Lokālplānojuma izstrāde ir komplicēts un ilgstošs process - Alūksnes novads

Lokālplānojuma izstrāde ir komplicēts un ilgstošs process

 Alūksnes novada dome 26. martā pieņēma lēmumu uzsākt lokālplānojuma izstrādi nekustamajam īpašumam Pils ielā 3, Alūksnē. Lai veicinātu izpratni par lokālplānojumu izstrādes gaitu un sekmētu iedzīvotāju iesaisti lēmumu pieņemšanā, pašvaldība vēlas detalizētāk informēt par šobrīd aktuālā lokālplānojuma izstrādes posmiem.

 Gan Alūksne kā pilsēta, gan novads attīstās un viens no pamanāmākajiem attīstības rādītājiem ir lokālplānojumu uzsākšana un izstrāde. Pēdējos gados Alūksnes novada teritorijā jau ir realizēti divi lokālplānojumi diviem attīstības priekšlikumiem. Viens no tiem ir militārais poligons “Lāčusils” Alsviķu pagastā, otrs – sporta centra būvniecība Jāņkalna ielā 17, Alūksnē.

 – Lokālplānojums ir attīstības priekšlikums, kas tiek izstrādāts, lai risinātu kādu plānošanas uzdevumu, piemēram, infrastruktūras pārkārtošanu, kā arī lai mainītu teritorijas plānojumā noteikto teritorijas izmantošanu un tās aprobežojumus. Šī dokumenta pamatā ir padziļināta konkrētās vietas izpēte, un priekšlikums teritorijas perspektīvajai attīstības vīzijai. Tā izstrāde notiek ciešā pašvaldības, sabiedrības, ierosinātāja, izstrādātāja un uzraugošo institūciju sadarbībā, un ņemot vērā, ka izstrāde ir komplicēts process, tā ilgst aptuveni vienu gadu, – uzsver Alūksnes novada pašvaldības teritorijas plānotāja Ieva Silbauma.

 Alūksnes novada dome šā gada 26. martā ir pieņēmusi lēmumu Nr. 85 “Par lokālplānojuma, kas groza Alūksnes novada teritorijas plānojumu 2015.-2027. gadam, izstrādes uzsākšanu nekustamajam īpašumam Pils iela 3, Alūksnē, Alūksnes novadā”. Šī lokālplānojuma izstrādes priekšlikums paredz konkrētajā teritorijā mainīt funkcionālo zonējumu no Savrupmāju apbūves teritorijas uz Publiskas apbūves teritoriju, lai nodrošinātu ierosinātāja saimnieciskās darbības attīstību. Lokālplānojuma teritorijā plānots veikt investīcijas un attīstīt apbūvi tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanai. Pati lokālplānojuma prezentācija un publiskā apspriešana, kuras laikā tiks sniegtas atbildes uz visiem iedzīvotāju jautājumiem, notiks pēc lokālplānojuma 1. redakcijas iesniegšanas pašvaldībā un domes lēmuma par publisko apspriešanu. Šobrīd notiek institūciju nosacījumu saņemšana un tiek uzsākta lokālplānojuma 1. redakcijas izstrāde.

 Rakstiski priekšlikumi un ieteikumi lokālplānojuma izstrādei iesniedzami Alūksnes novada pašvaldībai, sūtot uz e-pastu: dome@aluksne.lv vai pa pastu uz adresi Dārza ielā 11, Alūksnē, Alūksnes novadā, LV-4301, fiziskajām personām norādot savu vārdu, uzvārdu, adresi, juridiskām personām – nosaukumu, reģistrācijas datus, adresi.

 Jebkura lokālplānojuma izstrādi regulē Latvijas Republikas normatīvie akti. Lokālplānojuma izstrāde ir komplicēts un ilgstošs process, kas sastāv no 11 posmiem. Galvenie no tiem secīgā kārtībā ir: nosacījumu pieprasīšana un saņemšana no institūcijām, lokālplānojuma 1. redakcijas izstrāde, publiskā apspriešana, institūciju atzinumu saņemšana, iedzīvotāju ierosinājumu apkopošana, precizētas lokālplānojuma redakcijas izstrāde, lokālplānojuma apstiprināšana un saistošo noteikumu izdošana. Institūcijas, no kurām ir jāsaņem atzinumi, ir vairākas: Valsts vides dienests, Veselības inspekcija, Vidzemes plānošanas reģions, Dabas aizsardzības pārvalde, Valsts aģentūra “Latvijas Ģeotelpiskās informācija aģentūra”, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, SIA “Tet”, A/S“ Sadales tīkls”, SIA “Rūpe”, A/S “Simone”, Kultūras mantojuma pārvalde, kā arī citas pašvaldības, ja teritorija robežas ar cita novada teritoriju.

 Uzņēmumu vēlme attīstīt pilsētu un tās neizmantotās teritorijas pasaules praksē vērtējama pozitīvi, tāpēc Alūksnes novada pašvaldība aicina katru un ikvienu iesaistīties pilsētvides veidošanā. Jautājumu un priekšlikumu gadījumā lūdzam vērsties pie teritorijas plānotājas Ievas Silbaumas, rakstot e-pastu ieva.silbauma@aluksne.lv, vai zvanot pa tālruni +3712660681.

Sanita Pāsa,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content