Karstā un sausā laika dēļ ezeros savairojas aļģes - Alūksnes novads

Karstā un sausā laika dēļ ezeros savairojas aļģes

Ik vasaru, iestājoties ilgstošam karsta un sausa laika periodam, ezeros notiek dabisks zaļaļģu savairošanās un “ziedēšanas” process. Savairojušās aļģes vējš sadzen krastā, kur tās koncentrējas arī vietās, ko iedzīvotāji iecienījuši peldēšanai. Šobrīd vairākās Alūksnes ezera peldēšanas vietās ar vēju sadzītās aļģes sāk atmirt un rodas atmirstošo aļģu masa.

Pašvaldības aģentūras “ALJA” direktors Māris Lietuvietis norāda, ka ir apsekotas vairākas iecienītas peldēšanas vietas Alūksnes ezerā, un pašlaik vistīrākais ūdens ir Šūpalās. Viņš uzsver, ka pagaidām nav pamata noteikt peldēšanās aizliegumu kādā no Alūksnes ezera peldēšanas vietām, vien aicina peldētājus būt uzmanīgiem.

 – Jo augstāka ir gaisa temperatūra, jo vairāk ir aļģu. Atkarībā no vēja virziena, aļģu masa tiek sadzīta kādā krastā, tādēļ peldētgribētājiem jāvēro vēja virziens un jāizvēlas, kurp doties peldēties. Šis ir normāls process dabā, kas raksturīgs karstajam laikam. Ja turpināsies karsts un sauss laiks, vietās, kur sakrājušās atmirstošās zaļaļģes, var sākt veidoties zilaļģes. Zilaļģu veidošanos var atpazīt pēc zilganzaļas, putainas masas. Šādās vietās gan nevajadzētu peldēties, jo tas var izraisīt ādas kairinājumu vai pat iekaisumu, – uzsver M. Lietuvietis.

Viņš norāda, ka šāda situācija ir ierasta parādība pilsētas teritorijā esošam ezeram, kur kādreiz ilgstošā periodā ir novadīti sadzīves notekūdeņi, līdz ar to ir saglabājies fosfors un slāpeklis, kas ir galvenā barības viela aļģēm. Aicinām iedzīvotājus, peldoties ezerā, neizmantot mazgāšanās līdzekļus – šampūnus, dušas želejas, jo arī šie līdzekļi satur fosfora un slāpekļa savienojumus salīdzinoši augstās koncentrācijās, kas palīdz aļģēm uzņemt barības vielas un kaitē ūdens kvalitātei.

 Evita APLOKA, Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content