ZAAO iesniedz izmaiņas nešķiroto sadzīves atkritumu apstrādes tarifā Aprites ekonomikas centrā "Kaudzītes" - Alūksnes novads

ZAAO iesniedz izmaiņas nešķiroto sadzīves atkritumu apstrādes tarifā Aprites ekonomikas centrā “Kaudzītes”

ZAAO iesniedz izmaiņas nešķiroto sadzīves atkritumu apstrādes tarifā Aprites ekonomikas centrā "Kaudzītes"2024. gada 19. septembrī SIA “ZAAO” (ZAAO) iesniedza Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai tarifa projektu, kas paredz izmaiņas sadzīves atkritumu apstrādes tarifā Aprites ekonomikas centrā (AEC) “Kaudzītes”. Šīs izmaiņas ir nepieciešamas, lai nodrošinātu centra infrastruktūras atbilstību aktuālajiem vides aizsardzības standartiem, un ietekmēs  Alūksnes, Balvu un Gulbenes novada iedzīvotājus. 

Aprēķinātās izmaiņas paredz, ka tarifs, kas stāsies spēkā no 2025. gada 1. janvāra, būs 157,27 EUR + PVN apmērā par tonnu. Tas nozīmē, ka tarifs pieaugs par 44,12 EUR par tonnu, salīdzinot ar pašreizējo tarifu 113,15 EUR + PVN par tonnu. Iesniegtajā tarifa projektā ir iekļautas visas izmaksas, kas saistītas ar sadzīves atkritumu plūsmas apsaimniekošanu AEC “Kaudzītes” teritorijā. Tas ietver arī dabas resursa nodokli, kas no 2024. gada 1. janvāra ir noteikts 110 EUR par tonnu, bet no 2025. gada 1. janvāra būs 120 EUR par tonnu. 

Sabiedrisko pakalpojumu veids

Gads

DRN likme, EUR/t

Spēkā esošais tarifs (bez PVN)

Piedāvātais tarifs DRN (bez PVN)

Tarifa palielinājums/ samazinājums (%)

Sadzīves atkritumu apstrāde

2024.

110.00

108,48

151,66

+39,80%

2025.

120.00

113,15

157,27

+38,99%

2026.

130.00

117,83

162,87

+38,22%

 

Šīs izmaiņas ir nepieciešamas, lai nodrošinātu AEC “Kaudzītes” ilgtspējīgu attīstību un tālākās darbības atbilstību augstākajiem kvalitātes un vides aizsardzības standartiem.

AEC “Kaudzītes” iepriekš bija uzņēmuma SIA “AP Kaudzītes” apsaimniekošanā, kas  tika pievienots ZAAO reorganizācijas procesa rezultātā, 2024. gada 19. jūlijā. Šī apvienošanās ļauj nodrošināt vienotu aprites ekonomikas centra pārvaldību, iekļaujot AEC “Kaudzītes” ZAAO darbības struktūrā. Tā kā poligona infrastruktūrā ilgstoši netika veiktas būtiskas investīcijas, šobrīd ir nepieciešami ievērojami uzlabojumi, lai nodrošinātu tā ilgtspējīgu darbību un atbilstību regulējošajām prasībām.

Tarifa izmaiņas ir balstītas uz vairākiem būtiskiem faktoriem, tostarp izmaksu aktualizāciju, kas saistīta ar poligona uzturēšanu un attīstību, kā arī investīcijām infrastruktūras uzlabošanā. 

  • Poligona gāzes savākšanas sistēmas izveidi atkritumu krātuvē, lai mazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas.
  • Precizētas ar atkritumu apstrādi un apglabāšanu saistītās izmaksas
  • Iekļautas vides izglītības aktivitāšu nodrošināšanas izmaksas, kas tiks īstenotas  izmantojot Dabas un tehnoloģiju parka “URDA” piedāvātās interešu izglītības programmas.
  • Veikts poligona slēgšanas un rekultivācijas izmaksu pārrēķins, pamatojoties uz aktuālākajiem datiem.

Priekšlikumus un ieteikumus par tarifu projektu var iesniegt rakstiski vai elektroniski SIA “ZAAO”, LV44103015509, AEC “Kaudzītes”, Litenes pagasts, Gulbenes novads, LV-4405, e-pasta adrese: kaudzites@zaao.lv, kā arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai Rīgā, Ūnijas ielā 45, e-pasta adrese: sprk@sprk.gov.lv., 

Ja tarifa izmaiņas tiks apstiprinātas, no 2025. gada 1. janvāra pieaugs maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, ko veido gan sadzīves atkritumu savākšanas izmaksas, gan dabas resursu nodoklis un apglabāšanas tarifs. Par konkrētām maksas izmaiņām klienti tiks informēti 2024. gada decembrī.

 

Dina Lukaševiča-Lāce
Sabiedrisko attiecību vadītāja

Skip to content