Automazgātavas būvniecība atļauta, ievērojot vairākus nosacījumus - Alūksnes novads

Automazgātavas būvniecība atļauta, ievērojot vairākus nosacījumus

Alūksnes novada Būvvalde ir apkopojusi publiskās apspriešanas rezultātus par automazgātavas būvi Pils ielā 17B, Alūksnē, un pieņēmusi lēmumu atļaut būvniecību, ja tās laikā uzņēmums ievēros virkni nosacījumu.

Uzņēmums SIA “IMS RICHY” vērsās Būvvaldē ar būvniecības ieceres ierosinājumu uzbūvēt automazgātavu Pils ielā 17B.

– Saņemot būvniecības ieceri, vispirms pārbaudām atbilstību pašvaldības teritorijas plānojumam – grafiskajai daļai un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem. Tiek izvērtēta sabiedrības līdzdalības nepieciešamība atbilstoši Latvijas būvnormatīviem, kā arī, ņemot vērā citos normatīvos aktos noteiktās prasības attiecībā uz dabas, vides, sabiedrības veselības, kultūrvēsturisko pieminekļu un nekustamā īpašuma aizsardzību. Būvniecība ir vistiešāk saistīta gan ar privātpersonas īpašumtiesībām, gan ar sabiedrības interesēm un tiesībām uz labvēlīgu vidi, tādēļ Būvvaldei, izvērtējot konkrētos apstākļus, nav tiesiska pamata liegt būvniecību. Taču, lai būvniecība varētu notikt, uzņēmumam jāievēro izvirzītie nosacījumi, – stāsta Būvvaldes vadītāja Sandra Smildziņa.

Alūksnes novada pašvaldības saistošie noteikumi paredz, ka teritorijas plānojums pieļauj pakalpojuma objektu būvniecība publiskās apbūves zonā. Pēc teritorijas plānojuma un apbūves noteikumiem būvniecības iecerē paredzētā automazgātava atbilst zonējumam kā pakalpojumu objekts.

Būvniecības ieceres publiskajā apspriešanā saņemtas 202 aptaujas lapas, viena aptaujas lapa ar 38 iedzīvotāju parakstiem. 165 aptaujas lapās un aptaujas lapā ar 38 parakstiem būvniecības iecere noraidīta, 37 aptaujas lapās būvniecības iecerei pausts atbalsts. Būvniecības ieceres būvprojekta apspriešanas laikā saņemti 118 priekšlikumi.

Lēmuma pieņemšanas procesā Būvvalde konsultējās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kas norādījusi, ka uz pašapkalpošanas automazgātavām attiecas vides aizsardzības normatīvie akti, kas nosaka prasības notekūdeņu attīrīšanai, darbībai ar bīstamām ķīmiskām vielām, trokšņa līmeņa ievērošanai.

Pieņemot lēmumu par būvniecības atļaušanu, Būvvalde izvirzījusi vairākus nosacījumus, kas jāievēro uzņēmējam, projektējot būvi. Būs nepieciešams sertificēta hidroģeologa slēdziens par gruntsgabalā iespējamo notekūdeņu infiltrācijas apjomu, nekaitējot kaimiņu zemes gabaliem un neradot Alūksnes ezera ūdens piesārņošanos, kā arī jāsaņem tehniskie noteikumi no Valsts vides dienesta un Veselības inspekcijas. Būves arhitektoniskajam risinājumam jāatbilst esošās apbūves raksturam un jāveido harmonisks arhitektoniskais stils un raksturs ar esošo apbūvi. Tonālais risinājums jāpieskaņo esošajam ielas kopējam tēlam (dzeltenā, brūnā toņu gamma). Svarīgi, lai netiktu izmantoti industriālajai, rūpnieciskai apbūvei paredzētie materiāli.

 

Sanita PĀSA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content