klimata pārmaiņām sev saprotamā valodā, ar dažādiem paņēmieniem un eksperimentiem.  Grupās pārrunā klimata pārmaiņu cēloņus, sekas un, ko mēs varam darīt, lai novērstu klimata pārmaiņas. Runājam par meža resursu izmantošanu enerģijas iegūšanā – apkurē, par apkures veidiem un ugunsdrošību.

Lai labāk varētu izprast malkas apkures veidus, tika sagatavota malkas kaste ar dažādu koku sķirņu pagalēm, briketēm, ko grupas varēja izmantot nodarbībās, kā arī februāra mēneša bibliotēkas sarūpētajā grāmatu koferī bija pieejamas grāmatas par klimata pārmaiņām un iespējām tās mazināt.

 

Šādi mēs, lielie un mazie Sprīdīši, mācāmies dot savu ieguldījumu klimata labā. Kopā mēs varam vairāk!

Tu esi brīvs savā izvēlē, bet neesi brīvs no savas izvēles sekām.

SILTO DŽEMPERU DIENA 2024 SILTO DŽEMPERU DIENA 2024 SILTO DŽEMPERU DIENA 2024 SILTO DŽEMPERU DIENA 2024 SILTO DŽEMPERU DIENA 2024 SILTO DŽEMPERU DIENA 2024 SILTO DŽEMPERU DIENA 2024 SILTO DŽEMPERU DIENA 2024 SILTO DŽEMPERU DIENA 2024 SILTO DŽEMPERU DIENA 2024

Sagatavoja: Ekopadomes Enerģijas un Klimata pārmaiņu tēmu atbildīgās skolotājas

 Vita VĒRDIŅA un Anita ŠNEIDERE

Skip to content