UZVELC DŽEMPERI UN IZGLĀB PASAULI ARĪ TU! - Alūksnes novads

UZVELC DŽEMPERI UN IZGLĀB PASAULI ARĪ TU!

16. februārī skolas, uzņēmumi un citas organizācijas bija aicināti piedalīties ikgadējā akcijā “Silto džemperu diena”. Akcijas mērķis ir izglītot sabiedrību par klimata pārmaiņām un veicināt videi un klimatam draudzīgākus paradumus. Silto džemperu dienā nedaudz samazinājām temperatūru telpās, un vecākus aicinājām bērniem uzvilkt siltāku džemperi, kas arī simboliskā veidā apliecinātu atbalstu iniciatīvai. Papildus tam skolas organizē arī dažādus citus izglītojošus pasākumus un integrē klimata pārmaiņu tēmu mācību stundās.

Mūsu 6 gadnieku izglītojošais pasākums notika 13. februārī sadarbībā ar Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 9.c klasi un skolotāju Irēnu Bērziņu. Skolēni vadīja pirmsskolēniem praktiskās darbnīcas un dalījās ar to, ko paši uzzinājuši, iemācījušies Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projektā “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība”. Ar aizrautību bērni mācīja un mācījās par saudzīgu resursu izmantošanu un efektīvu patēriņu: pētīja un salīdzināja mūsdienīgus siltinājuma materiālus, enerģijas patēriņu darba režīmā un dīkstāvē esošai datortehnikai, iepazina mērierīces dažādu elektrolampu patērētās enerģijas noteikšanai, konstruēja no papīra. Katrs pirmsskolēns dāvanā saņēma atstarotāju un šallīti ar projekta logo, kuru nu ar prieku valkā ikdienā.

Savukārt 16. februārī Silto džemperu akcijai īpaši bija gatavojusies 7.grupa, kas dārziņā ieradās baltos džemperos simboliskam balto lāču atbalstam. Ar grupas skolotājas, Ekopadomes locekles Sanitas STRAKŠAS palīdzību, Baltais Lācis jau nedēļas sākumā bija uzrakstījis vēstuli bērniem:

Sveiki, bērni!

Jums raksta mazais Ledus lācēns Ķepuks jeb citi mani pazīst kā balto lāci. Es dzīvoju tālu ziemeļos, tur kur ir ledus un sniegs visu gadu. Pie mums ir mūžīgā ziema.  Es vēl esmu pavisam mazs lācēns un savas dienas pavadu kopā ar savu māmiņu. Mēs ejam kopā makšķerēt zivis. To mēs darām ar ķepām. Man jau liekas, ka nekur nav tik labi kā pie mums tālajos ziemeļos. Te ir manas mājas. Vēl man ir māsiņa. Ar to mēs draiskojamies pa sniegu un nebēdājam ne par ko. Bet es bieži esmu savu māmiņu un tēti dzirdējis runājam, ka drīz mūs var piemeklēt likstas. Jo ledus pa kuru mēs dzīvojamies strauji kūst. Tas nav labi. Tad mēs nevarēsim doties medībās, makšķerēt zivis. Jo visa mūsu dzīve ir pakārtota tam kā atrast barību, ja ledus izkusīs, visapkārt būs ūdens, bet ūdens, ja ir par daudz, mūsu kažociņiem nenāk par labu, mums ir vajadzīgs ledus un sniegs pa ko pārvietoties.

Par to, kas notiek pie mums ziemeļos pie jums runā kā par klimata izmaiņām. Arī  pie jums ziemas vairs nav tādas, kā tās bija daudzus gadus atpakaļ, kad jūsu mammas, tēti, vecmammas un vectēvi bija mazi. Gaiss paliek siltāks no klimata izmaiņām un sniegs un ledus kūst. Kaut ko mainīt var tikai cilvēki.

Šonedēļ visā pasaulē tiks atzīmēta Silto džemperu diena, kad daudzās mājās, skolās bērnudārzos tiks samazināta temperatūra, jūs vilksiet siltos džemperus. Tas viss tiek darīts, lai pievērstu visas pasaules cilvēku uzmanību tam, kas notiek pasaulē, jo īpaši pie mums.

Es vēstulei pievienoju fotoattēlus un stāstiņus, kas stāsta par to kā klājas pie mums ziemeļos, par mūsu dzīvi.

Es nu beigšu, pasveiciniet manu attālo radinieku ( ja satiksiet) brūno lāci.

Lai jums jauka un mīļa šī nedēļa
Baltais lācis ĶEPUKS

Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes “SPRĪDĪTIS” vadītājas vietniece izglītības jomā Anta APINE

Skip to content