Mīlēt  dabu un nepārvērsties mazos un lielos “plastmasas huligānos”! - Alūksnes novads

Mīlēt  dabu un nepārvērsties mazos un lielos “plastmasas huligānos”!

6. grupas „Gudrības mātes “ bērni ļoti lepojas ar to, ka esam ieguvuši EKO skolas vēstnieka nosaukumu. Tas ir novērtējums padarītajam un pamudinājums darīt vēl vairāk, iesaistīt sabiedrību, mudinot padomāt un saudzīgi izturēties ne tikai pret dabu, bet arī pret lietām, kuras katrs ir iegādājies. Šajā mācību gadā bērni darbojas mazajā EKO padomē un izpilda vēstnieka lomu savā grupā.

 05.10 – 11.10.2020.  bērni aktīvi iesaistījās projekta „Waste Art“ praktiskajā nedēļā- sķiroja, svēra atkritumus un piefiksēja iegūtos rezultātus, lai nedēļas beigās tos apkopotu. Tika  izteikti  ierosinājumi  turpmākajai rīcībai, lai samazinātu ikdienas atkritumu daudzumu. Kā viens no tiem ir atkritumu atkārtota izmantošana un pārstrāde.

Bērni atzina, ka uz šādu ierosinājumu viņus pamudināja grāmatas “Plastmasas huligāns” izlasīšana un tikšanās ar tās autori Agnesi Vanagu, kas notika 09.10. 2020.

Rakstniece pastāstīja par grāmatas tapšanu un atklāja, ka tā  veltīta aktuālai tēmai – vides piesārņojuma problēmai. Tā rosina būt vērīgiem, lai saskatītu problēmas cēloņus, būt uzņēmīgiem un atbildīgiem sabiedrības locekļiem un kopā ar vecākiem un citiem pieaugušajiem meklēt risinājumus, kā apturēt videi kaitīgu atkritumu nonākšanu dabā un novērst ekoloģisko katastrofu nākotnē.

Bērnus ļoti iepriecināja tas, ka grāmatai “Plastmasas huligāni” ir iznācis turpinājums “Plastmasas huligāns. Draugs pazudis” un ir iespēja sekot iemīļoto varoņu Klāva, Intara un Dusmukules piedzīvojumiem.

Bērni pastāstīja par savu rīcību, šķirojot atkritumus un kopā ar rakstnieci iemācījās pareizi salocīt plastmasas maisiņus, lai tos varētu ērtāk uzglabāt un atkārtoti izmantot.

Agnese Vanaga bērniem prezentēja arī savu jauno grāmatu “Pagalma enciklopēdija”, kuras galvenais varonis ir britu šķirnes kaķis ar  pilsētniecisku skatījumu uz lietām. Tieši viņš ir tas, kas pastāsta par dabā sastopamajiem neparastajiem lauku iemītniekiem. Stāstos var rast daudzas atbildes uz bērniem interesējošajiem jautājumiem, piemēram, kāpēc dēles piesūcas vai kā skudras aizstāvas pret ienaidniekiem. Rakstniece bērniem atklāja, ka viņa vēlējās parādīt to, ka  nav tādu “fū” dzīvnieku, jo katram ir nozīmīga vieta daudzveidīgajā dabas pasaulē.

Bērniem bija iespēja noklausīties stāstu par “Pupuķi” rakstnieces lasījumā.

Liels paldies rakstniecei Agnese Vanagai par iespēju tikties ar mums un Lauras mammai Santai , kura palīdzēja noorganizēt šo tikšanos.

Sagatavoja: 6. grupas skolotājas Solvita VANCĀNE, Mārīte REZGORIŅA

Skip to content