SEPTEMBRIS “LAIMĪGAJĀ ZEMĒ” - Alūksnes novads

SEPTEMBRIS “LAIMĪGAJĀ ZEMĒ”

10. grupā septembris aizskrējis, aizvirpuļojis kā sarkandzelteno kļavu lapas rudens vēja virpulī. Raiti, koši, aizraujoši.

Mācību gadu uzsākām ar mēneša tēmu “Grāmatas”. Ziņa bērniem, ko vēlējāmies vēstīt- grāmata ir valodas, faktu, ziņu, fantāzijas glabātuves no seniem laikiem. Tās ir daudzveidīgas un tik nozīmīgas katra cilvēka attīstībā.

Precizējām – ko bērni zina par grāmatām, ko noteikti gribētu noskaidrot. Piemēram, cik grāmatu var izlasīt viens cilvēks, vai visas grāmatas ir īstenība vai izdomājums? Pārrunājām grāmatu lietošanas noteikumus, izpētījām grāmatas struktūru, noskaidrojām kā bibliotēkā kārto grāmatas- pēc satura, alfabēta secībā. Tieši tā sakārtojām grupas bibliotēku, ieviesām lasītāju kartes, kurās, apgūstot lasīt un rakstītprasmes, katrs bērns ieraksta izvēlētās grāmatas nosaukumu. Iesaistoties aizraujošā lasīšanas piedzīvojumā, piedalāmies Bērnu žūrijā, vērtējam jaunās bērnu grāmatas, grupas ikdienā ir mirklis, ko bērni nosauca par “Lasīšanas prieku”, kad iespēja klusumā pētīt, lasīt (katram pēc spējām) izvēlēto grāmatu. Esam novērojušas, ka grāmatas iedvesmo bērnus radošām aktivitātēm – veidot no plastilīna, zīmēt, konstruēt, aplicēt stāsta turpinājumu, veidojot ilustrācijas izlasītajam, izsapņotajam. Bērni paši, gan pēc skolotāja ierosmes veidoja vairākas kolektīvās grāmatas, strādājot grupās, pāros. Šādas sadarbības rezultātā grupas bibliotēka ir papildinājusies ar pašgatavotajām- “Alfabēta grāmatu”, bilžu grāmatām “Kurp brauc auto”, “Jaunās manikīres”.

Lai noskaidrotu, kādas grāmatas var iegādāties grāmatveikalos, devāmies gūt pieredzi apgāda “Zvaigzne ABC” grāmatnīcā, kur mūs sagaidīja necerēts pārsteigums – Karlsons, kurš tagad dzīvo uz šī veikala jumta. Pasaulē labākais grāmatu lasītājs mums parādīja dažāda izmēra, formāta, satura grāmatas, kalendārus, darba burtnīcas, atbildēja uz bērnu jautājumiem, uzdeva dažādus jautājumus par bērnu grāmatu varoņiem, par Alūksnes vēsturi, būtībā bija noorganizējis īstu viktorīnu ar balvām. Pēc interesantajām sarunām Karlsons  katru pacienāja ar paša vārītu ievārījumu uz  baltmaizes šķēlītes. Paldies apgāda “Zvaigzne ABC” Alūksnes veikala darbiniekiem, varam lepni un laimīgi apgalvot- šī ir bērniem ļoti draudzīga un iedvesmojoša vide.

 Tāpat jūtamies, sadarbojoties ar Alūksnes muzeju, piedaloties tā interesantajos un izglītojošajos pasākumos. Paldies, par 13. septembrī organizēto aktīvo, izzinošo pastaigu kopā ar barona kungu un baronesi. Bērni barona laboratorijā pētīja dīķa dūņu sastāvu, cienājās ar āboliem un kopā ar pašu baronesi smalki dzēra tēju. Barona pamācīti, apguva kroketa spēles manieres, iepazinās ar īpašo baložu  saimnieci un viņas putniem. Guvernantes iedrošināti, jautrojās, sacentās  vēsturisko izklaižu stafetē. Visa ši pasākuma rezultātā – izpratne par seniem laikiem, dzimtās pilsētas vēsturi, kultūru, jēgpilna darbošanās tīrā, sakoptā vidē, prieks par draugu līdzās, ar kuru dalīties iespaidos, sajūsmā.

Šogad laba ābolu, bumbieru, burkānu, gurķu raža grupas bērnu ģimeņu un personāla dārziņos, tādēļ gandrīz katru dienu bērniem ir iespēja rūpēties par veselīgo našķu sagatavošanu grupas biedriem. Tas notiek šādi – katru dienu mainoties, lai katram ir iespēja, bērni mazgā, mizo, griež šķēlītēs gurķus, burkānus, kārto uz šķīvīšiem un mēs visi našķojamies. Kopā ar grupas bērnu vecākiem vienojāmies, ka bērnu dzimšanas un vārda dienās cienastam vairs veikala našķus nepiedāvāsim.  Mūsu grupas bērnu vecums – seši, tūlīt sāks palikt septiņi gadi. Tas ir labākais vecums, lai paši, piepalīdzot  grupas pieaugušajiem,  gatavotu dažādus (vairāk vai mazāk, bet veselīgus) cienastus svētku mielastam. 30. septembrī, suminot septembra jubilārus, cepām ābolmaizi. Bērni pierakstīja recepti, izpētīja un nosvēra nepieciešamos produktus, izklāja mīklu uz pannas, sakārtoja ābolus, pārkaisīja ar cukura, kanēļa maisījumu. Šoreiz cepšanu uzticējām mūsu iestādes pavārēm. Un tad cienāšanās! Bērni tīksmē apgalvoja, ka tik gardu ābolmaizi ēdot pirmo reiz, interesējās- ko un kad gatavosim nākošreiz? Vietā būtu teikt – paša darbam cita vērtība!

10. grupas skolotājas Indra FRUNZA, Gita SELGA.

Skip to content