Pašvaldība plānos atbalstu lauksaimniekiem un uzņēmējiem nozīmīgu ceļu posmu uzlabošanai - Alūksnes novads

Pašvaldība plānos atbalstu lauksaimniekiem un uzņēmējiem nozīmīgu ceļu posmu uzlabošanai

Lai atbalstītu novada lauksaimniekus un uzņēmējus, Alūksnes novada pašvaldība plānos ceļu atjaunošanas un remonta darbus uzņēmējdarbībai nozīmīgiem pašvaldības ceļiem vai to posmiem.

 Alūksnes novada domes priekšsēdētaja vietnieks Dzintars Adlers kopā ar Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāju Aritu Prižavoiti un uzņēmējdarbības atbalsta speciālisti Māru Saldābolu šopavasar jau vairāku mēnešu garumā individuālās sarunās tiekas ar lauksaimniekiem un uzņēmējiem novada pagastos un pilsētā, lai mērķtiecīgās sarunās noskaidrotu, kāds atbalsts un palīdzība no pašvaldības puses tiem ir nepieciešama.

 Šajās tikšanās reizēs par būtiskāko problēmu uzņēmēji un lauksaimnieki nosaukuši autoceļus un to stāvokli. Par to plašā materiālā jau rakstīts iepriekšējā “Alūksnes Novada Vēstu” numurā.

 Apkopojot tikšanās reizēs izskanējušos viedokļus, Tautsaimniecības komitejas sēdē maijā Dz. Adlers informēja deputātus par uzņēmēju un lauksaimnieku vajadzībām un iepazīstināja ar sagatavoto domes lēmuma projektu par uzņēmējdarbībai nozīmīgiem pašvaldības autoceļiem vai to posmiem, kam pašvaldība plānos atjaunošanas vai remonta darbus. Deputāti par uzņēmējiem nozīmīgo ceļu jautājumu diskutēja arī Finanšu komitejā, savukārt domes sēdē 28. maijā tika pieņemts lēmums plānot tiem atjaunošanas vai remonta darbus.

 – Diskutējot ar uzņēmējiem, izzinām viņu problēmas, ko varētu risināt pašvaldība. Apmēram 90% uzņēmēju un lauksaimnieku sarunās atzina, ka viņu lielākā problēma ir saistīta ar autoceļu stāvokli. Ap 46 km valsts ceļu un 53 km pašvaldības ceļu ir tie, ko līdz šim uzņēmēji un lauksaimnieki ir nosaukuši kā viņiem aktuālos, šai skaitā ir arī nedaudz privāto un servitūta ceļu. Pašvaldība nevar ieguldīt valsts autoceļos, bet tā var palīdzēt uzņēmējiem, uzlabojot pašvaldības pārziņā esošo autoceļu stāvokli.

 53 kilometri ir apmēram 15% no visu pašvaldības ceļu kopgaruma. Šāds ceļu apjoms prasa lielas investīcijas, tādēļ primāri jāsāk ar grāvju rakšanu, ko kā ļoti svarīgu faktoru ceļu sakārtošanā uzsvēra arī lauksaimnieki. Lai arī ar Lauku atbalsta dienesta finansējumu novadā iepriekšējos gados jau esam īstenojuši vairāku uzņēmējdarbībai nepieciešamu pašvaldības ceļu pārbūvi, tas nav pietiekami. Pašvaldībai jāpievērš uzmanība lauku ceļiem un pie tā mums jāstrādā nekavējoties – jāatrod kaut neliels finansējums, lai sāktu grāvju rakšanu. Visi uzņēmēji, kas nodrošina daudz darba vietu, ir pelnījuši kvalitatīvu ceļu. Uzņēmējiem nav jārūpējas par ceļu infrastruktūras uzturēšanu, pašvaldībai jāatrod risinājums, kā par to parūpēties. Šajā gadījumā nevērtējam satiksmes intensitāti, bet ceļu nozīmi lauku uzņēmēju vajadzībām. Šo ceļu nozīmīgumu ir atbalstījuši arī pagastu pārvalžu vadītāji.

