Turpina sienu gleznojumu restaurāciju Jaunajā pilī - Alūksnes novads

Turpina sienu gleznojumu restaurāciju Jaunajā pilī

Turpina sienu gleznojumu restaurāciju Jaunajā pilīIr īstenots Valsts Kultūrkapitāla fonda 2024. gada 2. projektu konkursa Kultūras mantojuma nozarē atbalstītais Alūksnes novada muzeja projekts “Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpas ziemeļu un austrumu sienas gleznojuma restaurācija un rekonstrukcija”.

Alūksnes Jaunā pils būvēta 19. gs. 2. pusē un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis (Nr. 2676). Pils ir viena no ievērojamākajiem vēlās Tjūdoru neogotikas arhitektūras pieminekļiem Latvijā, kas iekštelpās glabā vērtīgus mākslinieciskos sienu un griestu gleznojumus.

Septembra sākumā pabeigta Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpas austrumu sienas restaurācija un rekonstrukcija, kā arī uzsākti darbi uz ziemeļu sienas. Restaurāciju pils veica restauratore Līga Šļakota.

2023. gada rudenī atsākās mērķtiecīga Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpas restaurācija. Kāpņu telpas sienas glabā mākslinieciski vērtīgus pirmās un otrās sistēmas sienu gleznojumus. Sākoties restaurācijai, tika nolemts atsegt un saglabāt dekoratīvā krāsojuma otro mākslinieciski augstvērtīgo krāsojumu, balstoties uz 2016. gadā veikto daļējo kāpņu telpas restaurāciju. Otrās kārtas sienas gleznojumi atklāj neogotikas stila iezīmes. Sienu apakšdaļās vērojams gaišs rusts ar sārtām līnijām, bet sienu augšdaļās attēlota dekoratīva josla ar gotiska dadža lapu rakstu.

Savukārt nākamajā restaurācijas darbu kārtā pirmās kārtas sienas gleznojumu fragmentu plānots atsegt uz rietumu sienas (50×150cm), radot priekšstatu par abām vēsturiskajām pils krāsojuma sistēmām.

 

Linda Apšusala,
Alūksnes novada muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore

Skip to content