NODARBĪBA DABAS TAKĀ KOPĀ AR CĀLĒNU UN ZAĶU MAMMU - Alūksnes novads

NODARBĪBA DABAS TAKĀ KOPĀ AR CĀLĒNU UN ZAĶU MAMMU

Zaļajā ceturtdienā Cālēns (skolotāja Undīne LIEPIŅA) bija sarunājis ar Zaķu mammu (skolotāja Sanita STRAKŠA) krāsot olas. Bet, ak vai, Zaķu mamma neatnāca norunātajā vietā un laikā. Cālēns nu bija satraucies, kas ir noticis. Tā Cālēns aicināja 2.,3., 4., 5., 7., 8., 11.  grupas bērnus palīdzēt atrast Zaķu mammu. Cālēns bērniem pastāstīja, ka gribēja kopā ar Zaķu mammu krāsot olas, bet viņa neatnāca, tikai atstājusi vēstuli, kurā fotogrāfija. Viņš lūdza bērniem palīdzību atpazīt, kur atrodas fotogrāfijā redzamā vieta (stārķa ligzdas laukumiņš). Bērni protams atpazina šo vietu un  veda Cālēnu uz Stārķa ligzdas centru.

“Stārķa centrā” bērnu sagaidīja bēdīgā Zaķu mamma. Cālēns noskaidroja, kas ir noticis, kāpēc Zaķu mamma neatnāca uz oliņu krāsošanu. Viņa pastāstīja, ka visu rītu meklē savus zaķēnus, jo nezin, kur tie palikuši. Viņi ir tik mazi, bez mammas nekur nav bijuši. No rīta  pie brokastu galda sarunājuši, ka dosies pie Cālēna olas krāsot, bet tie pazuda. Cālēns pamanīja atstāto vēstuli, tā bija no zaķēniem. pie vēstules bija fotogrāfija ar norādi, ka zaķēns ir atrodams 1. un 7. grupas laukumiņā. Bērni devās uz laukumu, tur atrada zaķēnu Pēci.

Zaķēns bija sagatavojis bērniem uzdevumu  “Palīdzēsim putnu mammām sagādāt barību mazuļiem!”.  Zaķu mamma kopā ar bērniem noskaidroja, kādi putni ir redzami  norādēs. Noskaidroja, ka visi šie putni – zīlīte, vārna un zvirbulis dzīvo iestādes laukumiņos. Bērni sadalījās 3 komandās. Katrai komandai bija uzdevums nogādāt līdz ligzdai (1.- vārnām  pupiņas un ķirbju sēklas, 2.zīlītei – ar cidoniju un ābolu sēkliņas, 3. zvirbulim –   graudi) barību mazuļiem. Īpašs uzdevums bija 4. grupas bērniem, kas nodarbībā piedalījās kopā ar pašiem mazākajiem, 8. grupas bērniem, viņiem uzdevums bija jāveic pāros.

Tālāk bērni meklēja nākošo norādi – vēstuli  ar fotogrāfiju, kur meklējams zaķēns Jēcis. Atradām otro zaķēnu, kas bija paslēpies netālu no stārķa ligzdas pie lielajiem soliem.  Tur atrada groziņu, kurā salikti dažādi olu krāsošanas materiāli – sīpolu mizas, dabas materiāli, veikala krāsas. Zaķu mamma kopā ar bērniem noskaidroja, kas atrodas mazajos maisiņos, kā tos var izmantot.

Meklējām pēdējo norādi – vēstuli ar fotogrāfiju. Fotogrāfijā  Stārķa ligzda.  Tur atrodam pie akmeņiem paslēpušos 3. zaķēnu – zaķenīti Jeti.  Jete aicināja bērnus, gaidot saulīti, izveidot apli – saules zīmi. Visi stāvot cieši, plecu pie pleca, turot rokās tautisko jostu gāja pa apli  skaitot “buram vārdus” saulītei –

Saulīte dancoja

Sudraba kalnā;

Zeltītas kurpītes

kājiņās.

Cālēns ar Zaķu mammu bērniem un skolotājām novēlēja priecīgus Liedienu svētkus un siltu un jauku pavasari!

7.grupas  skolotāja Sanita Strakša

Skip to content