Vidzemē sākas militārās mācības “Zobens 2020” - Alūksnes novads

Vidzemē sākas militārās mācības “Zobens 2020”

Šajā nedēļas nogalē, no 25. līdz 27. septembrim, Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikla “Namejs 2020” ietvaros Vidzemē notiks Zemessardzes lauka taktiskais vingrinājums “Zobens 2020”, kura laikā tiks pārbaudīta 2. Vidzemes brigādes vienību spēja veikt uzdevumus konvencionālā apdraudējuma scenārija ietvaros. 

Mācības “Zobens 2020” ir šī gada lielākās Zemessardzes mācības. Mācību laikā Alūksnes, Apes, Valkas, Gulbenes, Smiltenes, Strenču un Beverīnas novados Vidzemes brigādes zemessargi veiks patrulēšanu un reidus, ierīkos slēpņus, patruļbāzes un novērošanas posteņus, kā arī pildīs citus mācību scenārijā noteiktos uzdevumus.

Strenčos un Apes novada Vidagā Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes Medicīnas rotas speciālisti, izvēršot mobilos cietušo aprūpes centrus, trenēs cietušo stabilizāciju līdz pacientu tālākai evakuācijai.

Mācību uzdevumu izpildē darbosies arī Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona rīcībā esošie mīnu sprādzienu izturīgie ceļu atmīnēšanas transportlīdzekļi “Husky”.

Lauka taktiskais vingrinājums 27.septembrī noslēgsies ar taktisko uzdevumu – kauju apdzīvotā vietā. Šo uzdevumu zemessargi veiks iepriekš saskaņotās vietās – Valkā un Valkas novada Zvārtavas pagastā, Apes novada Virešu pagastā, Alūksnes novada Zeltiņu pagastā, kā arī Strenču novada Sedā.

Mācības “Zobens 2020” Vidzemē noslēgsies 27.septembrī ar pasākumiem Strenču novada Sedā, kur no plkst. 12.00 būs apskatāms militārais ekipējums un tehnika, savukārt plkst. 14.00  sāksies svinīgā noslēguma ceremonija, kurā piedalīsies visi mācībās iesaistītie Vidzemes brigādes zemessargi, karavīri, atbalsta vienības un militārā tehnika.

Mācību laikā nosacītā pretinieka lomā darbosies gan Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti, gan Igaunijas brīvprātīgās Aizsardzības līgas “Kaitseliit” (Zemessardzes) dalībnieki. Mācības notiks sadarbībā ar AS “Latvijas Valsts meži” un “Latvijas Valsts ceļi”, kas sniegs atbalstu pretmobilitātes šķēršļu izvietošanā. Mācību uzdevumu izvērtēšanu veiks Zemessardzes 3. Latgales brigādes karavīri un zemessargi.

Iedzīvotāju ievērībai!

Lauka taktiskā vingrinājumu laikā pa Vidzemes autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan Igaunijas Zemessardzes militārā tehnika. Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, aicinām autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību.

Mācības notiks iepriekš ar īpašniekiem saskaņotās vietās, un scenārija izpildes laikā tiks lietota mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību, tomēr, ja tāda tiek atrasta, to nedrīkst aiztikt.

Aicinām iedzīvotājus neuztraukties, redzot karavīru un zemessargu pārvietošanos pa ielām, ceļiem un  mežiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu. Lūdzam ar sapratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem vai īslaicīgu kontrolpunktu un pārvietojamo šķēršļu izvietošanu. Šie šķēršļi nepiesārņo vidi un nebojā infrastruktūru. Teritorijas pēc mācībām tiks sakoptas.

Informāciju sagatavoja
Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes
Informācijas daļa

Skip to content