Pededzē aicina uz tradicionālajiem pareizticīgo svētkiem - Masļeņicu - Alūksnes novads

Pededzē aicina uz tradicionālajiem pareizticīgo svētkiem – Masļeņicu

Alūksnes novada Pededzes pagastā, kas atrodas Latvijas–Krievijas pierobežā, saglabājot vietējās tautas tradīcijas, 17. februārī ikvienu aicina uz tradicionālajiem Masļeņicas svētkiem.

Masļeņica ir pareizticīgo svētki, ko svin pirms Lielā gavēņa sākšanās Lieldienu gaidās. Tie ir svētki atvadām no ziemas un pavasara sagaidīšanai. Kā saulīte, pavasarim tuvojoties, ripo debesu kalnā, tā arī Masleņicas galvenais svētku ēdiens ir pankūkas – apaļas kā saule. Tradīcijās Masļenicu svin visas nedēļas garumā, katrai dienai piedēvējot īpašu nosaukumu, nozīmi un noteiktas tradīcijas.

Pededzes pagastā Masļeņicas svētku svinības sāksies sestdien, 17. februārī, no pulksten 14.00 ar amatnieku un mājražotāju izstrādājumu tirdziņu. Pulksten 15.00 Masļeņicu svinēs teatralizētā uzvedumā “Kā Nastjeņka pavasari meklēja un Masļeņicu satika” ar dejām un dziesmām, spēlēm un izpriecām, konkursiem un atrakcijām, pankūku ēšanu un vizināšanos krāšņi rotātos zirgu pajūgos. Pasākumā piedalīsies Pededzes tautas nama amatiermākslas kolektīvi, kā arī viesi no Latvijas, Igaunijas un Krievijas.

Noslēgumā, pulksten 18.00, notiks tradicionālā salmu lelles dedzināšana, kas arī ir viena no Masļeņicas nedēļas pazīstamākajām tradīcijām. Salmu lelle simbolizē ziemu un šādā veidā tā tiek aizvadīta līdz nākamajam gadam. Ieeja uz Masļeņicas svētku norisēm 1,50 EUR.

Vakarā pulksten 19.00 Pededzes tautas namā visi aicināti uz Masļeņicas svētku balli, uz kuru omulībai var ierasties ar groziņu un, sazinoties ar tautas namu pa tālruni 29176039, arī pieteikt galdiņu. Ieeja uz balli – 1,50 EUR.

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content