Tā kā tuvākā laikā nebūs iespējams saņemt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus konkrēti ceļmalu grāvju rakšanai, tādēļ darbu veikšanai jārēķinās ar pašvaldības budžeta līdzekļiem. Grāvju rakšanai minētajiem apmēram 53 kilometriem būtu nepieciešams ap 250 tūkstošiem eiro un pašvaldība ar savu budžetu šo apjomu varētu paveikt 2-3 gadu laikā. Protams, ja šim mērķim budžetā būtu iespējams atvēlēt vairāk naudas, darbus varētu paveikt vairāk un ātrāk, – komiteju sēdēs deputātiem uzsvēra Dzintars Adlers.

 Pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis kopā ar ceļu būvinženieri un pagastu pārvaldēm pēc pieņemtā domes lēmuma apseko attiecīgos ceļus. Pēc ceļu apsekošanas būs zināms veicamo darbu apjoms un varēs aprēķināt nepieciešamo finansējumu.

 – Ar attiecīgās pagasta pārvaldes vadītāju, kurš savu teritoriju pārzina un ikdienā komunicē ar sava pagasta iedzīvotājiem, zemniekiem, uzņēmējiem, apsekosim šos ceļus. Katru ceļu vai ceļa posmu skatīsim saimnieciski – kur nepieciešams grāvis, kur kādi citi uzlabojumi, apauguma, krūmu noņemšana, caurteku maiņa. Tie būs saimnieciskā kārtā uzlaboti ceļi, tā nebūs ceļa izbūve no jauna vai pilnīga pārbūve, – deputātiem skaidroja I. Berkulis.

Uzņēmējdarbībai nozīmīgi Alūksnes novada pašvaldības ceļi vai to posmi, kam pašvaldība plānos atjaunošanas vai remonta darbus

Strautiņu ceļš-Brīdaki-Silaktu ceļš, Alsviķu pagastā,

Strautiņi-Jaunpuntuži-Luki, Alsviķu pagastā,

Alsviķi-Līvkalni, Alsviķu pagastā,

Dzintari-Brīdaki-Liepas 2-Apes ceļš, Alsviķu pagastā,

Jaunsmiķi-Grēveles, Annas pagastā,

Muiža-Ezerslokas, Ilzenes pagastā,

Jaunzemi-Zvirgzdiņi, Ilzenes pagastā,

Kanaviņas-Lejasšķiņķi, Jaunalūksnes pagastā,

Zariņi-Lenkava, Jaunalūksnes pagastā,

Centra iela, Jaunannas pagastā,

Arāji-Alksnīši, Jaunannas pagastā,

Jaunanna-Eizentāle, Jaunannas pagastā,

Dziļlejas-Kaijas, Jaunannas pagastā,

Jaunlaicene-Dauguļi-Vidzemes šoseja, Jaunlaicenes pagastā,

Jaunlaicene-Jānīši-Balti, Jaunlaicenes pagastā,

Ermiķi-Letes, Kalncempju pagastā,

Žagatas-Cempji, Kalncempju pagastā,

Muiža-Adamova, Liepnas pagastā,

Muiža-Aizupe, Liepnas pagastā,

P41-Cūku komplekss, Malienas pagastā,

Kaķi-Lenkava, Malienas pagastā,

Tomsona pagrieziens-Sebežnieki, Malienas pagastā,

Stradiņš-Grundas, Mālupes pagastā,

Priedulāji-Kadiķi, Mālupes pagastā,

Mālupe-Purmala, Mālupes pagastā,

Stradiņš-Mišķi, Mālupes pagastā,

Ezīšava-Mārkalne, Mārkalnes pagastā,

Ponkuļi-Puncene, Pededzes pagastā,

Čistigi-Zagorje, Pededzes pagastā,

Stubarova-Šeļehova, Pededzes pagastā,

Korneti-Slokas, Veclaicenes pagastā,

Zeltiņi-Zemītes, Zeltiņu pagastā,

Ziemeri-Šļukums, Ziemera pagastā,

Iebrauktuve ar kadastra apzīmējumu 3601 038 1510, Alūksnē.

 

Skip to content