Industriālā mantojuma nedēļas nogalē aicina apmeklēt arī Bānīti - Alūksnes novads

Industriālā mantojuma nedēļas nogalē aicina apmeklēt arī Bānīti

Industriālā mantojuma nedēļas PROGRAMMA

Vidzemes plānošanas reģions aicina izbaudīt rudeni un izzināt industriālās vēstures liecības Vidzemē! Nedēļas nogalē no 27. līdz 29. septembrim apmeklētājiem būs pieejami vairāk nekā 40 unikāli industriālā mantojuma objekti Latvijā un Igaunijā, tostarp 11 objekti Vidzemē. Industriālā mantojuma nedēļas nogale norisināsies jau otru gadu, sniedzot iespēju aplūkot arī tādus objektus, kuri ikdienā apmeklētājiem nav pieejami, kā arī daudzu objektu saimnieki sagatavojuši īpašus piedāvājumus.

Vidzemē Industriālā mantojuma nedēļas nogalē varēs apciemot šādus objektus:

Ķoņu dzirnavas,

Gulbenes–Alūksnes bānīti,

Līgatnes papīrfabrikas ciematu un strādnieku dzīvokli,

Zilākalna ūdenstorni,

Vijciema čiekurkalti,

Āraišu vējdzirnavas,

Cēsu Veco alus brūzi,

Rūjienas pienotavu (“Rūjienas Saldējums”),

Piebalgas porcelāna fabriku,

Krīgaļu dzirnavas un

Kalnvēveru vējdzirnavas.

VIDZEMES programma apskatāma ŠEIT.

Ar Industriālā mantojuma nedēļas nogales pilnu Latvijas un Igaunijas objektu sarakstu, kā arī dažādo aktivitāšu programmu var iepazīties  industrialheritage.travel mājas lapā.

Industriālais mantojums ir būves un ēkas, kas līdz ar tehnoloģiju un nozaru attīstību vairs netiek izmantotas to sākotnējam mērķim. Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projektā “Industriālais mantojums” pēdējo 2 gadu laikā pilnīgi jaunu dzīvi ir guvuši vairāki industriālā mantojuma objekti Latvijā un Igaunijā, tostarp 2 objekti Vidzemē – Zilākalna ūdenstornis un Līgatnes papīrfabrikas strādnieku dzīvoklis, bet Gulbenes stacijas depo un Ķoņu dzirnavas būtiski papildinājušas savu piedāvājumu tūristiem.

Tāpat projektā ir arī izstrādāts unikāls industriālā mantojuma tūrisma maršruts, kas apvieno ne tikai visus projektā iesaistītos 25 objektus, bet arī citas industriālā mantojuma apskates vietas, aptverot vairāk nekā 80 objektus Latvijā un Igaunijā – bākas, dzirnavas, hidroelektrostacijas, ūdenstorņus un dzelzceļa objektus.

Vairāk par objektiem var izlasīt jaunajā INDUSTRIĀLĀ MANTOJUMA CEĻVEDĪ.

 

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, projekta ”Industriālais mantojums” sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, tālr.: +371 26488091, mara.sproge@vidzeme.lv

 

Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Skip to content