Vēsturiskā spēlfilma  “Zeme, kas dzied” būs skatāma arī Alūksnē - Alūksnes novads

Vēsturiskā spēlfilma  “Zeme, kas dzied” būs skatāma arī Alūksnē

  Vēsturiskā spēlfilma  “Zeme, kas dzied” būs skatāma arī AlūksnēRežisora Māra Martinsona un scenārija līdzautora Daiņa Īvāna vēsturiskā spēlfilma “Zeme, kas dzied” – stāsts par latviešu nācijas dzimšanu Pirmo latviešu dziedāšanas svētku laikā 1873. gadā

Spēlfilmas pamatā ir stāsts par Pirmo latviešu dziedāšanas svētku dzimšanu un uzņēmīgajiem cilvēkiem, kuri aizsāka šo unikālo, no paaudzes paaudzē nododamo mantojumu. Pateicoties viņiem, 2023. gadā piedzīvojām vērienīgus Dziesmu svētkus un svinējām šīs ilgtspējīgajās, izkoptās un latviešu tautai tik nozīmīgās tradīcijas simt piecdesmito gadadienu.

Alūksnes Kultūras centrā filma “Zeme, kas dzied” būs skatāma 14. novembrī 18.30.

Māris Martinsons, režisors “Mēs esam Zeme, kas dzied. Un zemi, kas dzied, nevar nedzirdēt. Spēlfilma “Zeme, kas dzied” ir ar laimīgām beigām – par vīriem, kuri centās saliedēt tautu ar dziesmu. Un viņiem tas izdevās.”

Dainis Īvāns, scenārija līdzautors: “Spēlfilma “Zeme, kas dzied” būs Latvijā un pasaulē pirmais kinematogrāfiskais mākslas darbs par UNESCO nemateriālā mantojuma sarakstā iekļauto unikālo Baltijas valstu dziesmu svētku tradīciju, par Pirmajiem Vispārīgajiem latviešu dziedāšanas svētkiem Rīgā 1873. gadā, kad svētku realizēšanai tika vēlēts vien pusgads no idejas rašanās brīža. Taču filmas pamatvēstījums ir par dažādos Krievijas impērijas novados dzīvojošo latviešu pirmreizīgo apvienošanos tautā un mūsu nācijas pirmo apzināto soli uz savu valsti, par mūsu simbolu – karoga un himnas – dzimšanu.”

Starp filmas vēsturisko personāžu atveidotājiem ir Andris Bulis (Rihards Tomsons), Ainārs Ančevskis (Jānis Frīdrihs Baumanis), Vilis Daudziņš (Bernhards Dīriķis), Nauris Brikmanis (Krišjānis Kalniņš), Andris Keišs (Atis Kronvalds), Ģirts Ķesteris (Jānis Cimze),  Savukārt Marta Lovisa Jančevska (Anna Līdumnieks), operdziedātāja Marina Rebeka (Zelma Līdumnieks), igauņu aktieris Priit Pius (Jurģis Grietēns) un citi atklāj stāstu par latviešiem ceļā uz pirmajiem svētkiem.

Filmas režisors: Māris Martinsons

Operators: Jānis Jurkovskis

Scenārijs: Māris Matisons un Atmodas laika aktīvists un žurnālists Dainis Īvāns Komponists: Jēkabs Jančevskis

Filmas garums: 2h 10 min

 

Sagatavoja: Iveta Baltā -Vanaga
Alūksnes Kultūras centrs

Skip to content