Tikšanās ar seno pulksteņu kolekcionāriem - Alūksnes novads

Tikšanās ar seno pulksteņu kolekcionāriem

Tikšanās ar seno pulksteņu kolekcionāriemAlūksnes novada muzejs aicina 2024. gada 18. oktobrī plkst. 14.00 uz pasākumu “Laikrāža noslēpumi: pulksteņmeistaru tradīcijas un kolekcionāru dārgumi”. Pasākuma laikā kopā ar seno pulksteņu kolekcionāriem, alūksniešiem Pēteri Zālīti un Jāni Korpu, iepazīsim viņu veidotās pulksteņu kolekcijas un to vēsturi, kā arī noskaidrosim, kādas zināšanas un prasmes nepieciešamas pulksteņmeistariem.

Pasākuma laikā būs iespēja apskatīt senus pulksteņus, iepazīt to mehānismus un dizainu, kā arī uzzināt par izstādes īpašākajiem un retākajiem eksponātiem – sākot ar 19. gadsimta šedevriem un beidzot ar industriālā laikmeta meistardarbiem. Sarunā ar seno pulksteņu kolekcionāriem, alūksniešiem Pēteri Zālīti un Jāni Korpu, būs iespēja izzināt pulksteņmeistara arodu, kas apvieno zināšanas par laika mērīšanas instrumentiem un juvelierisku precizitāti.
Jānis Korps brīvajā laikā nodarbojas ar pulksteņu restaurāciju un labošanas mākslu. Viņš tikšanās reizē, balstoties uz savu personīgo pieredzi, pastāstīs par pulksteņmeistara arodu, dalīsies ar stāstiem par sarežģītākajiem darbiem un atklās nianses, kā tiek uzturēti seni mehānismi darbībā līdz mūsdienām. Apmeklētāji varēs uzzināt, kā šī amata specifika ir mainījusies laika gaitā un kā tā ir saglabājusi savu vērtību mūsdienu tehnoloģiju laikmetā.
Pēteris Zālītis iepazīstinās ar savu seno pulksteņu kolekciju un dalīsies pieredzē par šo retumu iegūšanu un uzturēšanu. Sarunā tiks aplūkoti konkrēti kolekcijas eksemplāri, kā arī apmeklētāji varēs iepazīt svārsta pulksteņu darbības pamatprincipus un rast atbildes uz jautājumiem par kolekcionēšanas mākslu, pulksteņu vēsturi un labošanas procesu.
Dalības maksa: pieaugušajiem 6,00 EUR, pensionāriem, skolēniem 4,00 EUR.

Skip to content