MEŽA MĀTES GRUPAS BĒRNU DALĪBA AKCIJĀ “APCIEMO DIŽKOKU” - Alūksnes novads

MEŽA MĀTES GRUPAS BĒRNU DALĪBA AKCIJĀ “APCIEMO DIŽKOKU”

Viens no mūsu iestādes Ekoskolas programmas gada uzdevumiem ir Alūksnes pilsētas 21 dižkoka apmeklēšana, izmantojot Alūksnes TIC izveidoto karti. Labprāt tajā iesaistāmies un aktīvi dodamies īsākās, garākās izzinošajās pastaigās. Tās fiksējam ar soļu skaitītāju aplikācijām. Radījām bērniem izpratni par koku nozīmi, kā svaiga gaisa nodrošinātājiem, kā izejmateriālu siltumenerģijas ražošanai.

Līdz šim viena no interesantākajām pastaigām izdevās apmeklējot dižkoku – priede. Bērni pa ceļam veica dažādus uzdevumus: vērot, atrast pēc attēliem, norādēm kartē, pēc koka mizas gabaliņa, salikt vārdus no burtiem, atbilstoši atrastajam kokam. Pie dižkoka arī plogingojām, lai sakoptu tā apkārtni.

Pastaigās mūs bieži pārsteidz un iepriecina drosmīga vāverīte, dzenis, gulbji, citi putni, kuri ir samērā droši un bērni tos var novērot, viņu uzvedību, izskatu, darbošanos dabā.

Katru dižkoku mēram ar nosacīto mēru – bērnu apskāvieni, gan ar mērlentu, meklējam tā lapas, lasām zīles, čiekurus, lai izmantotu pētījumiem, rotaļām grupā. Bērni paši piedāvā savas izvēlētās kustību rotaļas svaigā gaisā. Labprāt rotaļājamies svaigā gaisā.

Darījām arī Labos darbus. Apciemojot varenos ozolus, secinājām, ka ne visiem ir bagāta zīļu raža. Bet mums izdevās atrast dažus ozolus, kuri nebija tik vareni kā dižkoki, bet ar bagātīgu zīļu klāstu. Radās doma, sadarbībā ar vecākiem, savākt zīles un nodot tās mednieku klubam “Zelta buki”, lai ziemā palīdzētu meža zvēriem ar barību. Balvā saņēmām pateicību – krāsojamās grāmatas.

Kā visas iestādes grupiņas, arī mēs iesaistījāmies Rīcības dienās, kurās šogad mūsu iestāde caur Facebook profilu nosūtīja izaicinājumu izglītības un citām iestādēm atrast un veikt aktivitātes savā un dabas labā pie kāda no dižkokiem un QR kodus dižkoku atrašanai. Mēs  izaicinājām Alūksnes vidusskolas sagatavošanas grupu un 1. klasi, Valmieras Pārgaujas sākumskolas 3.b klasi, atrast tuvāko dižkoku savā apkārtnē un izdarīt savus atklājumus, lai izprastu bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmas nozīmi dabā. Ļoti priecājamies, ka viņi aktīvi atsaucās mūsu izaicinājumam, par ko saņēma Alūksnes TIC sarūpētas pārsteiguma balviņas.

Priecājamies, ka arī daži grupas vecāki iesaistās kopā ar bērniem dižkoku apmeklēšanā. Rīta apļos bērni pastāsta par piedzīvotu pārgājienu ģimenē.

Sagatavoja: 5.grupas skolotājas  Jolanta APSĪTE, Sanita APŠUSALA

Skip to content