Valsts Kultūrkapitāla fonds Alūksnes muzejam piešķīris līdzekļus grāmatas “ALŪKSNES ĒKU STĀSTI” izdošanai - Alūksnes novads

Valsts Kultūrkapitāla fonds Alūksnes muzejam piešķīris līdzekļus grāmatas “ALŪKSNES ĒKU STĀSTI” izdošanai

Valsts Kultūrkapitāla fonds 2020.gada Muzeju nozares attīstībās programmā Alūksnes muzejam piešķīris 3500.00 EUR grāmatas “ALŪKSNES ĒKU STĀSTI” izdošanai.

Gadsimtu garumā Alūksne augusi no maza miestiņa līdz pilsētai. Tā piedzīvojusi gan mieru un uzplaukumu, gan karus un postījumus. Katra vara te atstājusi savu mantojumu un liecības. Nozīmīgas aizgājušo laiku liecinieces ir Alūksnes ēkas, kas spilgti atklāj vēstures norises un stāsta par to, kādas bijušas katra perioda politiskās, ekonomiskās un kultūras tendences. Viduslaikos Alūksnē uzcelta Livonijas ordeņa pils, Muižas laikos krāšņu mantojumu atstājuši baroni fon Fītinghofi, savukārt pirmās brīvvalsts laikā, sākoties intensīvai pilsētas apbūvei, līdzās koka namiem auguši mūra nami ar tirgotavām un amatnieku darbnīcām. Savdabīgu kolorītu pilsētai atstājis arī padomju gadu periods.

Mūsdienu strauji mainīgajā pasaulē, kad aktuāls kļuvis jautājums par identitāti, nacionālajām un dzimtas vērtībām, nozīmīga ir katra Alūksnes ēkas stāsta piefiksēšana, papildināšana un saglabāšana. Šo stāstu popularizēšana sekmēs lokālas piederības un dzimtas sakņu sajūtu, kā arī papildinās pētniecības materiālu par Latvijas pilsētu apbūvi.

2016. gadā Alūksnes muzejs sadarbībā ar laikrakstu ”Malienas Ziņas” aizsāka rubriku ”Agrāk un tagad”. Gandrīz četru gadu garumā reizi nedēļā lasītāji varēja iepazīties ar kādu no Alūksnes ēkas, ielas vai objekta stāstiem, uzzināt šīs vietas vēsturi un salīdzināt to pirmās brīvvalsts un mūsdienu fotogrāfijās. Šobrīd rubrika tiek popularizēta arī muzeja mājaslapā un sociālajās vietnēs. Pateicoties regulārajām publikācijām un lasītāju interesei, katrs Alūksnes ēkas stāsts piedzīvo sava veida atdzimšanu un arī cenzūru- no lasītājiem saņemam gan stāstu papildinājumus, gan arī labojumus un precizējumus.

Šobrīd Alūksnes ēku stāsti kļuvuši par populārāko un lasītāko muzeja rubriku. Lasītāju komentāros tie ir rosinājuši emocijas, līdzpārdzīvojumus un kļuvuši par sirdsstāstiem.

Ņemot vērā sabiedrības interesi un, apzinoties informācijas daudzveidību, apjomu un mainīgumu sociālajās vietnēs, Alūksnes muzeja darbinieki kā aktualitāti un nepieciešamību vērtē ēku stāstu publicēšanu tipogrāfiskā izdevumā- grāmatā ”Alūksnes ēku stāsti”, kas būs vērtīga un paliekoša dāvana Alūksnes pilsētas simtgadē un pamudinājums alūksniešiem atklāt kultūras un vēstures dārgumus tepat aiz sava sliekšņa.

Grāmatas saturā paredzēts atspoguļot dažādos periodos celto Alūksnes ēku stāstus, kuri veidoti balstoties uz muzejā apkopotajām vēstures liecībām, un kurus papildinās vēsturiskās fotogrāfijas no Alūksnes muzeja krājuma un mūsdienu fotogrāfijas no Alūksnes muzeja digitālā arhīva.

Skip to content