Kāds ir valsts sniegtais finansiālais atbalsts cilvēkiem ar invaliditāti? - Alūksnes novads

Kāds ir valsts sniegtais finansiālais atbalsts cilvēkiem ar invaliditāti?

Pētījumi liecina, ka ar katru gadu mēs kļūstam atvērtāki un tolerantāki pret cilvēkiem ar invaliditāti. Tā ir laba ziņa. Bet tomēr ar to vien, protams, ir par maz, lai šie cilvēki varētu uzsākt patstāvīgu dzīvi mūsu sabiedrībā. Ir nepieciešama palīdzība vēl daudzās jomās.

Cilvēki ar invaliditāti ir viena no sociāli mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām, kurai nepieciešams papildu atbalsts. Valsts šiem cilvēkiem sniedz finansiālu atbalstu. Taču mūsdienu dinamiskajā vidē bieži vien informācija par to, kāda konkrēti finansiālā palīdzība cilvēkiem ar invaliditāti ir pieejama, gluži vienkārši pazūd lielajā ziņu apjomā.

Kādu finansiālu atbalstu valsts sniedz ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti?

Šādām ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti pienākas piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta – 106.72 eiro mēnesī. Ja bērnam ir ļoti smaga invaliditāte un ja Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību, tad ģimenei pienākas arī kopšanas pabalsts, kas ir 313.43 eiro mēnesī. . Savukārt pabalsts transporta izdevumu kompensēšanai bērnam, kuram ir apgrūtināta pārvietošanās pienākas, ja VDEĀVK izsniedzis atzinumu par medicīniskajām indikācijām vieglā automobiļa speciālai pielāgošanai un pabalsta saņemšanai transporta izdevumu kompensēšanai, pabalsta apmērs ir 79,68 eiro pusgadā.

Ģimenei neatkarīgi no bērna invaliditātes pienākas ģimenes valsts pabalsts, kura apmērs mainās atkarībā no ģimenē esošo bērnu skaita. Par pirmo bērnu tas ir 11,38 eiro mēnesī, par otro bērnu – 22,76 eiro mēnesī, par trešo 34,14 eiro mēnesī, bet par ceturto un nākamajiem – 50,07 eiro mēnesī.

Valsts ir arī noteikusi piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta sākot ar otro bērnu. Par diviem bērniem ģimenē šāda piemaksa ir 10 eiro mēnesī, par trijiem – 66 eiro mēnesī, par četriem – 116 eiro mēnesī. Vienkāršāk sakot, sākot no trijiem bērniem, par katru nākamo bērnu ģimenē piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta ir par 50 eiro mēnesī lielāka nekā par iepriekšējo bērnu.

Kāds finansiālais atbalsts pienākas pilngadīgiem cilvēkiem ar invaliditāti?

Šādiem cilvēkiem pienākas invaliditātes pensija, kuras apmērs ir atkarīgs no personai noteiktās invaliditātes grupas smaguma, veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un uzkrātais apdrošināšanas stāžs nedrīkst būt mazāks kā trīs gadi. Ja invaliditāte iestājusies vispārējā gadījumā (dzīves laikā), tad invaliditātes pensijas ampērs personai ar I invaliditātes grupu nedrīkst būt mazāks kā 128 eiro mēnesī, personai ar II invaliditātes grupu ne mazāk kā  112 eiro mēnesī, bet ar III invaliditātes grupu ne mazāk 80 eiro mēnesī. Ja invaliditāte ir jau kopš bērnības, tad pilngadīgiem cilvēkiem invaliditātes pensija personām ar I invaliditātes grupu ir ne mazāk kā 196,30 eiro mēnesī, ar II invaliditātes grupu – ne mazāk kā 171,77 eiro mēnesī, bet ar III invaliditātes grupu – ne mazāk kā 122,69 eiro mēnesī.

Bet ir arī gadījumi, kad cilvēkam nekāda uzkrātā apdrošināšanas stāža nav. Šādos gadījumos tiek piešķirts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts. Vispārējā gadījumā, ja invaliditāte iestājusies dzīves laikā, pēc 18.gadu vecuma, tad pabalsta apmērs personai ar I invaliditātes grupu ir 104 eiro mēnesī, personai ar II invaliditātes grupu – 96 eiro mēnesī, ber ar III invaliditātes grupu – 80,00 eiro mēnesī. Ja invaliditāte ir kopš bērnības, tad valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts cilvēkiem ar I invaliditātes grupu ir 159,50 eiro mēnesī, ar II invaliditātes grupu 147,23 eiro mēnesī, bet ar III invaliditātes grupu 122,69 eiro mēnesī.

Cilvēkiem ar ļoti smagu invaliditāti var tikt piešķirts arī kopšanas pabalsts, ja VDEĀVK izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību. Vispārējā gadījumā tas ir 213,43 eiro mēnesī, bet – ja invaliditāte ir kopš bērnības, tad 313,43 eiro mēnesī.

Bez tam cilvēkiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās un VDEĀVK izsniegusi atzinumu par medicīniskām indikācijām vieglā automobiļa speciālai pielāgošanai un pabalsta saņemšanai transporta izdevumu kompensēšanai, pienākas arī pabalsts transporta izdevumu kompensēšanai – 79,68 eiro par katru sešu mēnešu periodu.

Valsts ir noteikusi arī pabalstu asistenta pakalpojuma izmantošanai, kas domāts cilvēkiem ar I invaliditātes grupu, kas noteikta sakarā ar smagiem redzes traucējumiem. Šī pabalsta apmērs ir 17,07 eiro nedēļā.

Papildus iepriekš minētajiem pabalstiem, ja personai ir noteikta invaliditāte ar vismaz 25% darbspēju zaudējumu saistībā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību, var piešķirt apdrošināšanas atlīdzību. Bet ja invaliditāte noteikta saistībā Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas darbu veikšanu, tad papildus invaliditātes pensijai piešķir arī kaitējuma atlīdzību. Abos gadījumos atlīdzības apmērs ir individuāli atšķirīgs.

Papildu informāciju par valsts nodrošinātajiem pabalstiem personām ar invaliditāti var iegūt arī Labklājības ministrijas mājas lapā, sadaļā “Personām ar invaliditāti – Materiālais atbalsts”: http://www.lm.gov.lv/lv/personam-ar-invalidati?id=80179.

Skip to content